TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ahilik etkinlikleri coşkuyla kutlandı

Ahilik Haftası Adana'da düzenlenen etkinlikle coşku içerisinde kutlandı. Etkinlikte tavuklu pilav dağıtıldı, demir dövüldü, mehter takımı ve hal oyunları gösterisi gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2017 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2017 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ahilik etkinlikleri coşkuyla kutlandı

 BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)-10. Ahilik Haftası  Adana'da düzenlenen etkinlikle coşku içerisinde kutlandı. Etkinlikte tavuklu pilav dağıtıldı, demir dövüldü, mehter takımı ve halk oyunları gösterisi gerçekleşti.

Etkinlik Adana’nın merkez Seyhan İlçesi’nde bulunan Tarihi Büyüksaat önünde gerçekleşti. İlk olarak esnaflar, Adana Vali Yardımcısı Mehmet Seyman ve Adana Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek mehter takımı eşliğiyle Adana Yağ Cami önünden törenin yapılacağı alana kadar yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Adana Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek yaptı. Sözütek,  bu yıl Adana’da 10. Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’nı kutladıklarını söyledi. Ahilik Haftası konusunda bilgiler veren Sözütek, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın 13 Ağustos 2008 tarihinde yayınladığı yönetmelik gereği,  bu yıl Adana'mızda 10'uncusunu düzenlediğimiz Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı'na hepiniz hoş geldiniz.  Ahilik Haftası'nın ülkemiz ve Adana halkı ile tüm esnaf ve sanatkarlarımıza hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.   Başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ahrete intikal etmiş tüm esnaf - sanatkarlarımız ve vatanı için canlarını feda etmiş  bütün şehitlerimize Yüce Allah'tan rahmet,  gazilerimize de acil şifalar diliyor, şükran ve minnetlerimizi sunuyoruz.” diye konuştu. 

AHİLİK; GÜLER YÜZLÜ OLMAKTIR, BİLGİDİR, BÜYÜK SÖZÜ TUTMAKTIR

Başkan Sözütek, “Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve büyük İslam Âlimi Şeyh Edibali, aynı zamanda damadı olan Osman Bey’e vasiyetinde ‘Ey oğul; geçmişini bilmeyen geleceğini de bilemez. Osman; geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini de unutmayasın’ diyerek önemli bir tarihi hakikati vurgulamıştır. Yani, dünü bilmeyenin bugünü izah etmesi ve geleceğe hazırlanması asla mümkün değildir. Tarih şuuru, geçmişle geleceği birbirine bağlayan çok güçlü bir köprüdür. Geçmişle gelecek arasındaki bu köprünün kurularak nesillerde tarih bilincinin uyandırılması da son derece önemlidir. Özü; “Akıl, Ahlak, Bilim ve Çalışma” olan Ahilik felsefesi, temelleri 12’nci yüzyılda Kırşehir’de atılmış, daha sonra tüm Anadolu’ya yayılmış, izleri bugüne kadar süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur.  Ahilik, eli açık, cömert, kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamındadır. Ahilik; güler yüzlü olmaktır, bilgidir, büyük sözü tutmaktır. Dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir.” dedi.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN SÖZLERİNDEN ÖRNEKLER

Ahilik ile ilgili Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinden örnekler veren Başkan Söztek, “Ahiliğe tam geçmeden önce Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Mart 1923 tarihinde Adana da yaptığı konuşmanın önemli bir kısmını okumak istiyorum:“Bir milleti yaşatmak için bir takım temeller lazımdır. Ve bilirsiniz ki bu temellerin en mühimlerinden biri sanattır. Bir millet sanat ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat  ve hastalıklı kimse gibidir. Hatta kastettiğim manaya bu ifade de kafi değildir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir... “ Ahilik kültürü yaklaşık bin yıla yakın süregelen bir gelenektir. Ahilik, esnaf ve sanatkâr kültürünün oluşturulduğu, geliştirildiği ve bugüne kadar yaşatılan sosyal ve ekonomik bir oluşumdur.  Ahilik, bir “İnsan Bilimidir”. Ahilik ,”Dağılan Değil Toplayandır”, “Yıkan Değil Yapandır”. Dünya ve ahiret dengesini tutturandır. Ahilik “Öğretmensiz Bir Halk Üniversitesidir”  Günümüz, evrensel değerleriyle uyum gösteren benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Bu kadar gurur verici bir geçmişe sahip olan esnaf teşkilatımız, bugün ülkemizin karşılaştığı sorunları aşmada köklerinden, geleneklerinden ve birlikteliklerinden destek alarak güçlü çıkışlar yapmak ve topluma örnek olmak zorundadır. Bugün faaliyetlerini sürdüren oda, birlik, federasyon ve konfederasyon ahilik kültürünün devamıdır. Anadolu topraklarında esnaf ve sanatkârların oluşturduğu Ahilik felsefesi, 'elini, belini, dilini, gözünü kapalı; alnını, kalbini, kapını ve sofranı açık tut' düsturuyla yüzyıllar boyu milletimize ilham kaynağı olmuştur. Ahilik anlayış ve ruhu bugün de hayatımızın her safhasında bizlere yol göstermeye devam etmektedir. Ahiliğin ahlak ve çalışmaya ait prensipleri kısaca Ahilik felsefesi, dünyamızda ilerleyen toplumların modeli olacaktır. Bu görüş bir kehanet değildir.” diye konuştu.

 HAK İLE SABIR DİLEYİP BİZE GELEN BİZDENDİR

Başkan Sözütek, etkinlikte emeği geçenlere de teşekkürlerini sundu; “Hak ile Sabır Dileyip Bize Gelen Bizdendir. Akıl ve Ahlak ile Çalışıp Bizi Geçen de Bizdendir” diyerek insanlığa örnek olan Ahi Evran, iyi bir esnaf, iyi bir sanatkâr ve iyi bir Ahi'dir. Evet, sevgili dostlar; Ahi Evran'ı geri getiremeyiz, ama geçmişimizi hatırlayarak onları gelecek nesillere aktarmalı, gençlerimize ışık tutup yol gösterici olmalıyız. Bu vesileyle, her biri birer Ahi olan esnaf ve sanatkârlarımızın tanıtımına imkân sağlayan, bu değerli etkinliğin düzenlenmesine katkı koyan, aramıza katılarak bizleri onurlandıran başta Valimiz Sayın Mahmut Demirtaş ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü ve Milletvekillerimize, İlçe Belediyeleri ve Esnaf - Sanatkar Odaları Başkanlarımız ve yönetim kurulu üyeleri olmak üzere burada bulunan tüm esnaflarımıza ve hemşerilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyor, selam, saygı ve muhabbetlerimi sunuyor, hepinizi Allah’a emanet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

AHİLİK MANEVİ TERBİYE OCAĞIDIR

Ardından konuşan, Adana Vali Yardımcısı Mehmet Seyman da Ahiliğin önemine değindi.  Ahiliğin bir manevi terbiye ocağı olduğunu kaydeden Sayman, ahiliğin bir meslek örgütü olmasının yanı sıra yardımsever olmayı, haksız kazançtan uzak durmayı, yoksula sahip çıkmayı, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütmesi bakımından bir manevi terbiye ocağı olduğunu söyledi.

AHİLİK KAFTANI GİYDİRİLDİ

Ardından ise, yılın ahisi seçilen berber Mehmet Şimşek'e ahilik kaftanı giydirme merasimine geçildi.  Adana Vali Yardımcısı Mehmet Seyman ve Adana Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek tarafından 71 yaşındaki Mehmet Şimşek'e kaftan giydirildi. Yılın ustası, kalfası ve çırağı da seçilerek ödülleri etkinlikte takdim edildi. Daha sonra ise, halk oyunları ekibi gösterilerini sundu. Akdeniz Mehter Takımı halk oyunları gösterisinden sonra etkinlikte marş çaldı. Adana Vali Yardımcısı Mehmet Seyman mehter takımının sorması üzerine Türkiye’m şarkısını çalmasını istedi. Bunun üzerine çalınan Türkiye’m şarkısı ile tören alanına gelenler coşkulu anlar yaşadı.

PİLAV İZDİHAMI

 

Adana Vali Yardımcısı Mehmet Seyman ve Adana Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek, karşılıklı olarak demir dövdü. Daha sonra ise, protokole tavuklu pilav, ayran ve tatlı ikramı yapıldı. Törene katılanlara ve tüm esnaflara tek tek çiçekler takdim edildi. Vatandaşlar pilav almak için adeta bir biriyle yarıştı. Zaman zaman ise kalabalık arasında izdiham gerçekleşti. Pilavı almak isteyenlerde, pilavı dağıtanlarda zaman zaman birbirlerine tepki gösterdi. Pilavı dağıtanlar kazanın kapağını kapatarak “Dağıtmıyorum. Sıraya geçin diyorum geçmiyorsunuz. Bir alan 3 defa alıyor. Yemeyenler de yesin. Kazanın içine giriyorlar, çalışamıyoruz” ifadelerini kullandı. Vatandaşlar ise, “Hadi bir an evvel dağıtın da herkes alsın” dediler.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.