TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İskender: Gerçek dışı ifadeler kaldırılmalı

Adana’da Alevi dernekleri tarafından 12. sınıflar için hazırlanıp okullara dağıtılan kitaplarda Alevi inancının gerçek dışı ifadelerle anlatıldığını ileri sürerek, bu ifadelerin kaldırılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2017 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2017 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
İskender: Gerçek dışı ifadeler kaldırılmalı

İskender: Gerçek dışı

ifadeler kaldırılmalı

 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Adana’da Alevi dernekleri tarafından 12. sınıflar için hazırlanıp okullara dağıtılan kitaplarda Alevi inancının gerçek dışı ifadelerle anlatıldığını ileri sürerek, bu ifadelerin kaldırılmasını istedi.

Akdeniz Sosyal Dayanışma, Eğitim, Sağlık ve Kültür Vakfı’nda (ASDA) Alevi kurumlar adına basın açıklaması yapan ASDA Başkanı Kenan İskender, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı 12. sınıflar için hazırlayıp okullara dağıttığı din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitabının 72. sayfasında Nusayrilik başlığı adı altında konunun anlatıldığını belirtti. Ancak bu anlatımların alevi inanışına sahip insanlarca kabul edilemeyecek içerikler taşıdığını dile getiren İskender, “Biz Arap kökenli Aleviler hakkında, bizlerce ve tüm alevi inanışına sahip insanlarca kabul edilemeyecek aslı olmayan, ayrıştırıcı, aşağılayıcı ve özellikle bizleri İslam Dini’nin dışında bir inanışa sahip kimselermiş gibi gösteren asılsız bilgiler ve tanımlamalara yer verilmiştir. Gerçek dışı ve iftira ve suç kastı ile kaleme alınmış bu yazıda, biz Aleviler hakkında, Hz Ali’yi ilah olarak kabul ettiğimiz, Muhammed B.Nusayr’ı peygamber saydığımız, şahadetimizde Ali’den başka ilah bulunmadığına şahadet ederim
şeklinde tanımladığımız, bu nedenle Hristiyanlar da olduğu gibi bir tür teslis inancının olduğu iddia edilerek, bizlerin İslam Dini’nin dışında bir inanışa sahip olduğumuz iddia edilmiştir.” dedi.

BİZ ALEVİLERDE NAMAZIN SADECE DUA, ORUCUN SESSİZLİK VE HAC İBADETİNİN DE DİNİ LİDERLERİN MEZARINI ZİYARET ETMEKTEN İBARET OLDUĞU İDDİA EDİLMİŞTİR
Kitaptaki anlatımlardan örnekler vermeye devam eden İskender, “Hz İbrahim’den  (A.S) bu yana değişmeyen namaz, oruç ve hac  ibadetlerinin, biz Alevilerde namazın sadece dua, orucun sessizlik ve Hac ibadetinin de dini liderlerin mezarını ziyaret etmekten ibaret olduğu iddia edilmiştir.  Bu asılsız, çirkin ve aşağılayıcı iddialarla Arap kökenli Aleviler’in İslam’ın şartlarına inanmadıkları yalanı   ile  taze genç beyinler yıkanmak istenerek topluma kin ve nefret tohumları atılmak istenmektedir. Yine suç teşkil eden ve iftira nitelikli bu yazıda, bazı Alevilerin Hz. Ali’nin Güneş’te, bir kısmının da Ay’da oturduğuna inandıkları şeklinde hayal dünyasını zorlayan inanışlara sahip olduğu iddia edilmiştir. Biz Aleviler Kuran-ı Kerime, Hz. Muhammed’e ve onun Ehl-i Beytine koşulsuz bağlı olduğumuzu her ortamda haykırdık ve bu sarsılmaz sadakatimizi az bir dünya malı karşılığında satmadık satanlardan da olmadık.” diye konuştu.


GERÇEKLE ALAKASI OLMAYAN BİLGİLER

İskender açıklamasına şöyle devam etti; “Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 15.04.2009 tarih ve 52 sayılı kararı ile 2010-2011 öğretim yılından başlayarak 5 yıl süreyle 12. Sınıflarda okutulan yazarlığını Kenan Demirtaş’ın yaptığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabında biz Arap Aleviler tamamıyla İslam Dini’ne sıkı sıkıya bağlı kişiler olarak tanımlanmıştı. Her ne olduysa yine Kenan Demirtaş’ın kaleme aldığı Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 15.07.2015 tarih ve 53 sayılı kararı ile 2016-2017 öğretim yılından başlayarak 5 yıl süreyle 12. Sınıflarda okutulacak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabında biz Arap Aleviler hakkında önceki yayında yer alan gerçek bilgiler çıkartılmış, yerine saçma sapan, gerçekle alakası olmayan hakaret dolu yalan bilgilere yer verilmiştir.”

BU TÜR YAZILARLA ALEVİLER YANLIŞ TANITILMAMALI

Bu yazılarla Alevilerin tanınmaması gerektiğini vurgulayan İskender, “Anayasasının, Din ve Vicdan Hürriyeti başlıklı 24.maddesi de, “Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.” İslam Dinine sıkı sıkıya bağlı Arap aleviler hakkında bu uydurma yalan yanlış iftiralarla açıkça Anayasal suç işlendiği gibi,   Alevileri bu uydurma yazılarla tanıyacak bireylerde, biz Alevilere yönelik yanlış düşüncelerin oluşacağı, bizlere karşı kin ve nefretin oluşacağı da muhakkaktır. Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimselerin bu eylemleri de TCK’nın 216.maddesi gereğince suç olarak tanımlanmıştır. Arap Alevileri aşağılayan, toplumun farklı kesimlerini bizlere karşı aleni bir şekilde kin ve düşmanlığa tahrik eden gerçek dışı açıklamaları içeren bu kitabın toplatılması ve sorumlular hakkında yasal işlemlerin başlatılması için Mersin Mlv. Sayın Aytuğ Atıcı tarafından Mersin C.Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Biz Alevi inanışına tabi sivil toplum kuruluşları da bu davanın müdahili ve takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.

KİTAPLAR TOPLATILMALI

Yargı kararına gerek kalmadan bu ifadelerin düzeltilmesini talep ettiklerini aktaran İskender, “Biz Aleviler  Kuran-ı Kerime, Hz. Muhammed’e ve onun Ehl-i Beytine bağlı, İslam kültürünün ve tarihinin ayrılmaz bir parçası olarak, inancımıza ve toplumumuza yapılan gerçek dışı haksız iftira nitelikli, ötekileştiren, toplumda kin ve nefrete yol açan yazı ve bilgilerin yargı kararına gerek kalmaksızın düzeltilmesini  ve bu  bilgileri içeren kitapların toplatılmasını buradan ilgililerden  haklı olarak talep etmekteyiz.” ifadelerini kullandı.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.