TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üretici narenciyeden memnun

Bu yıl narenciye üreticiyi sevindirdi. Çukurova’da limondan sonra hasat edilmeye başlanan mandalinada da hem ürün kalitesi hem de fiyatlardan üretici memnun.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2017 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2017 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Üretici narenciyeden memnun

Üretici narenciyeden memnun

 

 

(ÖZEL HABER)

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Bu yıl narenciye üreticiyi sevindirdi. Çukurova’da limondan sonra hasat edilmeye başlanan mandalinada da hem ürün kalitesi hem de fiyatlardan üretici memnun. Ayrıca son yağan yağmurlar ürün kalitesinin daha iyi olmasını sağladı.

Türkiye'de üretilen yaklaşık 4 milyon ton narenciyenin büyük çoğunluğunun yetiştirildiği Çukurova'da, hasat sezonunun ortalarına geldiğimiz bugünlerde üretici ürün kalitesi ve fiyatlardan memnun oldu. Son yağan yağmurlarla beraber ürün kalitesinin daha da yükselmesi memnun etti.

Adana’nın Karataş bölgesinde 120 dekar alanda narenciye bahçesi bulunan Mahmut Beyazgül, bu yıl ürünün iyi olduğunu belirterek, ‘’Yaklaşık 2 aydır limon hasadı yapıyorduk. Şimdi de mandalin türüne başladık ve şu günlerde fiyatlar iyi seyrediyor’’ dedi.

Fiyatların ileriki günlerde daha iyi olacağını tahmin ettiklerini de belirten Beyazgül, ‘’Şimdi seyeden fiyatlardan memnunuz. Ayrıca ay sonuna doğru daha da yükseleceğini düşünüyoruz. Çünkü yılbaşına doğru yurtdışı talebinin de artacağı bekleniyor. Bu artışında fiyatlara yansıyacağını tahmin ediyoruz’’ dedi.

Son günlerdeki yağmurun yararlı olduğuna da değinen Mahmut Beyazgül, ‘’Bu yıl ürünler iyi. Ancak yağmur yağmaması bizleri korkutuyordu. Çok şükür beklediğimiz yağmurlar da nihayet yağdı. Ürünlerimiz için çok yararlı olan bu yağmurlar kaliteyi de daha da yükseltti. Umarım ileriki günlerde de yağmurları görürüz’’ şeklinde konuştu.

Türkiye, 1 milyon 200 bin dekarlık alanda narenciye üretimi yapıyor ve bu alandan yıllık ortalama 4 milyon tonluk verim alıyor. Bunun yarısını da ihraç ediyor. Narenciye ihracatının yüzde 40-50’sini Rusya, bir kısmı Avrupa ve geri kalanı da Orta Doğu ülkelerine yapılıyor.

Bununla da ülke ekonomisine yaklaşık 1 milyar dolarlık bir katkı sağlanmakta ve Adana ili bu üretimin yüzde 30’unu karşılıyor.

Narenciye olarak Dünyada en çok ihracat yapan ilk üç ülke İspanya, Güney Afrika ve Türkiye olarak göze çarpıyor.

Adana’nın Yüreğir bölgesinde 90 dekar alanda limon üretimi yapan Ahmet Demir de bu yıl üründen gayet memnun olduğunu belirtiyor. Şimdiye kadar havalarında gayet iyi gittiğini belirten Demir, ‘’Limon hasadımız hızla devam ediyor. Ayrıca bu yıl ihracatta da bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Ayrıca ürünlerimiz çok kaliteli hem iç piyasa, hem de dış piyasada tercih edilecektir’’ dedi.

Hava şartlarının önemine de değinen Demir, ‘’Şimdilik havalar gayet iyi gidiyor. Son günlerde yağan yağmurlar bize ilaç gibi geldi. Umarım zirai don başlamadan ürünlerimizi hasat ederiz’’ şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.