TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiçekle karşılayan kızdı, bakan oldu çiçekle karşılandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, doğup büyüdüğü memleketi Adana’da çiçeklerle karşılanırken, duygulu anlar yaşadı

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2017 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2017 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çiçekle karşılayan kızdı,  bakan oldu çiçekle karşılandı

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kendisinin Adana’da doğup büyüdüğünü ve okul dönemlerinde bakanları ve protokolü çiçeklerle karşılayan kız olduğunu, bugün ise kendisinin çiçeklerle Adana’da karşılanmasının kendisini duygulandırdığını söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana İl Kadın Kolları tarafından   “Kadınlar Konuşuyor” isimli toplantı düzenlendi. Adanalı kadınlarla kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nu AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Sevil Can ve kadın kolları yönetimi otelin girişinde çiçeklerle karşıladı. Toplantının açılış konuşmasını AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Sevil Can yaptı. Kadınlar için Adana’da yaptıkları çalışmaları anlatan Sevil Can, “Bugün iş dünyası ve kadınlarımız için çok önemli bir gün. Sayın bakanımızın biz kadınları temsil etmesinin yanında kadınların çalışma alanlarının iyileştirilmesi ve aktif katılımları için var gücüyle çalışmalar yaptığını biliyoruz. Bu gün bölgemizdeki ve özellikle çalışma hayatı içerisinde ki kadınlarımızın toplumsal ekonomik ve sosyal sorunlarının birlikte ele almaya çalışacağız. Malumunuz ülkemizin nüfusunun yarısı kadınlardan oluşuyor. Ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınma düzeylerinin  bir birleriyle kıyaslanmasında en önemli konulardan bir tanesi kadınlarımızın hem  çalışma hayatı içerisinde, hem sosyal hayat içerisinde  yer almalarından geçmektedir.” dedi.

CAN: 60 KADINIMIZA UYGULAMALI KADIN GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ VERDİRDİK

Sevil Can, “Ülkemizde iktidarımız dönemin de 2023 hedefleri doğrultusunda kadınlarımızın toplumun her alanında yeni politikalar geliştirilmekte ve bu çalışmalar bir bir hayata geçirilmektedir. Tüm bu çalışmalarla birlikte kadınlarımız kendi sorunları adına da çözüm üretebilmelidir diye düşünüyoruz. Son yıllarda kadın istihdamını arttırmaya yönelik proje ve programlar önem kazanmış, özellikle kadın girişimciliği konusunda kamu sivil toplum ve özel sektör kuruluşları tarafından yürütülen program ve projelerde artışlar görülmüştür.  Bizlerde AK Parti İl Kadın Kolları olarak kadın girişimciliğin geliştirilmesi için kadın girişimcilerimizin geliştirilmesi yönündeki programlardan yanayız. Çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmaları hızlı bir şekilde hayata geçmesi içinde gerekli yerlerle çalışmalar yürütmekteyiz. Geçtiğimiz haftalarda 60 kadınımıza uygulamalı kadın girişimcilik eğitimi verdirerek kadın istihdamı noktasında desteklerimiz olmuştur.” ifadelerini kullandı.

ADANA’DA DOĞUP BÜYÜYEN BİRİ

Ardından konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kendisinin Adana’da doğup büyüdüğünü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  olarak kente ilk kez geldiğini ve çok mutlu olduğunu söyledi. Bu nedenle kendisi için çok anlamlı bir gün olduğunu vurgulayan Bakan Jülide Sarıeroğlu, “  Bugün benim için çok anlamlı. Adana’nın bir evladı olarak Adana’da doğmuş, Adana’da büyümüş çok güzellikleri Adana’da yaşamış bir kardeşiniz olarak Adana’ya Bakan olarak ilk gelişim ayrıca bunun için büyük mutluk yaşıyorum.  Hava alanında çok güzel bir karşılama yaşadım.  Gerçekten duygulandım.  Geçmişe gittim, çocukluğuma gittim.  Mimar Kemal İlk Okulu’nda okudum.  Daha sonra Adana Koleji’nde okumuştum ama Mimar Kemal İlk Okulu benim belki de buraya kadar gelmemde katkısı olan hayatımda çok büyük iz bırakmış bir okulumuz. Öğretmenimi rahmetle anıyorum. Adana’ya gelen bütün bakanlarımızı, protokoldeki misafirlerimizi karşılayan çiçek veren kızdım ilk okuldayken. Bugün o tabloyla karşı karşıya kalmak gerçekten beni çok duygulanırdı.   İnşallah tüm evlatlarımızı böyle mevkilere makamlara gelir. İnşallah yaptığımız işlerle onlara örnek olmayı Allah nasip eder diyorum.” diye konuştu.   

UZUN YILLAR HEM SİYASETTE, HEM ÇALIŞMA HAYATINDA ÖZEL OLARAK ÇALIŞTIĞIMIZ BİR ALAN

Kadın konusu gerçekten önemli bir konu olduğunu dile getiren Bakan Jülide Sarıeroğlu,  “Uzun yıllar hem siyasette, hem çalışma hayatında özel olarak çalıştığımız bir alan. Gerçekten son yıllardan devrim niteliğinde atılımları yaptık. Kadınların hayatın her alanında daha iyi noktalara gelmesi için büyük bir çaba içerisindeyiz. Bu çabayı tek başımıza sarf etmiyoruz.  Bu çabayı geçmişten bugüne kadın hareketi içerisinde emek vermiş kadınlarla birlikte gerçekleştirdik. O yüzden devrim niteliği taşıyor. Eskiden hayal olan düzenlemelere imza attık, ortak akılda buluşarak diyalog içerisinde. Bu gün kadınlarımız çok iyi yerler de ama daha da iyi yerlere gelmeleri için elimizden geleni yapacağız. Birlikte çalışma kültürüne inanıyorum. Önümüzde ki dönemde yapılacak tüm çalışmalarda her kesimin görüşünü alarak konuşarak, ortak noktayı bularak ilerlemeyi hedefliyoruz. Daha başarılı işlere imza atacağımıza inanıyoruz. Kadın konusu da bu dönemde bakanlığımızın daha da özen göstereceği, hem yönetim kademelerindeki kadın sayısını artırma anlamında, hem çal hayatındaki kadınlarımızın sıkıntılarına daha iyi cevap verme noktasında, daha yoğun bir şekilde girişlerini sağlama yeni niteliklerle donatma gibi. Girişimci kadınların sayılarını artırma daha güçlü şekilde iş hayatında yer almaları konusunda güçlü hedeflerimizin olduğu bir bakanlık dönemi planlıyoruz.” dedi.

ÇOK GÜÇLÜ BÜROKRAT EKİBİYLE BİRLİKTE ADANA’YA GELDİK

Çok güçlü bürokrat ekibiyle birlikte Adana’ya geldiklerine dikkat çeken Bakan Jülide Sarıeroğlu, “ Çalışma hayatına dair ne varsa hepsini masaya yatırıp Adana’nın fotoğrafını çekmemizi sağlayacak şekilde güçlü bir ekiple geldik. Görüşmelerden sonra yol haritası oluşturacağız. Hedefim en azından 2 ayda bir, ayda bir Adana’ya gelmek. Bu konuların takipçisi de olmak. Kadınların hem siyasete, hem iş hayatında olması tüm dünyada tartışılan bir konu. Hem ülkemizde, hem de dünyada kadın meselesi siyaset üstü, ideolojiler üstü görülen bir mesele. Ülkemizde de bu şekilde ele alıyoruz. Kadına karşı her türlü ayrımcılığın karşısındayız. Her türlü şiddetin karşısındayız. Sıfır tolerans ilkesiyle kadına yönelik şiddetle ilgili meselelere yaklaşıyoruz ki Antep’te yaşanan dün bir dernek temsilcimizin şiddete maruz kalan birisine destek verdiği için şiddete kaldığını hep birlikte takip ediyoruz. Bunu üzüntüyle karşıladığımı ve bu tarz şeylerin tüm kadınlar olarak ortak şekilde karşısında olduğumuzu belirtiyorum. Asla kabul edilemez bir şey. Kim olursa olsun hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun kadın dayanışması içerisinde bir sıkıntı yaşayan hemcinsimize elini uzatmış birisine şiddet uygulanmasının herkes tarafından kınanması gerekiyor. Kınadığımı da belirtiyorum. Takipçisi de olacağız.” şeklinde konuştu.

15 TEMMUZ’DA KADIN ERKEK HEP BİRLİKTE VATANIMIZ BAYRAĞIMIZ İÇİN MÜCADELE ETTİK 11 KADIN ŞEHİDİMİZ OLDU

  Kadınların daha iyi yerlere gelmesinin sadece devlet ve siyaset eliyle ulaşılabilecek bir hedef olmadığına dikkat çeken Bakan Sarıeroğlu, “Kadınların daha iyi yerlere gelmesi sadece devlet ve siyaset eliyle ulaşılabilecek bir hedef değil. Bu ancak tüm toplum kesinlerinin ortak bir bakış açısıyla ,çabasıyla olabilecek bir şey ve en önemlisi zihinsel dönüşümle olabilecek bir şey. Bunda iyi aşamaya geldik. Son zamanda yaptığımız düzenlemeler toplumsal alanda ciddi farkındalık yarattı. Mücadele ve çalışma henüz kadınlar açısından bitmedi. Sayın Cumhurbaşkanımızda her zaman siz her zaman haklarınızın farkında olacaksınız engelleri ortadan kaldıracaksınız sahip çıkacaksınız diye bütün kadın kollarımıza geçmişten beri bu yönde telkinleri olmuştur. Bu mücadelenin asli unsuru kadınlardır. Engelleri ortadan kaldırmak için hareket etmek zorundayız. İnşallah başaracağız diye inanıyorum. Önümüzdeki dönemlerde de ortak akıl platformlarıyla mücadele etmek için elimizden geleni yapacağız. 15 Temmuz’da kadın erkek hep birlikte vatanımız bayrağımız için mücadele ettik 11 kadın şehidimiz oldu rahmetle anıyorum. Vatan millet, bayrak ezan söz konusu olduğu zaman kadın erkek nasıl birlikte mücadele ediyorsak inşallah bundan sonra çalışma hayıtımızın her alanında siyasetin her alanında, toplumsal hayatın her alanında kadın erkek hep birlikte mücadele etme azmini bilincini de gösterebileceğiz.  İş hayatı kadınlar açısından çok önemli. Kadın güçlü olursa toplum olarak daha güçlü olabiliriz. Bu güç konusunda destek verebileceğimiz en önemli alan kadınların iş hayatında da daha güçlü yer almalarını sağlamak. Ciddi düzenlemeler yaptık. Anayasada değişiklik yaptık eşitlik ilkesini güçlendirdik pozitif ayrımcılıkla ilgili hükümler ekledik. Medeni kanundan ceza kanununa kadar aile mahkemelerin oluşturulmasına kadar yasal düzenlemeler yaptık. Ama Ak Parti olarak 15 senede yaptığımız en önemli şey kadınların çalışma hayatında daha da güçlenmesine yönelik  olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. İş kanunu sosyal güvenlik kanunu konusunda yaptığımız düzenlemeler var. Yine benim bakanlığım döneminde İŞKUR’un mesleki eğitimleri, iş başı eğitimleri  gibi aktif iş gücü programları ile gerçekleştirmiş olduğumuz faaliyetler  kadınların çalışma hayatında şuanda daha güçlü olarak yer almasını sağlamış durumda.” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’DAN BİLE EN YÜKSEK ORANLAR

Doğum öncesi, sonrası izinlerin Avrupa’dan bile en yüksek oranlarda olduğunu belirten Bakan Jülide Sarıeroğlu, “Anayasada değişiklik yaptık, eşitlik ilkesini güçlendirdik. Pozitif ayrımcılıkla ilgili hükümler ekledik. Medeni kanundan ceza kanununa kadar, aile mahkemelerinin oluşturulmasına kadar yasal düzenlemeler yaptık. Yüzde 33’lere varmış iş gücüne katılım gücüne sahibiz. İstihdam oranın da hızlı artış trendini yaşıyoruz, daha da arması için elimizden gelen çabayı gerçekleştireceğiz, kadınların önüne gelen güçlükleri ortadan kaldırmak için. Çocuk bakım yükümlülüğünün daha azalması için kanuni düzenleme yaptık. Doğum öncesi sonrası izinler Avrupa’da bile en yüksek oranlarda. Kadınların iş hayatından uzaklaşmasına neden olan temel etkenlerden biri doğum sonrası bu annelik duygusuyla da bağlantılı olarak kadınlardan da kaynaklanan yaşanan süreçler. Doğum sonrasında iş hayatından kopmasınlar diye yıllık izinleri doğum izinlerinden sonra esnek olarak çalışabilme, yarı zamanlı çalışıp 2- 4 -6 ay süreyle tam zamanlı maaş almalarını sağlayıp sigortalılıklarının devamını sağlayarak bu çok önemli soruna çözüm olduk.  Yine engelli çocuğu olan kadınlarımızın erken emeklilik oranına sahip olmasıyla engelli çocuğu olup iş hayatından ayrılmamasıyla ilgili düzenlemeleri devreye soktuk. En önemlisi teşvik uygulamalarımız. 2006 yılından itibaren çok güçlü teşvik uygulamalarıyla, yaş sınırı aranmaksızın primlerinin devlet tarafından ödenmesiyle ilgili düzenlemelerimiz var. Ulaştığımız rakamlara geldik. İnşallah hepsini çok daha artırmak için yeni çalışmalarımızı hayata geçireceğiz.” diye konuştu.

İŞKUR OLARAK ÖNEMLİ FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRDİ

İŞKUR olarak önemli faaliyetler gerçekleştirdiklerine de dikkat çeken Bakar Sarıeroğlu, “Ocak, ağustos döneminde 717 bin işe yerleştirmemiz oldu. Yüzde 41 artış sağlanan kadın alanındaki işe yerleştirmemiz var. 230 bin kadını ocak, ağustos döneminde işe yerleştirdik. Bugüne kadar ulaştığımız en yüksek seviye. Adana’da yaptığımız faaliyetlerde kadınlar hep öncelenmiş durumda. Kadınların mesleki yeterliliklerini geliştirmek için işbaşı eğitim programlarını devreye sokuyoruz. Bu  8 ayda 3 bin 77 Adanalı kadın işbaşı eğitim programlarından faydalanmış durumda. İlk 8 ayda 2 bin 367 kadınımız Adana’da meslek edindirme kurslarına katıldı. Bin 91 kadın girişimcilik eğitim programlarından faydalanmış.  Bin 633 kadın da İŞKUR tarafından toplum yararına çalışma programında 6 ya da 9 ay süre çalışma hayatındaki faaliyetlere katıldı. Diğer illere göre bu rakamlar yüksek. Demek k i imlan oluşturduğumuz hizmet çeşitliliği yaptığınız zaman kadınlarımız bu konuda istekiler gayretliler. Biz bu istekliliği gayreti sürdürecek adımları atacağız. Daha fazla meslek edindirme kursu açacağız. Toplum yararına çalışma programı yaptık, okullara temizlik hizmeti ve çevre düzenleme konusunda rakamı da arttırdık. Adana’da toplum yararına çalışma programlarımızın da süresi 6 aydı ve bu hafta sonu da bitmişti. Bunların tamamını da 3 ay süreyle uzattık.” dedi.  

6 AYLIK EYLEM PLANI

Bakan Jülide Sarıeroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü, “Kadın konusundaki ilk 6 aylık eylem planında özellikle esnaflığında  kadınlar açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Girişimciliğin eğitimlerle eğitim programlarıyla bir yere kadar oluşabileceğine kadar inanıyorum. İşin işte öğrenilebileceğine inanıyorum. Bu bağlamda programlarımızı biraz bu yönde değiştirip esnaf kadınlarımızla da kadın istihdamını arttıracak şekilde teşvik edilmesine yönelik bir programımız var. Siyasette kadının daha çok yer almasının çok önemli olduğuna inanıyorum. Bizler Ak Parti’de kadınlar olarak gerçekten iyi imkanlara sahibiz. Sayın cumhurbaşkanımız kadınların siyasette yer almaları için ciddi insiyatif kullanıyor. Partimiz kadınların siyasete girmeleri konusunda bir okul gibi. Kadınların siyasete girmeleri konusunda daha cesaretli olmalarını düşünüyorum.”

Konuşmanın ardından basına kapalı gerçekleşen toplantıda Bakan Sarıeroğlu, kadınların sorularını yanıtladı.

 

  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.