TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ESNAF BAKANLIĞI KURULMALI

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek, Adanalı esnafların sorunları ve yaşanan bu sorunlara getirilmesi gereken çözüm önerilerini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2017 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2017 13:48
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
ESNAF BAKANLIĞI KURULMALI

 

Bayram BULUT RÖPORTAJ

ADANA (İLKHABER)-Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek, Adanalı esnafların sorunları ve yaşanan bu sorunlara getirilmesi gereken çözüm önerilerini anlattı.

 

Yaptığımız röportajın ilk bölümünü dün sizlerle paylaşmıştık. Bugün ise röportajın ikinci bölümünü paylaşıyoruz. Bu röportajımızda esnafların vergi konusu, şehir içi trafiği, zorunlu trafik sigortası, emeklilikte yaşa takılma, esnafların kredi borçları gibi konuları konuştuk. Esnafların sayısının ülke genelinde 4 milyonu bulduğunu söyleyen Başkan Nihat Sözütek, “Türkiye genelinde sayısı yaklaşık 4 milyonu bulan esnaf-sanatkarlarımız faaliyet göstermektedir. Bu bağlamda “Esnaf ve Sanatkar Bakanlığı” kurulmalıdır. Büyükşehir Belediyeleri bünyesinde esnaf-sanatkar müdürlüğü kurulmasına  norm kadro içerisinde  imkan sağlanmalı, Türkiye genelinde belediyelerde kurulacak olan esnaf-sanatkar müdürlüklerinin, bölgelerarası işbirliğinin güçlendirilmesi, sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır.” dedi.

Şimdi röportajımızın ikinci bölümünü sizlerle paylaşıyoruz

 

Esnaflar genelde vergilerden şikayetçiler. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Esnaf ve sanatkârlarımızın vergi uygulamalarından kaynaklanan sorunlarının başında yüksek vergi oranları gelmektedir. Son yıllarda, vergilendirme politikası, dolaylı vergilere ağırlığın verildiği, doğrudan vergilerin daha az önemsendiği bir gelişme göstermektedir. Esnaf ve sanatkârlarımız, yaklaşık 28 çeşit vergi ve harç ödemektedirler. Bu vergi ve harçlara sosyal güvenlik primi yükü de ilave edildiğinde, esnaf ve sanatkârlarımız altından kalkamayacak bir dolaylı vergi ve prim yüküne rağmen ayakta kalma mücadelesi vermektedirler. Dolaylı vergilerin ve sosyal güvenlik primlerinin azaltılması halinde, hem esnaf ve sanatkârlarımızın mali yükü hafifleyecek, hem de vatandaşlarımızın alım gücünün yükselmesiyle beraber ekonomide bir canlanma ortaya çıkacaktır. 4369 sayılı kanunla getirilen ve 1999 yılından bu yana uygulanan basit usulde vergilendirme sisteminde devamı, esnaf ve sanatkârlarımız için son derece önemlidir. Basit usul Uygulaması, vergilendirme ile ilgili ödevlerini yerine getirmeleri açısından esnaf ve sanatkârlarımızın maliyetlerini azaltan oldukça önemli bir uygulamadır ve aynen devam ettirilmesi gerekmektedir. Bölgesel farklılıklar ve canlılıklar gözetilerek Adana’da yaz aylarında  özellikle 15 Haziran- 15 Eylül tarihleri arasında  vergi muafiyeti, faizsiz kredi desteği ve benzeri teşvikler verilmelidir.

 

 

Şehir trafiği toplu taşıma araçlarının yoğun kullandığı yerler ve trafik sürekli kilitleniyor. Sizce bu konu nasıl çözüme kavuşturulmalı?

 

 Şehir trafiğine düzenleme getirilmelidir. Adana'ya her gün ortalama 100 yeni araç girmekte, mevcut yollar yetersiz kalmaktadır. Şehirde yonca yaprağı şeklinde üst geçitlerin yapılması kaçınılmaz bir gerçek olduğu da malumunuzdur. Yeni inşa edilen sağlık kampüsü, stadyum ile AVM'leri gibi yoğun sirkülasyon gerçekleşen yerleşim alanlarında yol planlaması önceden yapılmalı, altyapı çalışmaları da aynı zamanda gerçekleştirilmelidir.

 

Kent içerisinde kurulan kermesler, sosyete pazarları gibi yerler esnafları nasıl etkiliyor?

Neredeyse her köşe başında kurulan sosyete pazarları ve kermesler bir yandan kayıt dışı çalışmayı özendirirken, diğer yandan gayri sıhhi ortamlarda, kontrol ve denetimlerden uzak olarak faaliyet göstererek haksız rekabete sebep olmaktadır. Kermeslerin açılması ile sosyete pazarlarının kurulmasına yasal mevzuat düzenlemesi yapılarak haksız kayıt dışı kazancın önüne geçilmelidir.

 

Sizlerin belediye ve hükümetten beklentileriniz neler?

2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun ile 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununda değişiklik ve düzenleme yapılarak esnaf-sanatkar meslek kuruluşları temsilcilerinin de “istifa zorunluluğu olmadan”; “Milletvekili, belediye başkanı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyesi” olabilmelerine imkan sağlanmalıdır.

 

ESNAF-SANATKAR MÜDÜRLÜĞÜ KURULMALI

 Büyükşehir Belediyeleri bünyesinde esnaf-sanatkar müdürlüğü kurulmasına  norm kadro içerisinde  imkan sağlanmalı, Türkiye genelinde belediyelerde kurulacak olan esnaf-sanatkar müdürlüklerinin, bölgelerarası işbirliğinin güçlendirilmesi, sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır.

 

ESNAF VE SANATKAR BAKANLIĞI İSTİYORUZ

Türkiye genelinde sayısı yaklaşık 4 milyonu bulan esnaf-sanatkarlarımız faaliyet göstermektedir. Bu bağlamda “Esnaf ve Sanatkar Bakanlığı” kurulmalıdır. Her türlü terör ile mücadele başarıyla devam ederken halkımızın ve esnaf-sanatkarlarımızın terör baskısından doğan tedirginliği giderilmeli, ülkemiz barış, huzur ve güven ortamına bir an evvel kavuşmalıdır.

 

 

Esnafların kredi kartı borçları konusu var birde. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz ve neler yapılmalı?

Evet maalesef kredi  kartı borcu dolayısıyla ödeme güçlüğü içerisine düşen esnaf-sanatkarlarımız bulunuyor. Onların borçları 36 aya kadar yapılandırılmasına imkan sağlayacak yasal düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. Kantin İşletmesi personeline okul kantinlerinin faaliyette olmadığı dönemde, kalifiye personelin iş kaybının ve işsizliğin önlenmesi amacıyla sosyal güvenlik primi ödemesine devam edilmesi nedeniyle kantinci esnafımıza kesilen cezalar iptal edilmelidir. Kredi kefalet kooperatiflerinde yıl dönümlerinde tahsil edilen ve yaklaşık 600,00 TL’yi bulan dosya masraflarının kaldırılmalıdır. Elektrik faturalarına yansıyan kayıp - kaçak, açma – kapama, sayaç okuma bedeli kaldırılmalı, zamansız yapılan elektrik kesintileri önlenerek halkımızın ve esnaf-sanatkarlarımızın zararının önüne geçilmelidir.  12 Ocak 2012 tarih ve 28171 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği’ne göre, mevcut takografların dijital takografla değiştirilmesi mecburiyeti kaldırılmalıdır.

 

Zorunlu trafik sigortası esnafı nasıl etkiliyor?

14.07.2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” ile ticari nitelikteki taksi, dolmuş ve benzeri araçları işletenlerin ödeyeceği zorunlu trafik sigortası primleri, Hazine Müsteşarlığınca belirlenen tarife aralıklarında olmak kaydıyla sigorta şirketlerince serbestçe belirlenmesine imkân sağlanmıştır. Yapılan bu düzenleme neticesinde zorunlu trafik sigortası primleri, esnafımız için çok yüksek tutarlara ulaşmış olup, sigorta primleri karşılanamaz ve ödenemez bir hal almıştır. Minibüsçü, otobüs vergisi ödemektedir. Bunun neticesinde sigorta yaptırmakta güçlük çeken taşımacılar mesleki faaliyetlerini yapamaz duruma düşmüşlerdir. Esnafımız için adeta ikinci bir vergi durumuna gelen ve hatta vergiden de fazla mali yük getiren bu sorunların acilen çözüme kavuşturulması, kamuoyunun da gündeminde olan kasko ile trafik sigortasının birleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.

 

 

 

Emeklilikte yaş haddi konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Emeklilikte yaş haddinin kaldırılması, kademeli emeklilik ile ortaya çıkan mağduriyetler giderilmelidir. Emeklilik yaş haddinin kaldırılmasıyla genç işsizlerin istihdamının önü açılabilecektir. Ayrıca doğum borçlanmasında sigorta başlangıcından  önce gerçekleşen doğumların da en az bir tanesini kapsayacak şekilde 4/B ve 4/C sigortalıları için borçlanma imkanı verilmelidir. Staj dönemleri de sigortalılık hizmetine dahil edilmelidir. Esnaf ve sanatkarlarımızın yanında geçici süreyle çalışan  şoför ve benzeri işçilerin sigortalılık tescili için şikayet hakkının işe başladıktan sonra  en fazla iki ay içerisinde işçi tarafından yapılmasını, işten ayrıldıktan sonra geriye dönük haksız kazanç sağlama amacıyla yapılabilecek müracaatların önlenmesi için de kayıt dışı çalıştırıldığına dair müracaatların belge sunması şartı ile geriye dönük süre azami 1 yıl olarak uygulanmalıdır.

 

BAĞ-KUR TESCİL İŞLEMLERİ

Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan esnaf ve sanatkarlarımız zorunlu sigortalılık süresi içerisinde Bağ-kur tescil işlemlerini gerçekleştiremeyenlerin Bağ-kur kapsamında oldukları  süreleri vergi dairesi kaydı veya esnaf sanatkar sicil kaydı veya esnaf sanatkar meslek odası kaydı belgelendirmesi halinde her bir kurum vergi dairesi esnaf sanatkar sicili esnaf ve sanatkar meslek odası kaydına ilişkin sürelerin borçlanmasını yapabilme imkanı sağlanmalıdır.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.