TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Manzura üzümü cevizli tatlı sucuğun kilosu 45 - 65 lira

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sadece Mardin’de yetişen manzura şire üzümünden yapılan ve satışa sunulan cevizli tatlı sucuk, bu yıl geçen yıla nazaran daha pahalı.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2017 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2017 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Manzura üzümü cevizli tatlı   sucuğun kilosu 45 - 65 lira

 

Adnan AVUKA

MARDİN(İLKHABER) - Manzura şire üzümünden yapılan cevizli tatlı sucuk, bu yıl cevizin sıcaktan yanması  nedeniyle geçen yıla nazaran az bir farkla  pahalı olmasından kaynaklanan bir fiyat artışıyla geçen yıla oranla 10-15 lira daha pahalı satılıyor.

Cevizli sucuğu yapanlar da gelinen noktadan rahatsız olduklarını belirterek, şu ifadelere yer verdiler:

“Geçen yıl ile bu yıl arasında kilo başına 10 -15 TL fark oluştu. Bir kaç hafta önce yapılan ve şu sıralarda çarşılara getirilen cevizli tatlı sucuk değişik üzümlerden yapılmıştır. Manzura üzümü kullanılmamıştır. Manzura şire üzümünün yeni hasadı yapıldı ve hazırlıkların ardından imalatına geçildi. Manzura üzümü zamanı geldiğinde hasadı yapılıyor ve bekletilmiyor. Bu üzümün kendine has bir tadı var çok naziktir ve bu üzüm bir başka bölgede yetişmiyor. Daha birkaç hafta önce yapılan cevizli tatlı sucuk manzura üzümünden değil değişik üzümlerden yapılmıştır. Biz  cevizli tatlı sucuk yaparsak ancak ve ancak manzura üzümünden yaparız. Vatandaşı kandırmak kolay ama Allaha ne hesap vereceğiz. Manzura şire üzümünden yapılmayan  cevizli sucuk alındığında bir kaç hafta sonra lastik gibi olur. Ama manzura şire üzümünden yapılan cevizli sucuğu isteğin kadar sakla hiçbir bozukluğa uğramaz, ilk günün lezzetiyle vatandaşlarımız rahatlıkla yiyebilir.

Manzura cevizli sucuğun fiyat farkı da değişik olmaktadır. Cevizli tatlı sucuklarının üç farklı uygulaması vardır ve bunların da fiyatları farklı olmaktadır.

Önce cevizler tane olacak, parçalanmış olmayacak. Parçalanmamış yarım tane cevizler bir güzel itinayla ipa dizilir. İpe dizilen cevizler manzura şire kazanına batırılır. İşte bu batırılma sayısı ne ise fiyat da ona göre değişiyor. İpe dizilen ceviz manzura üzümüne bir kez batırıldığında kilosu 65 liraya, iki kere batırılışında kilosu 55 liraya, üçüncü batırılışında ise kilosu 45 liradan satılıyor. Ama en iyisi birinci batırılışıdır.” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.