TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tatar: Sorunlara işık tutulacak

46 bildirinin sunulacağı Ulusal MÜHJEO’2017 sempozyumunun ikincisi Adana’da başladı

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2017 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2017 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Tatar: Sorunlara işık tutulacak

Tatar: Sorunlara işık tutulacak

 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Ulusal Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik (MÜHJEO’2017) Sempozyumunun ikincisi Adana’da başladı.

Çukurova ve Mersin Üniversiteleri’nin Jeoloji Mühendisliği Bölümleri ile Mühendislik Jeolojisi Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği ve Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin de desteği ile Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleşti. MÜHJEO’2017 Sempozyumunun açılış konuşmasını Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, yaptı.  Jeoloji Bilimi’nin, deprem, heyelan, tusunami, sel ve bunun gibi doğal afetler sonrasında toplum gündeminde ön plana çıktığına dikkat çekti.

YAŞANMIŞ FELAKETLER KISA SÜREDE UNUTULUYOR

Yaşanmış felaketlerin kısa sürede unutulduğunu ve bu nedenle jeoloji bilimine gerekli önemin verilmediğini vurgulayan Ünlügenç, “Ancak yaşanmış olan bu felaketler ne yazık ki, kısa sürede unutulmakta ve jeoloji bilimine gerekli önem verilmemektedir. Unutulmamalıdır ki, deprem, taşkın, heyelan gibi doğa olaylarının afete dönüşmesini engellemek, olası afet zararlarını en aza indirgemek, yapılacak ayrıntılı jeolojik çalışmalarla mümkün olmaktadır. Doğayla uyumlu sağlıklı kentsel yerleşim alanları başta olmak üzere; baraj, yol, tünel ve bunun gibi mühendislik yapılarının sağlıklı ve güvenli inşası, her şeyden önce gerçekleştirilecek jeolojik-jeoteknik çalışmalarla sağlanmaktadır” dedi.

MÜHENDİSLİK YAPILARINDA YERLEŞİMLERİNDE, PLANLAMA VE TASARIM AŞAMALARINDA, MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ-HİDROJEOLOJİ VE JEOTEKNİKLE İLGİLİ FAKTÖRLERİN DİKKATE ALINMASI

Mühendislik Jeolojisi Derneği adına konuşan Prof. Dr. Reşat Ulusay, Mühendislik yapılarında yerleşimlerinde, planlama ve tasarım aşamalarında, mühendislik jeolojisi-hidrojeoloji ve jeoteknikle ilgili faktörlerin dikkate alınması gerektiğini anlattı. Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan, Jeolojinin insan hayatında önem arz ettiğini belirterek, Jeoloji biliminin doğru kullanılmasıyla doğal olayların afete dönüşmesinin önleneceğini aktardı. Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. İbrahim Halil Elekçioğlu da Ulusal Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik (MÜHJEO’2017) Sempozyumlarının ikincisine ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyleyerek, 46 teknik bildirinin sunulacağı sempozyumun bilime ve sektör temsilcilerine yararlı olacağına inandığını vurguladı.

TATAR: SEMPOZYUM GİBİ  BİLİMSEL AKTİVİTELERE  HER ZAMAN KATKI KOYUYORUZ

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, sempozyum gibi  bilimsel aktivitelere  her zaman katkı koyarak destek verdiklerini anlattı. Üniversitelerin meslek odalarının bilgi kaynakları olduğunu anımsatan Tatar, bir mesleğin gelişmesi ve daha etkin  olması için bilim insanlarının, meslektaşların ve meslek odasının birlikteliğinin büyük önem arz ettiğini dile getiren Tatar, “Bu birlikteliğin bir örneği olan ve  bir çağrılı  46 bilimsel bildirinin sunulacağı sempozyuma katkı vermenin sorumluluğunu hissediyor, ve sempozyumun,  bilimsel ve teknik anlamda tüm paydaşlara çok önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Bu sempozyum, bilimsel gelişmelerin akademik ortamda paylaşılmasının yanı sıra  ülkemizde yetişen genç araştırmacıların birbirleriyle ve deneyimli hocalarıyla tanışıp kaynaşmaları, bilgi alış-verişi yapmaları ve ortak çalışmalar yapmak üzere bir araya gelmeleri açısından da önem arz etmektedir. Şimdiye kadar düzenlenen birçok bilimsel etkinlikte olduğu gibi, bu sempozyumda da üniversite işbirliğinin güzel bir örneğini sergilediğini, bu kapsamda etkinlikten çıkacak sonuçların Bölgemiz ve Ülkemizin  Jeolojik sorunlarına ışık tutacağına inanıyorum.” diye konuştu. Konuşmaların ardından ise sempozyuma geçildi.

PROF. DR. MAHİR VARDAR, DOĞA İNSAN VE TEKNİK KONULARINI ANLATTI

 

Prof. Dr. Mahir Vardar, “Yerbilimlerinden Jeotekniğe Giden Yolda Mühendislik Jeolojisinin Yeri ve İşlevleri” başlığı altında sunumunu gerçekleştirdi. Yerbilimleri konusunu ile sunumuna başlayan Vardar, uygulamada yerbilimleri, mühendislik jeolojisinin işlevi ve çalışma ilkelerini ve yer mühendisliği ve jeoteknik uygulamaları konularını anlattı. Doğa İnsan ve Teknik konularını da anlatan Vardar, “Mühendislik bilimsel bilgi, deneyim ve görgülenme yoluyla ortam, koşul, malzeme, önlem, işlem, yöntem ve bunların yönetimi konusunda edinilmiş yetkinliği belirtir. Her ikisi de “Yapay”lığın ifadesidir. Ama doğrudan yada dolaylı olarak “doğa”nın içindedir ve değişik ölçülerde de bu kullanılır. Teknik çalışmalar ise, her öğesiyle doğanın insanın ve insanlığın yaşamsal beklenti ve olanaklarının her türlü doğal ve yapay malzemelerinin insan ve doğa yararına kullanılabilecek önlem, işlem, yöntem ve yönetimlerin anlaşılmasına, tanınmasına ve bilinmesine dayalıdır.” şeklinde konuştu.

46 TEKNİK BİLDİRİ SUNULACAK

 Ardından ise sunumlar devam etti. Sempozyumda 46 teknik bildiri sunulacağı bildirildi. Bu bildiriler ise şunlar, “Sempozyumda, Mekansal planlamada Mühendislik jeolojisi ve Jeoteknik, Yeraltı açıklıklarında mühendislik jeolojisi ve jeoteknik, Tarihi yapıların korunmasında Mühendislik jeolojisi, Su yapılarında Mühendislik jeolojisi ve Jeoteknik, Madencilikte Mühendislik jeolojisi ve Jeoteknik,Kaya ve zeminlerin Jeo-Mühendislik özellikleri, Mühendislik uygulamalarında hidrojeoloji, Jeoteknikte sayısal modelleme teknikleri, Mühendislik jeolojisinde tehlike ve risk, Depremlerle ilgili zemin davranışları, Yer seçiminde mühendislik jeolojisi, Kaya kütlelerinin karakterizasyonu, Mühendislik Jeolojisi eğitimi, Doğal Yapı Malzemeleri, Jeotermal Enerji ve Çevre Jeotekniği”

 Sempozyumun 3 gün süreceği bildirildi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.