TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öncelikli sorun eğitim meselesi

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek, Adanalı esnafların sorunları ve yaşanan bu sorunlara getirilmesi gereken çözüm önerilerini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2017 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2017 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Öncelikli sorun eğitim meselesi

 RÖPORTAJ

 Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek, Adanalı esnafların sorunları ve yaşanan bu sorunlara getirilmesi gereken çözüm önerilerini anlattı.

 

Adanalı esnafların durumları hakkında Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Nihat Sözütek ile görüştük. Başkan Sözütek, esnafların yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm önerilerini gazetemize anlattı. Başkan Sözütek, ekonomik ve sosyal kalkınmanın dengeli biçimde sağlanması, dağıtılması ve sürdürülmesine yaptıkları katkı, işsizliğin azaltılması ve yeni istihdam alanlarının oluşturulmasında oynadıkları rol ve piyasa koşullarında meydana gelen değişmelere hızlı uyum sağlayabilen esnek yapıları esnaf sanatkârları ekonomik, toplumsal ve sosyal yönlerden vazgeçilmez konuma taşıdığına dikkat çekti. “Esnaf ve sanatkârların yeni teknolojilerden faydalanması için eğitim verilmeli, yol gösterilmeli, ucuz kredi verilmelidir.” diyen Başkan Sözütek ile yaptığımız röportajı şimdi sizlerle paylaşıyoruz.

 

Esnafların en çok karşılaştıkları sorunlar nelerdir?

Esnaf-sanatkârlarımızın; ülkemizin ekonomik ve toplumsal hayatında vazgeçilmez bir öneme sahip olduğu şüphesizdir. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın dengeli biçimde sağlanması, dağıtılması ve sürdürülmesine yaptıkları katkı, işsizliğin azaltılması ve yeni istihdam alanlarının oluşturulmasında oynadıkları rol ve piyasa koşullarında meydana gelen değişmelere hızlı uyum sağlayabilen esnek yapıları esnaf-sanatkârları ekonomik, toplumsal ve sosyal yönlerden vazgeçilmez konuma taşımaktadır. Adana’da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine 2017 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle 3 bin 216 esnafımız kayıtlı, 1022 esnaf terkin yaptırmıştır. Diğer kuruluşlara üye esnaf sayısı da azımsanmayacak bir şekildedir. Esnaf, sanatkâr ve küçük işletmelerin sorunları incelendiğinde, bu kesimin öncelikle; ekonomik, sosyal ve siyasal koşullar ile teknolojik gelişim, haksız rekabet, bölgesel farklılıklar gibi kendi kontrolleri dışında oluşan olumsuzluklardan etkilendikleri gözlenmektedir. Bunun yanında esnaf-sanatkârların en çok sorunla karşılaştığı konular arasında; uygun koşullu finansman imkânlarının yetersizliği, bazı mevzuat düzenlemeleri, pazarlama bilgisi eksikliği, mesleki eğitim eksikliği, teknolojik bilgi eksikliği, planlama, vergi ve sosyal güvenlik uygulamaları, işyeri temini, ihracat yapamama, danışmanlık hizmetlerinin yetersizliği ile bürokratik işlemler sayılabilir. Esnaf ve sanatkârların yeni teknolojilerden faydalanması için eğitim verilmeli, yol gösterilmeli, ucuz kredi verilmelidir. Sanatkârların sayısı her geçen gün daha da azalıyor. Bakır işlemeciliği başta olmak üzere birçok meslek dalındaki esnaf – sanatkarlara yönelik destekler devam etmeli,  ürettikleri,  turistik eşya olarak değerlendirilmeli, teşvik edilmelidir.

 

Kayıt dışı çalışanlar var, Adana’da bunları görüyoruz. Bu konu esnafları nasıl etkiliyor?

Kayıt dışı işyerleri ve kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınması gerekiyor. Adana'da özellikle de, güney - güneydoğu illerimizde hızla yoğunlaşan Suriyeli ve benzeri yabancı uyruklu kişilerin kayıtsız çalıştırılması konusu en önemli kanayan yaralardan biri haline gelmiştir. Bu durum, bölgemizde faaliyet gösteren esnaf-sanatkarlara ve bölge ekonomiye kayıt dışı olması münasebetiyle büyük zarar vermektedir. Gayri sıhhi ortamlarda, kalitesiz, menşei belirsiz, yasal mevzuatlara aykırı olarak,  ürün satış ve hizmetlerini ucuz pazarlama suretiyle hasıl olan haksız rekabetin ortadan kalkması ve mağdur durumdaki esnaf-sanatkarlarımızın haklarının korunup kollanması için yasal düzenlemeler biran önce yürürlüğe girmeli, kayıt dışı çalışan işyerleri ve işçiler mutlak kayıt altına alınmalıdır. Ayrıca, esnaf ve sanatkarlar,  mesleki anlamda kalfa ve usta yetiştirmekte en büyük kaynakları olan çırak bulmakta büyük zorluk çekmektedir. Yeni eğitim sisteminden kaynaklanan bu meseleye de ivedilikle kalıcı çözüm bulunmalıdır. Aksi takdirde, ata-baba yadigarı mesleklerimiz hızla yok olacaktır.

 

Esnaflar destek paketlerinden yararlanabiliyorlar mı?

Ülke ekonomisinin canlandırılması için hazırlanan destek paketlerine esnaf-sanatkârlar da mutlaka dâhil edilmelidir. Esnaf-sanatkâra verilecek destek doğrudan halka ve ekonomiye yansıyacaktır. Teşvik paketinde esnaf-sanatkârlarımız için; KOSGEB'ce verilen faizsiz kredi desteğinin sürdürülmesi. Büyük marketler yasası mutlaka çıkarılmalı ve küçük esnaf rahatlatılması. Yeni işyeri açacak esnaf ve sanatkâra 5 yıl süreyle vergi indirimi yapılması.

 

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin tekrar canlandırılması için ne yapılmalı sizce?

Kaybolmaya yüz tutmuş meslek dallarını yaşatmak için, ilimizde el sanatlarımızın yaygınlaştırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için mutlaka bir el sanatları çarşısı açılması. Bağkur emeklilerinin maaşlarının mutlaka iyileştirilmesi.

 

Ticari araçların kullandıkları akaryakıtta ÖTV indirimi alınıyor mu?

Şoför, minibüsçü ve servisçi esnafına bir kereye mahsus KDV ve ÖTV alınmadan araçlarını yenileme imkânı sağlanmasını istiyoruz. Vergi ve sosyal güvenlik primleri ile Bağ-Kur primlerini düzenli ödeyen esnaf-sanatkarlarımıza ödemelerinde daha fazla kolaylık, indirim sağlanması gerekli. KDV oranlarının düşürülmesi ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmalıdır. Ticari araçlarda (Taksici, Minibüsçü, Kamyoncu, Kamyonetçi, Servisçi, Otobüsçü ve benzeri) kullanılan akaryakıtta ÖTV indirimi istiyoruz.

 

Büyük firmalara sağlanan teşvik ve desteklerden esnaf faydalanabiliyor mu?

 Büyük firmalara sağlanan teşvik ve destekler küçük sanayi sitelerine de yapılmasını istiyoruz. Küçük Sanayi siteleri desteklenmeli, bu sitelerde işyerleri olan sanatkârlarımızın, orta ve büyük sanayiye yardımcı ve yan sanayi şeklinde faaliyette bulunabilmeleri için gerekli çalışmalar yapılmalı, sermaye yetersizliği nedeniyle finansman yönünden desteklenmelidir. Kredi Garanti Fonu esnaf-sanatkârı kucaklayan bir yapı haline gelmeli, Kredi Garanti Fonundan esnaf-sanatkârlarımızın azami ölçüde yararlanmasının sağlanması gibi doğrudan esnaf-sanatkârları hedef alan destek ve teşvikler yer almalıdır. KOSGEB hizmet ve destekleri içerisinde yer alan nitelikli eleman desteği yönetmeliğinde ifade edilen “nitelikli eleman” tanımlamasında değişiklik yapılarak “ustalık belgesi sahibi, meslek lisesi mezunu yada MYK tarafından verilen belge sahibi” tanımı eklenmeli, esnaf-sanatkarlarımızın destekten azami oranda faydalanabilmesi sağlanmalıdır. KOSGEB tarafından imalat yapan KOBİ’lere verilen makine-teçhizat desteğinin aynı şekilde ticari aracı ile hizmet veren ulaştırma hizmetlerinde yer alan sektörlerde faaliyet gösteren Taksicilere olduğu gibi Minibüsçü, Otobüsçü, Kamyoncu, Servisçi ve benzeri esnaflarımızın da %50 hibe desteklerinden faydalanmaları sağlanmalıdır. Kalkınma Ajansları tarafından program dahilinde sunulan projelerden ulaştırma hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren (Taksici, Minibüsçü, Otobüsçü, Kamyoncu, Servisçi ve benzeri) esnaflarımızın azami ölçüde faydalanabilmesi için “Kalkınma Ajansları Destekleri Yönetmeliği”nde değişiklik yapılarak ticari araç alımına azami oranda destek sağlanmalıdır.

 

 

Mali sicil sorunu yaşayan esnaflar için ne yapılmalı?

 Bankacılıkta kara liste diye olarak adlandırılan, geçmişe dönük olumsuz bilgileri kullanma uygulamasına son verilmesi ve yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi hususunda bankalar nezdinde Hükümet tarafından baskıda bulunulmalıdır. Esnaf-sanatkârlarımızın yenileşmesi ve küresel ekonomiye uyumlu hale gelerek rekabet edebilmesi için Hükümetimizce esnaf-sanatlara verilen kredi çeşitlendirilmeli ve acil ihtiyaçlara yönelik kredi paketleri hazırlanmalıdır.  Bu kapsamda işyerini dizayn eden ve işyerine ekipman alan esnaf-sanatkarlarımıza yapmış olduğu harcama için fatura karşılığı faizsiz olarak, 2 yıl ödemesiz 3 yıl aylık eşit taksitlerle ödenecek şekilde 100.000,00 TL’ye kadar “Yenileme Kredisi”, işini geliştirmek ve büyütmek, iş değişikliği yapmak isteyen esnaf-sanatkârlarımıza faizsiz olarak 1 yıl ödemesiz, 2 yıl aylık eşit taksitlerle ödemeli 50.000,00 TL’ye kadar “İşini Geliştirme Kredisi/İşletme Kredisi”  ve benzeri yeni kredi paketleri oluşturulmalıdır.  Esnaf-sanatkârlarımızın işletmek üzere kiraladıkları işyerleri kira stopajı oranının yüzde 20 oranından daha aşağıya düşürülmesi işletme maliyetlerine de yansıyacağından ürün maliyetlerinin fiyatlandırılmasında önemli katkı sağlayacaktır.  Mobilya ve beyaz eşyada sağlanan KDV ve ÖTV indiriminin esnaf-sanatkârlarımızın tamamını kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması ekonominin canlanmasına katkı sağlayacaktır.

 

 

Taksicilere güvenlik kabini talebiniz vardı. Nedir bu güvenlik kabini?

Taksiciye güvenlik kabini kolaylığı sağlanmasını istiyoruz. Bu sorunun çözümü İngiltere’de olduğu gibi kurşungeçirmez camlı, koruma kabinli taksilerin hizmete girmesiyle mümkün olabilecektir.

 

Son dönemde kamu kurumları ile yapılan bir rekabet ortamı var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

 

5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında teşkilat yapısını güçlendirecek ve uygulamadan kaynaklanan sorunları çözecek gerekli yasal değişiklikler yapılmalıdır. Sicile kayıt ve tescil harçlarının esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarına ayrılan payı arttırılmalıdır. Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Haksız Rekabeti önlenmelidir.  Belediyeler, Emniyet Müdürlüğü, tapu daireleri ve benzeri kamu kurum ve kuruluşları ticaretten el çekmeli, bunu özel kesime, esnaf-sanatkarlarımıza bırakmalıdır. Haksız rekabetin önlenmesi açısından kamu kurum ve kuruluşlarına ait kantin, kamp, misafirhane, kuaför, lokal gibi yerlerin kendi çalışanları dışındaki kişilere hizmet vermesi önlenmelidir.

 

Kayıt dışının önüne nasıl geçilir?

 Esnaf ve sanatkâr işletmelerinin kuruluşunda açılış onayları aynı Kanunun 67. maddesinde düzenlenen, Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlüğü tarafından da yapılabilir. Bu onayın noter tarafından yapıldığı durumlarda noter, Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlüğünden getirilecek Sicil Tasdiknamesini aramak zorundadır.” şeklinde ilave yapılması ile hem ülkemizin bir numaralı sorunu olan kayıt dışı faaliyette bulunmanın önemli ölçüde önüne geçilmiş olunacaktır hem de tacir ve esnaf-sanatkâr açısından kanun önünde eşitlik sağlanmış olacaktır.

 

Taşımacılık konusunda esnaf sanatkarların mağdur edildiği söyleniyor. Neden mağdur oluyorlar?

Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği: 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği ulaştırma sektörü için şoför, minibüsçü, servisçi ve nakliyeci esnafının yerine getiremeyeceği kadar ağır şartlar öngörmektedir. Taşımacılık yapabilmek için zorunlu olan yetki belgelerinin ücretleri çok yüksektir. Ayrıca, söz konusu Kanunun ve yönetmeliğin uygulanmasında pek çok problemle karşılaşılmaktadır. Söz konusu Yönetmeliğin sadeleştirilmesi, esnaf ve sanatkârları mağdur eden düzenlemelerin kaldırılması zorunludur.

 

AVM’ler esnafları nasıl etkiliyor?

Alışveriş Merkezleri açılması ve çalışma saatleri Avrupa Birliği normlarına getirilmeli, “Bakkal” esnafımızın ayakta kalmasına destek verilmelidir. Bu konuda çözümsüzlüğün devam etmesi, şehrimiz ve ülkemizdeki işsizliğin artışını körükleyecek, toplumsal yaraları daha da büyütecektir.

 

 

Röportajın devamı yarın

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.