TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’nın fahri elçisi: Ozan Sihay

Fotoğraf Sanatçısı ve Atom Film Kurucusu Ozan Sihay, çektiği Adana temalı fotoğraflarla Adana’nın fahri elçisi olma yolunda. O, Kendisine bu sıfatı yakıştırmasa da takipçileri çoktan yakıştırdı bile. Sihay, “Özellikle Adana'da çok sık oluyor bu. Aslında belki de bi çok kişinin daha önce de görmüş olduğu yerleri bile farklı yansıtıyorum sanırım. O yüzden benim fotoğraflarımda görünce "Aaa Adana'da böyle bi yer de mi varmış sorusuyla çok karşılaşıyorum” diyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2017 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana’nın fahri elçisi: Ozan Sihay

 

Fotoğraf Sanatçısı ve Atom Film Kurucusu Ozan Sihay, çektiği Adana temalı fotoğraflarla Adana’nın fahri elçisi olma yolunda. O, Kendisine bu sıfatı yakıştırmasa da takipçileri çoktan yakıştırdı bile. Sihay, “Özellikle Adana'da çok sık oluyor bu. Aslında belki de bi çok kişinin daha önce de görmüş olduğu yerleri bile farklı yansıtıyorum sanırım. O yüzden benim fotoğraflarımda görünce "Aaa Adana'da böyle bi yer de mi varmış sorusuyla çok karşılaşıyorum” diyor.

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

Fotoğraf tutkun nereden geliyor? Nasıl merak sardın bu işe?

Aslında küçüklüğümden beri tam bir sinema tutkunuyum. Hayatımın her döneminde bir şekilde mutlaka yeni çıkan tüm filmleri izlemeye çalışmışımdır. Film izlemek ve üzerine düşünmek, kendimce çıkarımlar yapmak benim için bir hobiden ziyade yaşam biçimi diyebilirim. Tabi baktığınız zaman sinemanın kökeni aslında fotoğrafa dayanmakta. Bir film karesi normal standartlar altında aslında 25 tane fotoğraf karesinden oluşmakta. Dolayısıyla benim de başlangıcımın fotoğraf olması gerekiyordu ve lise dönemimde kendime bir dijital makina alarak bu işe yavaştan girmiş oldum. Tabi o zamanlar arkadaşlarımın fotoğraflarını çekmek dışında bir şey yapmıyordum. Üniversite çağlarımda bir gün babam bu merakımı gördüğü için, benden habersiz beni AFAD Fotoğraf Derneği’ne yazdırmıştı. Ondan sonra bu işe daha fazla merak salmaya başladım ve daha yeni teknoloji makinalarla, son çıkan fotoğraf edit programları ile kendimi geliştirmeye karar verdim. O gün bugündür fotoğraf benim için hem büyük bir tutku hem de vazgeçilmez bir yaşam biçimi haline geldi. Tabi hobiniz olan uğraşı profesyonel olarak yapmaktan daha keyifli bir şey de olamaz ayrıca...

Teknolojinin bu kadar geliştiği günümüzde, hala enstantane-diyafram işleriyle uğraşmak, en iyi kareyi yakalamak için çaba sarfetmek senin için çok önemli. Senin fotoğrafların hangi özellikleriyle teknolojiyi alt ediyor?

Tabi teknolojinin gelişmesi daha net, daha yüksek çözünürlüklü ve daha canlı fotoğraflar üretmemize sebep oluyor. Fakat her şeyde olduğu gibi burada da insan faktörü teknolojiye üstünlük sağlıyor. Çünkü makinalar düşünebilen aletler değil. ("Henüz" diyelim çünkü yapay zeka teknolojisi gerçekten korkutucu boyutlarda ve hızla ilerliyor) Bu yüzden de iş makinada değil fotoğrafı çeken kişide bitiyor. Çektiğimiz nesne, obje, kişi ya da manzaraya hangi açıdan bakmalıyız, ışığı nereden almalıyız, buna göre hangi enstantane-diyafram-iso değerlerini kullanmalıyız... Bunların hepsi birbirini tetikleyen ve fotoğrafın daha iyi çıkmasını sağlayan bir denklem aslında. Fotoğraf çekmek tamamiyle bir matematik işlemi diyebilirim.  Benim fotoğraflarım teknolojiyi alt etmiyor tabii ki çünkü ne olursa olsun teknolojiye bağımlıyız. Evet cep telefonu kamerasıyla bile doğru matematiği yaptığımızda iyi fotoğraf çıkarmak mümkün. Ama aynı denklemi çok daha iyi bir kamera ile çektiğimizde ortaya çıkacak sonuç katbekat daha iyi olacaktır.

Ne tür fotoğraflar çekiyorsun genelde ve bunları hangi mecralarda paylaşıyorsun?

Çektiğim fotoğraflar biraz klasiğin dışında denilebilir. Özellikle fotoğrafı kafamda kurguladığım hale getirebilmek için düzenleme programlarında fotoğraf üzerine çok emek harcıyorum. Bunlar çoğu zaman fotoğraf olmaktan çıkıp “cinemagraph” denilen fotoğraf ve videonun birlikte olduğu çalışmalar haline de gelebiliyor. Günümüzde sosyal medya yaptığımız işleri duyurabilmek adına büyük bir avantaj sağlıyor bizlere. Ben de özellikle Instagram platformunu bir nevi portfolyom olarak kullanıyorum ve geniş kitlelere ulaşabiliyorum bu sayede.

Sergi açmayı düşünmedin mi hiç? Neden?

Aslında bir sergim olmasını çok istedim her zaman fakat bunun için gerekli uğraşı göstermedim sanırım. Her ne kadar açacağım bir sergide ulaşacağım kişi sayısı sosyal medyada ulaştığım kişi sayısına göre çok daha düşük olacak olsa da o zevki bir gün mutlaka yaşamak istiyorum.

Adana'nın tarihi dokusuna çok fazla yer veriyorsun fotoğraflarında. Adana tutkun Adanalı olmanın ötesinde bir durum sanki. Nedir seni Adana'ya bu denli bağlayan?

Adana’ya en çok bağlayan şey tabii ki kebap J Şaka bir yana bence Adana özellikle coğrafi ve tarihi açıdan bence tam bir fotoğraf cenneti. Merkezi hem denize, hem dağlık alanlara, hem ovalara bu kadar yakın olan yer çok azdır sanırım. Tabi büyük bir dezavantajı da var ki o da güneş ve sıcak. Özellikle yaz aylarında ışığın konumundan dolayı fotoğraf çekmek gerçekten de çok zorlaşıyor. Tabi insanın doğduğu, büyüdüğü ve arkadaşlarının olduğu yer her zaman daha yaşınılası ve özeldir. O yüzden de Adana’yı çok seviyorum ve burada yaşamaya devam etmeyi düşünüyorum.

Sırf senin fotoğraflarını gördükten sonra, fotoğrafladığın yerleri gezmeye gidenler olduğunu biliyoruz. Takipçilerinle bu bağı nasıl kurdun?

 

Evet yaşadığımız yerde birçokgüzel tarihi ve doğal güzellikler var ama önemli olan bakmayı bilmek, görmek ve doğru saatte doğru zamanda fotoğraflamak sanırım. Tabi çok fazla bilinmeyen yerleri de keşfetmeyi ve fotoğraflamayı çok seviyorum. Zaman buldukça her hafta arabaya atlayıp doğaçlama köylere, kırlara, dağlara doğru sürüyorum. Özellikle Instagram'daki takip eden arkadaşlarımla güzel bir bağ kurduğumu düşünüyorum. Bu da herkese özel cevap vermem ve ismiyle hitap etmemden kaynaklı sanırım.

Senin için Adana'nın fahri elçisi diyebilir miyiz?

Tabi kendime böyle bir sıfat yakıştırmam çok doğru olmaz belki ama bayağı bir kişiden duydum diyebilirim :)

Aynı zamanda video ve kısa film çekimlerin de oluyor. Bunlardan da biraz bahsedelim mi?

 

Evet sosyal medyada paylaştığım kısa video çalışmalarım var. Bunlarda hem çekim hem de görsel efekt konusunda sürekli farklı teknikler uygulayarak bir nevi kendimi de geliştirmiş oluyorum aslında. Bu da dolayısıyla işime yansıyor tabi. Atom Film adı altında Tufan Şimşekcan ile çektiğimiz kısa filmlerin hemen hemen hepsi yurt içi ve yurt dışında ödüller aldı. Onun dışında reklam ve klip çekimleri de yapıyoruz . Bu yaptığımız işleri ve başarıları insanlara duyurmak adına sosyal medyayı iyi kullanmak gerçekten çok önemli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.