TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muhabir kendisini sürekli yenilemeli

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Erdoğan, Kent Muhabirliği Uygulamalı Eğitim programında deneyimlerini paylaştı:

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2017 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2017 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Muhabir kendisini sürekli yenilemeli

 Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti(ÇGC) tarafından, “Kent Muhabirliği Uygulamalı Eğitim Programı” konulu eğitim semineri devam ediyor.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde süren seminerde, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri ve ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, haber yazma teknikleri konulu sunum gerçekleştirdi.
Üç gündür devam eden seminere katılımın oldukça yoğun olduğu gözlendi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde başlayan seminerin ilk gününde emekli gazeteci Mustafa Arık ‘Foto Muhabirliği’ ve ÇGC Mali Sekreteri Mutlu Mete ‘Röportaj’ konulu eğitim vermişti. Seminerin ikinci gününde Hürriyet Gazetesi Çukurova Bölge Yazı İşleri Sorumlusu Erdal Fernergiz ve üçüncü günün de TGF Genel Sekreteri ve ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, ‘Haber Yazma Teknikleri’ konulu ders verdi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, seminer öncesi yaptığı konuşmada, gazeteciliğin gelişimi ve saygınlığının artırılarak hak ettiği konuma kavuşabilmesi için çabalarının sürdüğünü, bu kapsamda gerçekleştirdikleri eğitim seminerlerinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi.
Ardından ‘Haber Yazma Teknikleri’ konusunda bilgi veren TGF Genel Sekreteri ve ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, haberciliğin gazeteciliğin en temel unsurunu oluşturduğunu belirtti.

Basit haberciliğin yanı sıra özel haberin her geçen gün basın kuruluşlarında önemini daha da artırdığını belirten Erdoğan, ‘’Bu kapsamda muhabir kendisini sürekli olarak geliştirmelidir. Bunun için araştırmacı bir yapıya sahip olmalı ve belgelerle yaptığı haberi zenginleştirmeye özen göstermelidir’’ dedi.

Gazete veya dergi haberciliğinde, muhabirin kendi çabaları ile ortaya çıkardığı  özel araştırmalarıyla yazdığı ve belgelediği haberlerin özel haber olduğunu ifade eden TGF Genel Sekreteri ve ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti;

‘’Nitelikli özel haberler gündemi belirleme, kamuoyunun dikkatini belirli yönlere çekme, dolayısıyla haber kurumunun itibar kazanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle günümüzde birçok basın kuruluşunda özel haberle ilgili çalışan birimler kurulmaktadır. Özel haberin hazırlanmasında, muhabirin çabaları ve çevresiyle kurduğu iletişim önemlidir.

Gazeteci, eğer özel haber hazırlayacaksa, araştırma yapmak, her ayrıntıyı sorgulamak zorundadır.
Özel haberler genellikle okuyucu kitlesi tarafından ilgi çekecek, tartışmalı bir içeriğe sahiptir.
Özel haberde haber kaynağı diğer haberlere göre daha çok önem kazanmaktadır. Çünkü özel haber bir araştırmanın ürünüdür ve az sayıda kişi tarafından bilinen bir konusu vardır. Bu açıdan özel haberlerin
geçerli olabilmesi için inandırıcı olması gerekmektedir.

Haber yazma sürecinin dört aşaması vardır. Bu aşamalar düşünme ve odak noktası bulma, bilgi toplama, haber yazma, denetim ve doğrulama şeklindedir. Haber, çok sayıda kişinin anlayabileceği bir metin olmalıdır. Bu nedenle haberde geçen rakamlar, bilimsel bilgiler, istatistiksel sonuçlar basitleştirilerek, okuyucuların anlayabileceği biçime dönüştürülmelidir. Cümleler olabildiğince kısa ve sözcükler olabildiğince kolay okunabilir olmalıdır.

Son yıllarda spor medyasında olumlu yönde bir gelişme yaşandı bu doğru. Ancak bu gelişmenin, haberlerinin niteliğinde veya basın etiği konusunda çok fazla yaşandığını söyleyemiyoruz. Belli
başlı sorunlar ne yazık ki halen daha sürüyor. Spor muhabirlerinin, yazarların, editörlerin, yazı işleri müdürlerinin hatta genel yayın yönetmenlerinin bir bölümünün kulüp taraftarı gibi davrandıkları
gerçeği ile karşı karşıyayız. Yerel basını tabii ki bu tespitin dışında tutmak lazım”

 

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti(ÇGC) tarafından, “Kent Muhabirliği Uygulamalı Eğitim Programı” konulu eğitim semineri, bugün Türkiye Gazeteciler Federasyonu(TGF) Başkanı Yılmaz Karaca’nın ‘Köşe Yazarlığı’ konulu dersi ile son bulacak. Seminerin sonunda katılımcılara sertifika verilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.