TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Satsneru’yu istiyoruz

Yasa dışı yollarla Adana’dan kaçırılan ve Newyork’ta sergilenen eşsiz heykelin geri dönüşü için CHP Adana Milletvekili Tümer, çaba harcıyor

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2017 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2017 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Satsneru’yu istiyoruz

HABER MARKEZİ - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kültür Varlıkları Araştırma Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, Adanalıların 4 bin yıllık granit heykeli geri istediğini vurguladı.

Adana sevdalıları Dr. Haluk Uygur ve Mehmet Emin Arıcı’nın çabalarıyla Newyork Metropolitan Müzesi’nde ‘Güney Anadolu Seksiyonu’nda sergilenmekte olan Satsneru isimli  30 santimetre boyundaki granit heykelin tamamen yasadışı yollardan Adana’dan kaçırıldığının kanıtlandığını vurgulayan, Uygur ve Arıcı’nın eserin geri getirilmesi için binlerce imza topladığını kaydeden Tümer, TBMM Komisyonu’nda konuyu detaylarıyla dile getirdi.

BİNLERCE İMZA TOPLANDI
1921 yılında yayınlanan Newyork Metropolitan Müzesi’nin bir yayınında heykelciğin günümüzde Tepebağ Ortaokulu olarak bilinen binanın temel kazısı sonucu 1882 yılında bulunduğu ve patates çuvalları içinde bir gemiye konularak kaçırıldığı bilgisi verildiğini kaydeden Tümer, Adanalıların tarihi değerine sahip çıktığını ve binlerce imza topladığını vurguladı.
Yapılan testlerde 4 bin yıllık bir tarihi olduğu anlaşılan heykelin geri Adana’ya getirilmesinin yasadışı bir kazıyla çıkarılmış olması ve yasadışı bir yolla yurtdışına kaçırılmış olması nedeniyle hukuken sağlanabileceğine dikkat çeken Tümer, “Heykelin 4 bin yıllık yaşı göz önüne alınırsa, kentimizin tarihi açısından ne kadar önemli olduğu da görülür. İmza toplayan tüm hemşerilerimiz gibi biz de yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin geri getirilmesini istiyoruz. Bu konuda kurulan meclis araştırma komisyonunda elimizden gelen tüm mücadeleyi göstereceğiz” dedi.

“DEDEKTÖR SATIŞLARI KAÇAK KAZIYI TEŞVİK EDİYOR”
Toplantıda kaçak kazılara da işaret eden Tümer, bütün arkeolojik eserlerin devlet malı olduğunu, kaçak kazı gerçekleştirenlerin buldukları tarihi eserleri gelişigüzel satmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin milli değerlerini korumaya kendi içerisinden başlaması gerektiğini aksi halde yurtdışına kaçırılan eserlerin geri getirilmesinde büyük sıkıntı yaşayacağını belirten Tümer, arkeolojik eserlerin bir meta halinden çıkarılmasının şart olduğunu kaydetti.
Türkiye’de müzeciliğin teşhir anlamında dünyayla yarışır bir noktaya geldiğini, yeni açılan Adana Müzesi’nin önemli bir teşhir düzeni sağladığını vurgulayan Tümer, “Ancak yeni müze personeli yetiştirebiliyor muyuz? Müzeye aldığımız personel gerçekten heykel, sikke, halı gibi gerek etnografik gerek arkeolojik eserler konusunda uzmanlık verecek bir eğitimi var mı? Bunlara bakmak lazım. Müzecilerin iyi yetişmesi için ödenek ayrılması, bir çalışma başlatılması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de metal arayıcı dedektörlerin her yerde satıldığını, bu gerçekliğin de kaçak kazıları resmen teşvik ettiğini vurgulayan Tümer, kültür ve koruma bilincinin geliştirilmesi için ilköğretim okullarından itibaren çalışma başlatılmasını istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.