TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hibrit tohumlu ürünlerin raf ömürleri daha uzun

Ziraat Mühendisi Kadir Çetiner, hibrit tohum ile alınan ürünlerin raf ömürlerinin daha uzun olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2017 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2017 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Hibrit tohumlu ürünlerin  raf ömürleri daha uzun

Bayram BULUT / ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER)-Adana 11. Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı’na katılan Graines Voltz Turkey firmasında Ziraat Mühendisi olan Kadir Çetiner ile stantlarında bulunan hibrit tohumlu ürünler hakkında konuştuk. İki veya daha fazla tohumun birleşmesinden oluşan hibrit tohumlu ürünlerin raf ömürlerinin diğer ürünlere göre uzun olduğunu söyleyen Çetiner, bu ürünlerden bir tanesinin de Adana Bölgesi’nde satılan ‘Elibol’ isimli domates olduğunu işaret etti.

‘ELİBOL’ DOMATESİ, ‘ELİZE’ KARPUZU

 Stantlarında Adana Bölgesi, Erdemli Bölgesi gibi tüm bölgelere hitap eden ürünlerinin olduğunu kaydeden Çetiner, “Özellikle Adana bölgesinden ‘Elibol’ diye bir tane domatesimiz var. Burada çok satan ürünler arasında. Erdemli Bölgesi’nde ‘Çarli’ biberimiz var.  Adana bölgesinde yine revaçta olan yeni yani yükselişe geçen ‘Elize’ diye bir karpuz çeşidimiz var. Türkiye genelinde sattığımız ürünleri burada insanların görmesi açısından, tanıması açısından raflarımıza koyduk. Bunlar hibrit ürünlerdir.” dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZ ARTIK ÇOK DİKKAT EDİYOR

Çiftçilerin ilaçsız ürün yetiştirmelerinin zor alacağının altını çizen Çetiner, “Şuanda çiftçinin ilaçsız ürün yetiştirme şansı yok.  Hastalıkla, böceğiyle mücadele etmek zorunda. Aksi takdirde bir takım sıkıntılar çıkabilir. Ama çiftçilerimiz artık çok dikkat ediyor. Ürünlere tarih veriliyor. İlacın etkisi geçmeden çiftçi ürününü satmıyor zaten. “ ifadelerini kullandı.

MUHAFAZA İLE SÜRE 65-70 GÜNE KADAR ÇIKABİLİYOR

Ürünlerin ömürlerinin dikim zamanlarına bağlı olduğunu savunan Çetiner, “Bizim ürünlerimizi toplama süremiz ortalama 70 - 75 gündür. Gece sıcaklığı düştüğünde  80 güne çıkabilir. Topladıktan sonra raf ömürleri 20 -21 gün belki de daha fazla kalabilir ama zaten bu tür domatesler  pazarlara değil de zaten marketlere gidiyor ve genelde bu marketlerin soğuk hava depoları var. Oralarda muhafaza ediliyor. Bu muhafaza ile süre 65-70 güne kadar çıkabiliyor.” diye konuştu. 

HASTALIĞA DAHA DAYANIKLIDIR

Hibrit tohumunun amacının hastalıklara karşı daha dayaklı olması olduğunu anlatan Çetiner sözlerini şöyle sürdürdü, “Biz hibrit tohum işinde olduğumuz için yurt dışına bağlıyız. Mesela standart bir ürünün paketi 1 lira ise, bizim ürünlerimizin paketi 4 lira 5 liradır. Ama ürününe göre çeşidine göre, bu çok değişir.  Hibrit olmasının amacı belli hastalıklara daha dayanıklı hasat süreleri daha uzundur.” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.