TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Girit mübadilleri müze istiyor

Adana'da yaşayan Girit mübadilleri, Türkiye'ye göç ederken yanlarında getirdikleri eşyaların bir araya getirilip koruma altına alınması için Adana Müze Kompleksi'ne kendilerine bir bölüm ayrılması amacıyla Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik'ten yardım istedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2017 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2017 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Girit mübadilleri müze istiyor

ADANA (İHA) - Adana'da yaşayan Girit mübadilleri, Türkiye'ye göç ederken yanlarında getirdikleri eşyaların bir araya getirilip koruma altına alınması için Adana Müze Kompleksi'ne kendilerine bir bölüm ayrılması amacıyla Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik'ten yardım istedi. 

Girit'te yaşayan çok sayıda Türk, Yunanistan ile yapılan anlaşmalar üzerine 1923 yılından itibaren teknelerle, Akdeniz kıyı şeridindeki kent ve köylere yerleşti. Aileler, Türkiye'ye gelirken yanlarında da pek çok eşyasını getirdi.
Çukurova Girit Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Onursal Başkanı Yüksel Hançerli, her Girit mübadilinin evinde mutlaka ata yadigarı bir eşya bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu eşyalar mübadele yıllarında güç bela buraya getirildiği için bugüne kadar hep korundu. Zamana yenik düşen materyaller oldu. Bu materyallerin müze çatısı altında koruma altına alınması ve sergilenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Yüksel Hançerli, Adana'ya gelen Girit ve Selanik mübadillerinin yüzde 90'ının tarihi Milli Mensucat Fabrikası'nda çalıştığını hatırlatarak, “Bu fabrika artık müze oldu. Bu fabrikayla olan bağımızdan ötürü Adana Müze Kompleksi'nde bir bölümün bize tahsis edilmesi çok anlamlı olacak. Bu konuda AB Bakanı Ömer Çelik'ten yardım bekliyoruz. Yerel yönetimlerin de bu konuya duyarlı olmalarını istiyoruz” diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.