TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Göç ve Göçmen Haklarına ilişkin yasal düzenlemeler anlatıldı

BYEGM ve SGDD tarafından düzenlenen; gazetecilere Göç ve Mültecilik Semineri Antalya’da başladı

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2017 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2017 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Göç ve Göçmen Haklarına ilişkin  yasal düzenlemeler anlatıldı

 

 

 

 

 

BYEGM ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen, “Basın Mensupları için Göç Terminolojisi ve Mülteci Konularında Bilgi ve Farkındalık Arttırma Seminerleri” başladı

 

ANTALYA(İLKHABER)-Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün (BYEGM) “Basın Mensupları için Göç Terminolojisi ve Mülteci Konularında Bilgi ve Farkındalık Arttırma” projesi kapsamında düzenlenen seminerler dün Antalya’da başladı. 5 hafta süreyle yaklaşık 700 basın mensubuna yönelik yapılacak bilgilendirme ve eğitim seminerleri; Medyada mülteci algısının doğru biçimlendirilmesi ve göç yönetimi konusunda doğru terminoloji kullanımının yansıra doğru haber yapımının önemine dikkat çekmek amacıyla yapılıyor. İlki dün başlayan seminerlerin  dördü Antalya’da, son seminer ise İstanbul’da yapılacak.

VERİLER PAYLAŞILDI

Türkiye’de vatandaşların mülteci algısı üzerindeki en büyük etkiyi yazılı ve görsel basının oluşturduğu düşüncesinden hareketle Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin (SGDD-ASAM) başlattığı proje, göç ve göçmen haklarına ilişkin yasal çerçeve hakkında organize edilecek seminerler yoluyla yerel ve ulusal basını bilgilendirmeyi amaçlıyor. Seminerde mülteciler ve göç hareketleriyle ilgili sayısal veriler paylaşan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Avrupa ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması kapsamında 2016 yılında 801 kişi ve 2017 yılında 574 kişi olmak üzere toplam bin 375 kişi Türkiye’ye gönderildiğini belirtti. Ayrıca, toplumda mültecilere yönelik maaş ve sınavsız üniversiteye giriş söylentilerine yanıt veren Kavlak, “Dönemsel destekler oluyor ama bu kişilerin maaş alması söz konusu değil. Bunun yanlış yorumlanması daha önce hiç mülteci tanımamış kişilerin mültecilere yanlış yaklaşmasına sebep olabiliyor. Üniversiteye sınavlar gidiyorlar deniyor. Böyle bir şey de yok diğer yabancılar ve Türk vatandaşları gibi sınavla giriyorlar. Çeşitli burs programları var” yanıtını verdi.

“MEDYANIN ROLÜ ÖNEMLİ”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, dakikada 20 kişinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığını belirterek dünyada yaşanan mülteci krizine dikkat çekti. Mülteci sorunun toplum nezdinde anlaşılması için basın mensuplarının rolünün önemine vurgu yapan Kavlak, “Göç konusunu her boyutuyla işlemek gerekiyor. Türk toplumu ile mülteciler arasında sıklıkla çatışmalar olabiliyor. Mülteci konusunun toplumda ne biçimde algılandığı ile ilgili basın mensuplarının önemli bir sorumluluğu var. Tarihi bir dönemde geçtiğimiz bugünlerde basın mensupların konuyu işleyiş süreçleri tarihi süreçlere damga vuracak. Türkiye’nin en ücra kesimlerinde basın mensuplarının konuya nasıl baktığı ve fikir sunduğu bir ortam yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

MAAŞ İDDİALARINA YANIT VERDİ

Toplumda mültecilere maaş ödendiği yönündeki söylentilere yanıt veren Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, “Dönemsel destekler oluyor ama bu kişilerin maaş alması söz konusu değil. Haberlerin böyle yansıtılması toplum nezdinde devlet onlar maaş veriyor ben mağdur oluyorum söz konusu olabiliyor. Uluslararası geçici koruma altındaki kişiler ile ilgili de böyle durumlar yok. Genel olarak kimsenin memur gibi veya emekli gibi bir maaşa bağlanmış olduğu yok. Bunun yanlış yorumlanması daha önce hiç mülteci tanımamış kişilerin mültecilere yanlış yaklaşmasına sebep olabiliyor. Üniversiteye sınavlar gidiyorlar deniyor. Böyle bir şey de yok diğer yabancılar ve Türk vatandaşları gibi sınavla gidiyorlar. Çeşitli burs programları var” açıklamasında bulundu.

“YÜREĞİMİZİ AÇTIK”

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca ise, Batılı ülkelerin enerji kaynaklarını kontrol etme gayretinin savaşlara ve yıkımlara yol açtığını belirterek, mülteci sorununun yaratmış olduğu bilançonun önümüzdeki yıllarda katlanarak artacağını ifade etti. Türk toplumunun dünyada misafirperverliği ile ön planda olan bir toplum olduğunu vurgulayan Akarca, “Biz sadece son zamanlarda değil Osmanlı Devleti’nden bu yana misafirperverliğimizi ön plana çıkarmışız. Anadolu’ya sığınmak isteyenlere ya da mazlumlara kucağımızı sonuna kadar açmışız. Hatta yüreğimizi de açmışız. Bir insanın evini, yurdunu terk etmesi çok zor; gözyaşları var ama bir yandan da ölüm korkusu var. Türkiye onlar için ne yapıyor? Eğitim veriyoruz, sağlık sorunlarını gideriyoruz, barınma, yiyecek, içecek ve ibadet ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Biz bununla ve bu özelliklerimizle övünmeliyiz. Çok mutlu olmalıyız” ifadelerini kullandı.

“300 MÜLTECİYİ ALIP POZ VERİYOR”

Türkiye’nin mülteci sorunu karşısında diğer ülkelerden daha fazla sorumluluk aldığına dikkat çeken Akarca, şunları söyledi: “Kanada’nın genç ve yakışıklı başbakanı 300 mülteciyi yanına alıp poz vererek dünyaya servis ediyor. Türkiye’nin çabaları ise dünyada hala hak ettiği yeri bulmuş değil. ABD, gibi süper güç olarak anılan bir ülke dahi böyle bir sorunla baş başa kalsaydı bocalardı… Bunun üzerine PKK, IŞİD, FETÖ gibi örgütler de başına gelseydi ABD, yerle bir olurdu. Biz olmadık çünkü toplum olarak büyük bir dayanışma içindeyiz. Liderlerimize daha çok güveniyoruz. 15 Temmuz darbe kalkışmasını başka bir ülkenin bu şekilde atlatılmasını hiç mümkün görmüyorum. Dünyanın her yerinde Türkiye’ye karşı olumsuz algı operasyonu yapılmaya çalışılsa da olumlu olarak da çok fazla makale ve haberler yayınlanıyor. Yarısı iyi yarısı kötü… Bu tür çalışmaların çok yararlı olduğunu düşünüyorum. BYGEM olarak, 45 senedir gazetecilik yapan biri olarak ifade ediyorum her zaman sizin yanınızdayız.”


224 BİNİ TÜRKİYE’DE DOĞDU

Seminerde, mültecilerle ilgili güncel veriler de paylaşıldı. Verilere göre; 2016 sonu itibariyle, dünyada 65,6 milyon kişi zulüm, çatışma, şiddet veya insan hakları ihlalleri sebebiyle zorla yerinden edildi. 2011’den bu yana 5,2 milyon Suriyeli, Suriye dışına çıkmak zorunda kaldı. 6 milyon kişi ise ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı. 3 milyon 235 bin 992 kayıtlı Suriyeli Türkiye’de yaşamakta. Bunların yüzde 70’ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Türkiye’de yaşayan 0-4 yaş arası 448 bin çocuk var; bunların 224 bini Türkiye’de doğdu. Okul çağındaki çocukların yüzde 40’ından fazlasının okula erişimi yok. Suriyeli üniversite öğrencisi sayısı 15 bine yakın. Türkiye tarafından toplamda 30 milyardan fazla yardım yapıldı. Deniz yoluyla Avrupa’ya 145 bin kişi geçmeye çalıştı. 5 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ocak ayından itibaren 14 bin mülteci Yunanistan’dan ülkelerine geri dönüş yaptı. Sadece eylül ayında bin 598 kişi Yunanistan’dan kendi ülkesine dönüş yaptı.


BİN 375 KİŞİ TÜRKİYE’YE GÖNDERİLDİ

1 Ocak-17 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye’den Yunanistan’a 22 bin 105 düzensiz göçmen geçiş yapmış, 46 kişi hayatını kaybetmiştir. 2017’de Yunanistan’a en fazla geçiş 5 bin kişi ile Eylül ayında gerçekleşmiştir. Bu rakam 2016 Eylül ayında 2 bindi. 19 Ekim 2017 itibariyle deniz üzerinde yakalanan kişi sayısı 17 bin 157 iken geçen sene bu rakam 33 bin 626 idi. 2017 yılı Eylül ayında 3 bin 408 kişi deniz üzerinde yakalanmıştır. 1-19 Ekim 2017 tarihinde bu rakam bin 688’dir. 1-30 Eylül 2017 tarihleri arasında karada Jandarma tarafından 9 bin 834 ve 270 göçmen kaçakçısı yakalanmıştır. Avrupa ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması kapsamında 2016 yılında 801 kişi ve 2017 yılında 574 kişi olmak üzere toplam bin 375 kişi Türkiye’ye gönderildi. En son geri gönderme 2 Kongo, 1 İran, 4 Cezayir, 2 Fas, 6 Pakistan, 1 Nijerya ve 4 Mısır olmak üzere 19 Ekim’de gerçekleştirildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.