TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kin dışarı barış içeri

Mardin’de 20 yıldan beri kan davası güden Altuğ ve Kaya aileleri barış yemeğinde buluşup, yepyeni bir sayfa açtı

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2017 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kin dışarı barış içeri

Adnan AVUKA

MARDİN (İLKHABER) - Bir olaydan dolayı Midyat Cezaevi’nde yatmakta olan Sincar Aşireti lideri Abdulkadir Sincar, Mardin’de ve Almanya’da yaşayan aşiret mensuplarına seslenerek,” Herkes kardeşçe yaşasın, herkes birbirine  sarılsın, aranıza fitne ve fesat karıştırmak isteyen kötü insanlara pirim vermeyin, onlara kanmayın.“ dedi.

Mardin’de akraba olmalarına karşın kan davası yüzünden 20 yıldan beri araları açık olan Altuğ ve Kaya aileleri 5 bin kişiye verdikleri barış yemeğiyle kan davalarına son verdiler. Barışa imza atan Necmi Öncül, Mehmet Fidan, Abdulkadir Sincar, Cemal Sincar, Zeyni Toparlı, Sabahattin Evrensel ve bölgenin sivil toplum kuruluşu temsilcileri, din adamlarının  girişimleri sonucu barıştırılan Altuğ ve Kaya aileleri aynı sofrada yemek yediler, ellerini göğe açarak birlikte dua ettiler. İki ailenin barışı benimsemesi ve yepyeni bir sayfa açmaları ise bölgede sevinçle karşılandı.

20 yıl önce  Ömerli ilçesine  bağlı Salihköy’de   meydana gelen olayda 5 hayatını kaybetmişti.  Ölenlerden ikisi Kaya 3’ü ise Altuğ ailesindendi. Olayla ilgili 11 kişi tutuklanarak ceza evine gönderilmişti.

Köyde toplanan ve barış yemeğine katılan Ömerli Kaymakamı Erol Korkmaz, AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Ali Dündar, bölgenin aşiret ve din adamları yaptıkları konuşmalarda “Bölgenin içinde bulunduğu sıkıntıyı hepimiz biliyoruz. Bunun için bugün gerçekleşen bu güzel ve Türkiye’ye örnek olacak barışın gerçekten büyük önemi vardır. Fitne ve fesatların yolları kesildi, Allah hiçbir insanın içinde kin ve intikam nasip etmesin, her zaman barış, kardeşlik ve mutluluk nasip etsin. Bu barışa kim adım atmışsa Allah ondan razı olsun, zaman kin ve nefret değil birlik, beraberlik, kardeşlik ve birbirimizle kucaklama zamanıdır.” dediler.

Cezaevinde yatan Sincar Aşireti Lideri Aldulkadir Sincar da cezaevinden aşiret mensuplarına seslenerek, kan davalarının kimseye hayır getirmeyeceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Artık barışma zamanı gelmiştir. Fitne, fesadı unutun. Bunlara itibar etmeyin. Barışmak, el sıkışmak kadar güzel bir şey yoktur. Bu ülke hepimizin. Herkes güven ve huzur içinde kardeşçe birlik ve beraberlik duyguları içerisinde yaşasın. Aranıza fitne fesat sokmak isteyenler çıkabilir, sizi bazı yerlere yönlendirmek isteyebilirler, asla bunlara kanmayın ve bunlara prim vermeyin.”  

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı yemekte 750 koyun kesilirdi ve konuklara pirinç pilavı ikram edildi, ardından da ağızlar tatlı ile tatlandırıldı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.