TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dil kanserlerine dikkat

En önemli organlarımızdan biri olan dilimiz de kanser riskiyle karşı karşıya. Dil kanserleri hakkında bilgi veren Medical Park Tarsus Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay, özellikle Tabut Köşe diye adlandırılan bölgeye dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2017 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2017 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Dil kanserlerine dikkat

Dil kanserlerine dikkat

 


 

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

 

 

Dilin yapısın hakkında bilgi verir misiniz?

 

Dil ağız içerisinde yer alır. Farenks’e uzanır. Hareketlidir, kas yapısındadır ve mukoza ile örtülüdür. Çiğneme, tat alma, yutma, konuşma, ağız içinin temizlenmesi gibi fonksiyonları vardır. Dil kanserleri dilin yan, üst veya alt kısmında bulunan; kimi zaman ağrıya neden olan, kimi zaman minik kanamalara yol açan lezyonlardır ve kendilerini iyileşmeyen yaralarla gösterebilmektedir. Tanı lezyondan alınan biyopsinin patolojik değerlendirilmesi ile konulmaktadır.

 

Hangi tür ürünler dil kanserini tetikleyici etkenlerdendir?

 

Alkol, sigara, ağız içinde çiğnenen tütün ve benzeri keyif verici maddelerin dil kanserlerini tetikleyici etkileri vardır. Cinsel yolla bulaşan human papilloma virüs ve AIDS etkeni olan HIV’in dil kanserinde rol aldığı gösterilmiştir. Genetik olarak tümör baskılayıcı faktörlerdeki eksiklikler ya da bunların başka hastalıkların tedavi metodları uygulanırken baskılanması da dil kanserleri gelişiminde etkili olabilmektedir. Kötü ağız hijyeni özellikle suçlanmaktadır.

 

Dilde Tabut Köşe dediğimiz bölge neresidir?

 

Günlük özbakım esnasında dil üst ve 1/3 uç kısmı kişinin kendisi tarafından değerlendirilmekte ancak özellikle azı dişlerinin diş etlerinin dile bakan kısmı ile dil 2/3 arka kenar alt bölümü arasında yer alan anatomik olarak “glossogingival oluk” olarak adlandırılan bölge gizli kalmaktadır. Bu bölgede yer alabilen lezyonlar ağrı da yapmıyorlar ise fark edildiklerinde dil iç kısmına büyüme yaparak ileri evreye gelebilmektedirler. Bu bölgeye “Tabut Köşe” adı verilmekte ve erken teşhise engel olan önemine vurgu yapılmaktadır.

 

Lenf nodları nedir?

 

Dil yapısı kaslardan oluştuğundan her hareketi ile lenfatik olarak süzüldüğü boyun bölgesi lenf nodlarına doğru kuvvetli bir lenfatik akıma sebep olmaktadır. Diğer baş boyun bölgelerinin bir kısmında pasif olan bu lenf akımı, dilde adeta pompalanarak, aktif olarak boyun lenf nodlarına yönlenmektedir. Bu durum olası kanser lezyonun erken dönemde boyun lenf nodlarına metastaz riskini beraberinde getirmektedir. Tedavi planlanırken boyun lenf nodları da tedaviye dahil edilmelidir. Dilde yer alan “kabak çekirdeği” büyüklüğünde bir lezyon cerrahi olarak boyuna kombine yaklaşımla lenf nodları da diseke edilerek süzüldüğü bölgeyle birlikte çıkarılmalıdır.

 

Ne tür tedaviler uygulanmalıdır?

 

Radyoterapi uygulamalarında boyun bölgesi de ışınlanmakta kanserin ulaşabileceği lenf nodları tedavi planına dahil edilmektedir. Tedavi yöntemleri arasında dil içerisindeki lezyona direk radyoaktif çubukların yerleştirildiği brakiterapi uygulamaları daha ileri büyüklükteki tümörlerde tercih edilmektedir. Kemoterapi bu uygulamalarla kombine edilebilmektedir.  

 

Dil kanserinden korunma yolları nelerdir?

 

Dil kanserlerinde diğer baş boyun kanserlerinde olduğu gibi öncelikle tetikleyici etkenlerden korunma ve erken teşhis ön plana çıkmaktadır. Fizik muayene dikkatle yapılmalı “Tabut Köşe” değerlendirilmeli buradaki olası bir lezyon atlanmamalıdır. Tedavi planlamasında Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahları, Medikal Onkologlar ve Radyasyon Onkolojisi başta olmak üzere ilgili branşların ortak konseyi ile karar alınması tedavinin başarı şansını artırmaktadır. 

     

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.