TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mir Midye ile kendinizi Ege’de hissedeceksiniz

Midyeyi hep sokakta görürüz ama yemeye korkarız. Çünkü tazelik ve hijyen son derece önemlidir midye konusunda. İşte bu korkularımızı yenen ve midyeyi sokaktan alıp sağlıklı bir butik restorana taşıyan Mir Midye, tüm önyargılarımızı unutturdu. İnanılmaz lezzetleri, çeşitleri, konsepti ve personeliyle Mir Midye, hepimizin vazgeçemeyeceği bir alışkanlık olmaya aday. Tabi bunda işletmenin sahibi Genç Girişimci Müfide Özşahin Üçtepe’nin büyük emeği var.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2017 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2017 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mir Midye ile kendinizi Ege’de hissedeceksiniz

Mir Midye ile kendinizi Ege’de hissedeceksiniz

 


 

 

 

İbrahim BAYSAL

 

 

Kebap kültürü ağır basan hatta kebabın merkezi olan bir kentte midyeci açmak kimin fikriydi?

 

       Benim fikrimdi. Uzun yıllar İstanbul’da yaşamış ve midye dolmaya orada alışmış biri olarak

Adana’ya döndükten sonra bu keyfimden uzak kaldım. Seyyar satılan tezgahlarda ne yazıkki o tazeliği ve lezzeti bulamadığım için bu şehirde böyle bir eksiklik olduğunu farkettim. Fark yaratmayı, olmayan birşeyi yapmayı, ilk olmayı her zaman çok sevmişimdir. Midye-bira konseptini getireceğim Adana’ya dedim ve getirdim.

 

Midyeyi biz birkaç barın önünde seyyar satıcıların tepsisinde görüyoruz sadece,  siz ise midyeyi sokaktan alıp restorana taşıdınız Adanalılar nasıl kabullendi midyeyi?

 

Müslüman mahallesinde salyangoz satmak benimkisi. Sabah kahvaltıda ciğer, öğlen kebap, gece şırdan yiyen bir toplumdan bahsediyoruz. Fark yaratma isteğim burda ön plana çıktı işte. İki milyon nüfusa sahip bir kentte muhakkak midye sevenler de vardır diye düşündüm. Riskti belki evet ama Adana’ya yeni bir tat, yeni bir kültür getirmenin bu riske değeceğini düşündüm. Bu sektöre bir kadın eli değdiğini hissettirmek istedim. Kadın eli varsa kusursuz ve temiz bir hizmet olmalıydı.  Sağlık ve hijyen koşullarını ön planda tutarak Ege  konseptinde şirin, butik bir restoran tasarladım. Ve hayata geçirdim.

 

Midyelerinizi nerden alıyorsunuz, tazeliğini ve hijyenini nasıl koruyorsunuz?

 

Midyelerimiz günlük olarak İzmir’de bulunan imalathanemizde pişiriliyor ve sabah, akşam iki parti olarak kargoyla Adana’ya ulaşıyor. Altı saatte bir tazelenen midyelerimizi soğuk yerde muhafaza ediyor, sipariş üzerine servis ediyoruz, malum Adana sıcak şehir. Sağlık kuruluşlarından sertifikalarımız ve rutin kontrollerimiz yapılıyor, midyelerimiz çiftlik ürünü olduğu için her türlü testten geçiyor ve eldivenli, boneli, bu işi çok keyifle yapan kadın personel tarafından tek tek  dolduruluyor. Kadın eli pişirim aşamasındada kendini gösteriyor anlayacağınız.

 

Kaç çeşit midye yemeği yapıyorsunuz?

 

Midye dolma, midye tava, isli midye, midye güveç, acılı midye, midyeli makarna, midyeli börek gibi çeşit yelpazemizi günden güne arz ve talep doğrultusunda geliştiriyoruz. Bu kış İspanya ve Faransa  mutfağının çok tercih edilen bir lezzeti olan midyeli çorbayı eklemeyi planlıyorum. Çok beğenileceğine eminim.

 

Midyenin de tutkunları var mıdır ?

 

Varmış ve bu benim için çok sevindirici. Doğru karar verdiğimi ve doğru bir iş çıkardığımı gördükçe daha çok motive oluyorum. Ben Adana’da bu kadar midye seven olduğunu bilsem İstanbul’dan döner dönmez yapardım bu işi. Bazı müşterilerimiz bir oturuşta iki yüze yakın midye yiyor. Kendi aralarında bir düello haline getirip yarışanlar oluyor. Çekilişler, yarışmalar, hediye kampanyaları yapıyoruz daha  eğlenceli hale getiriyoruz. Midye tazeyken yemeye doyamazsınız. Bizim midyemizin de taze İzmir midyesi olması, baharat kıvamının ayarı, ve etinin lezzeti sebebiyle midye sevenlerin  yedikçe yiyesi geliyor. Aynı durum midye tavamız için de geçerli,  iç midyemiz de  İzmir’den taze geliyor, sosunu, marinesini burda kendimiz hazırlayıp kızartıyoruz tarator sos ile servis ediyoruz. Çok sevildi diyebilirim.

 

Midye pişiriminde en önemli unsurlar nelerdir nelere dikkat etmek gerekir?

 

Midye dolma pişiriminde midyenin iç kasını kırmadan ince bir şekilde açmak gerekir iç kası kırarsanız doldurduktan sonra tekrar kapatamazsınız. Dolmanın iç pilavı çok lezzetli ve tane tane olmak zorunda, çok pişerse lapa az pişerse pirinçler sert olur. El ayarı ve pratiklik çok önemli. Her kadın güzel yemek yapabilir ama güzel pilav pişirmek başka bir el ayarı ve lezzeti ister bu da öyle.  Tava pişiriminde ise kendimize özel sosta marine ediyoruz, kızartma tekniği, iç sakalların temizlenmesi, tarator sosun lezzeti ve kaliteli yağda kızartılmış olması işte o midye tava kusursuz oluyor.

 

Adana’da midye ustası bulmak zor mudur? Ustanız kimdir?

 

Adana’da midye pişirim ustası bulmak bir tarafa  midye dolmayı açmakta bile zorlanıyorlar. Tamamen yabancı oldukları bir konu. Seyyar midyeciler ayakta açıp verdiği için midye yiyen, seven müşterilerimiz bile midye dolma açmayı bizimle öğrendi. Dolayısıyla Adana’da midye ustası bulmak imkansız gibi birşeydi. Ben havacılık kökenli olduğumdan eski mesleğim gereği dünyanın bir çok ülkesinde bulundum ve çoğu ülkenin yemek kültürlerine hakimim. Elim yatkın, mutfağı seviyorum, araştırıp kendimi geliştiriyorum o halde benden iyi usta mı olur dedim ve kolları sıvadım. Önce kendimi geliştirdim, çalıştım, ben ustalaştıktan sonrada midye memleketi  İzmir’den kuzenim Adana’ya gelip bizimle çalışmaya başladı ona öğrettim, o da kendini geliştirdi, çalıştı ve şimdi midyenin her çeşidinde kendimize, ustalığımıza çok güveniyoruz, iddialıyız çünkü bu işi çok severek yapıyoruz. Burada usta da, çırak ta biziz.

 

Sağlık açısından midye, kebap veya kırmızı ete göre daha mı sağlıklıdır?

 

Böyle bir iddiada bulunmak her ikisine de haksızlık olur. Kırmızı etin proteiniyle, midye etinin omegasını yarıştırmış oluruz. İkisi de azı karar çoğu zarar denilecek, olmazsa olmaz besinler. Ben bir Adanalı olarak kebaptan, kırmızı etten asla vazgeçmem ama deniz mahsullerinin lezzet ve faydalarını da yabana atmamak gerekir.. Midye etinde demir, çinko, protein, selenyum, b12, omega, potasyum, folik asit gibi ciddi vitamin çeşitleri var. Hatta Yunanistan’da midye tüketenlerin saçlarının, ciltlerinin, hafızalarının, gözlerinin tüketmeyenlere nazaran daha sağlıklı olduğu söylenir. Ben yeteri kadar her türlü besinin tüketilmesinden yanayım. Fakat şunu söylemeyi kendime bir sorumluluk bilirim ki nerede, hangi sularda yetiştiği, nasıl şartlarda hazırlanıp pişirildiği bilinmeyen midyeyi tüketmek en kötü kırmızı eti tüketmekten daha tehlikelidir. Biz bu riski sıfıra indirmek için kalite ve hijyeni her zaman en üst seviyede tutarak gönül rahatlığıyla çocuklarına midye yedirebilecekleri bir mekan açarak güzel  bir imkan sağladık. Tüm midye seven Adanalıları kendilerini Ege’de hissedecekleri bu şirin mekanımıza bekliyoruz.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.