TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sonsuzluğa mühürlenen kentler

“Mardin -Matera” Belgesel Filmi’nin Galası yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2017 15:47
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2017 15:47
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sonsuzluğa mühürlenen kentler

 

 ADNAN AVUKA

MARDİN “Sonsuzluğa Mühürlenen Kentler, Mardin -Matera” Belgesel Filmi’nin Galası yapıldı.

Mardin Valiliği ve Büyükşehir  Belediyesi’nin işbirliği ile  yönetmenliğini Ertuğrul Karslıoğlu’nun gerçekleştirdiği, “Sonsuzluğa Mühürlenen  Kentler, Mardin-Matera” belgesel filminin gala gösterimi Erdoba Elegance Oteli’nde düzenlenen kokteyl ile başladı.

Başta Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman, Avukat eşi Gülseren Yaman,  Mardin Artuklu Üniversitesi Genel Sekreteri Şahin Arpağ, Büyükşehir Belediyesi Genel  Sekreteri Mustafa Ayhan, İtalya Büyükelçiliği Kültür Ataşesi  Emılıo Sessa, Mardin İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, ilin yöneticileri, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel  Akyüz ve seçkin konukların katılımı ile gerçekleşen galada belgesel gösterimi 52 dakika sürdü.

Gösteriden önce bir konuşma yapan filimin yönetmeni Ertuğrul Karslıoğlu Mardin ile İtalya arasındaki   tarihi benzerliğe dikkat çekti. Bu benzerliğin özellikle mimari ve kültürel alanda olduğuna vurgu yapan Karslıoğlu, “Şimdi göreceğiniz tarihi mimarı ve taş sanatı sizleri hayrette bırakacaktır. Çünkü Mardin- İtalya arasındaki taş sanatı ne kadar birbirine benzeyeceğini göreceksiniz.” dedi.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa  Yaman ise yaptığı konuşmasında  Matera ile Mardin arasında ki benzerliklerden bahsederek, “Birbirinden binlerce  kilometre uzaklıkta insanların ortak dili, mimarisi  örnek iki kent Mardin ve Matera  tarihsel süreçte  bu iki kentin  imar edenlerin yolları hiç kesişmemiş ama aynı mimarin  elinden çıkmış gibidir. Yapılan sokaklar, sonsuzluğa mühürlenen kentler  bu belgesel filminde  eşsiz benzerliğin izini göreceğiz. Asırlardır  siyasi, ticari alanlarında başarılı hizmetler yapılıyor. İnşallah bu ilişkilerin devamı kardeşçe yapılmasını arzu ediliyor” diye konuştu.

İtalya Büyükelçiliği Kültür Ataşesi  Emılıo Sessa da, etkinliği düzenleyenlere teşekkürlerini sunarak, “Öncelikle  İtalya ile Türkiye  arasındaki   dostluk  ve kardeşliği kültürel  bir törpü ile  kutladığımız bu anlamlı etkinliği  düzenlendiği  için Mardin Valisi Ve Büyükşehir Belediyesi ‘ne  İtalya Büyükelçisi  Luigi Mattiolo adına  teşekkürlerimi sunarım. Ülkemizin binlerce yıllık bir tarihi paylaşmış her iki ülkede medeniyetlerin    ve günümüze  kadar taşınan geleneklerin  beşiği olmuş. Mardin ve Matera eşi bulunmayan  ve sihirli  iki kent. Bu kentler İtalya ile Türkiye’nin ortak  paralel yolculuğunun açık birer örneği. Bu akşam Ertuğrul Karslıoğlu’nun  dahiyane  önsezisiyle, aralarındaki çok sayıda  benzerliği keşfedeceğiz. Yüzyıllar  boyu aralarında doğrudan bir ilişki  olmamasına olsa, Mardin ve Matera evrensel mimari, dilleri ile birbirine bağlanmış, birbirinden  bu kadar uzakta bu  iki  kentin  sanatına ve geleneklerini  keşfetmekte,  mimarinin ne kadar denli  önemli bir  köprü  olduğunu bu belgesel de görüyoruz. Sevgili dost Ertuğrul Karslıoğlu’na ülkemizin ortak kültürel köklerine ışık  tutan, bağlarımızın güçlenmesine, dostluğumuzun  pekişmesine  katkıda bulunan  bu yoğun araştırması için  tekrar teşekkür ederim. Bugün  Lucania (Luikanya) filimi komisyonunu temsilen aramızda bulunan  Gina Somaya da, projenin  önemini  en başından  kavrayarak, gerçekleşmesini için  gösterdikleri  çabaya teşekkür ederim. Sonsuzluğa mühürlenen kentler belgesel  gösterimi vesilesiyle önümüzdeki  dönemde  sizlerle tekrar, bu kez Matera da  bir araya   gelebilmeyi  dilerim. Umuyorum ki 2019  Avrupa Kültür Başkenti denilen  Matera’nın   kardeş şehri olarak  Mardin de dolaylıda bu unvan  faydalanacak   ve uluslar arası tanındığı da artacaktır.” ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.