TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ölümsüzlük şehri Misis festival ile tanıtılacak

Tarihi 7 bin yıl öncesine dayanan, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış ve ünlü Lokman Hekim’in kenti Misis festival ile dünyaya tanıtılacak.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2017 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2017 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ölümsüzlük şehri Misis  festival ile tanıtılacak

Ölümsüzlük şehri Misis

festival ile tanıtılacak

 

 

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Tarihi 7 bin yıl öncesine dayanan, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış ve ünlü Lokman Hekim’in kenti Misis festival ile dünyaya tanıtılacak. Yüreğir İlçe Belediyesi, tarafından düzenlenecek olan 'Uluslararası Ölümsüzlük Şehri Misis Kültür ve Sanat Festivali' 21-22 Ekim tarihlerinde yapılacak.

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezinden kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Anna Lucia D'agata ve Pisa Üniversitesinden Prof. Dr. Giovanni Salmeri ile birlikte kazı çalışmalarının yapıldığı Misis Antik Kenti'nde gazetecilerle bir araya geldi.

Hafta sonu yapılacak festival hakkında bilgi veren Çelikcan, ‘’Bu yıl ilk defa düzenlediğimiz Uluslararası Ölümsüzlük Şehri Misis Kültür Sanat Festivali 21-22 Ekim 2017 tarihlerinde düzenleyeceğiz. Bu festival ile Misis, Adana ve Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. 2009 yılında Misis Yüreğir ilçemize bağlandıktan sonra burada bulunan ‘Misis Antik Şehri’nde yaşamış medeniyetlerin gün yüzüne çıkarılıp dünya kültürel mirasına kazandırılması amacıyla çalışmalar yaptık’’ dedi.

Çalışmaların 2012 yılında başladığını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ''Adana Yüreğir Belediyesi’nin ana yükleniciliğinde, İtalyan Pisa Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı destekleri ile 2012 yılında “Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi” adıyla startını verdiğimiz arkeolojik çalışmalar, TKB (Tarihi Kentler Birliği) ‘En İyi Proje’ ve ‘Sürdürülebilir Proje’ ödülü aldı. 12 yıldır burada yüzeysel kazı çalışmaları yapan İtalya Roma Ulusal Araştırma Konseyi Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata, Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumunda arkeolojik kazılar devam ediyor’’ ifadesi kullandı.

Festival hakkında bilgi de veren Çelikcen sözlerine şöyle devam etti;
‘’Farklı birçok medeniyete yurt olan ve İpek Yolu üzerinde bulunan Misis, tarihin tüm dönemlerinde şifa arayanların akın ettiği bir sağlık merkezi olmuş, doktor yetiştiren sağlık tapınakları ile ünlenmiş bir bölgeydi. Antik kentteki kazılar bu nedenle arkeoloji dünyasında tarafından yakından takip ediliyor.

Antik kentin yanı sıra 2 adet su değirmeni, kervansaray ve cami restorasyonları da sürüyor. Kazılarda elde edilen bulgulara göre Misis 7 bin yıllık geçmişi olan bir yer. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin ortaya çıkacağını tahmin ediyoruz.

Burası önemli bir tarihi dünya kültürel mirasına kazandırılacak bir alandır. Bu bölgede 24 Eylül 2012 tarihinden itibaren Adana Müzesi başkanlığında, İtalya Roma Ulusal Araştırma Konseyi Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata, Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumunda arkeolojik kazılara başlandı ve kazılar hızla devam ediyor. Bunun yanı sıra Osmanlı dönemine ait 2 adet su değirmeni, kervansaray ve Lokman Hekim Cami restorasyonları da sürüyor. Restorasyon ve kazı çalışmaları olmak üzere burada iki türlü çalışma yapmaktayız.

Belediyeler çok fazla kazı çalışmalarında bulunmaz ancak yapılan çalışmalar her türlü desteği sağlamaktayız. Ceyhan nehri üzerinde bulunan, Roma döneminde MS 2. ve 3. yüzyılda yapılan ve 1970 yıllara kadar kullanılmaya devam eden 2 su değirmeninin restorasyonlarını ve çevre düzenlemesi çalışmaları devam etmektedir. Devam eden kazıların yanı sıra kervansaray restorasyonu ve Lokman Hekim Cami rekonstrüksiyon çalışmalarının tamamlanmasıyla bölge önemli bir turizm merkezine kavuşmuş olacak. İşlevsel değerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su değirmenlerini, otantik yapısıyla toplum hayatına tekrar kazandıracağız.

Birçok filme ve romana konu olan bu bölge tarih açısından büyük bir öneme sahiptir. O nedenle çok önemli bir bölgede yer alıyoruz. Biz bu değeri tüm dünyaya tanıtmalıyız. Bu düzenlediğimiz festival ile tüm dikkatleri buraya çekmek istiyoruz.

Misis’in farklı bir özelliği daha var. Dünyanın birçok antik şehrin üzerinde yaşam yoktur. Misis’te tarih ile yaşam bir arada devam ediyor. Burada yaşayan vatandaşlarımıza da sit alanı dışında yapılacak sağlıklı konutlarda barındıracağız.

Adana son zamanlarda festivaller ile gündeme gelmeye başladı ve olması gereken de buydu. Çünkü Adana’dan daha fazla olumsuzluk yaşayan şehirlerin o yönleri ulusal basında yer almıyor. Şimdi bu yapılan festivallerle görüyoruz ki, kentimizin olumsuzluk değil olumlu yönleri ön plana çıkıyor.

Bizde son yıllarda yapılan festivallere bir yenisini ekledik. Uluslararası Ölümsüzlük Şehri Misis Kültür Sanat Festivali adı altında düzenlediğimiz festivalimiz kentimize çok şey katacaktır. 7 bin yıllık geçmişi ile Çukurova tarihine ışık tutan MİSİS, 21-22 Ekim’de çok sayıda yerli ve yabancı arkeolog ile tarih meraklılarının katılacağı festivalle tanıtılacak.

Medeniyetler Korosu, antik kentin ruhuna eş, farklı dil ve dinlere ait ezgilerle katılımcıları mekân ve zamandan bağımsız bir müzik yolculuğuna çıkarırken, Şahmaran Efsanesi ve Lokman Hekim’in ölümsüzlük formülünü kaybetmesi, binlerce yıl önce olduğu gibi tarihi Misis Köprüsü üzerinde canlandırılacak. Yüreğirli kadınların kültürevlerinde Misis’in tarihi katmanlarına uygun olarak ürettiği dönem kıyafetleri ve Osmanlı Saray Esvabı defileleri festivalde katılımcıların beğenisine sunulacak.

Türk sinemasına uzun yıllar doğal plato olarak hizmet veren Misis Çukobirlik Çırçır Fabrikası Yüreğir Belediyesi’nce kültür ve sanat merkezi haline getirildi. Festival kapsamında çeşitli atölye çalışmaları, sergiler ve 'Misis' konulu tarih söyleşileri çırçır fabrikası etkinlik meydanında gerçekleştirilecek. İki gün sürecek festivalde Anadolu Rock şarkıcısı Adanalı Murat Kekilli sevilen şarkıları ile sahne alacak.

MİSİS, Tarihi Misis Köprüsü Höyük kazıları, Havraniye Kervansarayı, Lokman Hekim Camii, Doğu ve Batı Değirmenleri ile adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin gün yüzüne çıkmasını heyecanla bekliyoruz. İlkini gerçekleştireceğimiz Uluslararası Ölümsüzlük Şehri Misis Kültür ve Sanat Festivali ile bu eseri sadece Türkiye'ye değil, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. MİSİS, turizm açısından Adana'ya ve Türkiye’ye önemli katkılar sağlayacaktır. Tüm Adanalıları hatta diğer diğer tüm illerden vatandaşlarımızı bu güzel festivalimize bekliyoruz’’

Misis Antik Kenti kazısının başında bulunan İtalya Roma Ulusal Araştırma Konseyi Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata, Adana Müzesi başkanlığında ve Yüreğir Belediyesi koordinasyonu ile başladıkları kazıyla birlikte Demir Çağ'a ait eserleri bulmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Kazılara başladıktan günümüze Neolitik Çağ’dan günümüze kadar farklı dönemlere ait buluntular bulduklarını söyleyen Prof. D’Agata, ‘’Misis'de 7 bin yıldır yaşam var. Misis, her şeyden önce bölgeyi kontrol altına alabilmesi bakımından çok önemli bir yer. Bölgeden insanlarında yaşadığını görmekteyiz. Örneğin Kıbrıs, Yunanistan gibi yerlerden kalıntılarda görüyoruz. Akdeniz'in 40 kilometre ilerisinde Suriye yine çok yakın. Misis bölgenin kontrolünü sağlayan bir yer. Misis aslında her dönemde çok önemli bir kent. Misis’in Demir çağında da önemli bir yer olduğunu görüyoruz’’ şeklinde konuştu.

Uluslararası Ölümsüzlük Şehri Misis Kültür Sanat Festivali, yarın Yüreğir İlçesi’nde bulunan 15 Temmuz Şehitler Parkı’nda başlayacak. Yarınki programda; Halk oyunları gösterisi, Mehteran gösterisi, halk aşıklarının atışması, Osmanlı Saray Esvapları defilesi ve Murat Kekili konseri yer alacak. 

Pazar günü ise, Misis gezisi ile başlayacak olan program; Lokman Hekim ve Şahmaran Efsanesi temsili gösterisi, halk oyunları Antik Misis arkeoloji, edebiyat ve tarih konulu söyleşiler, halk aşıkları atışması, Antik Misis temalı defile, Piyano resitali ve Medeniyetler Korosu programı yer alacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.