TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Elvan: Türkiye’ye model olacak bir proje

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Adana’da Güney Adana Projesi'nin Çukurova Kalkınma Ajansı'ndaki sunum toplantısı ve Türk-Amerikan İş Adamları Derneği'nin düzenlediği akşam yemeğine katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2017 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2017 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Bakan Elvan: Türkiye’ye model olacak bir proje

 

 

 

Bayram BULUT

 


İlk olarak, Adana Valiliği tarafından düzenlenen Güney Adana Projesi'nin Çukurova Kalkınma Ajansı'ndaki sunum toplantısı katılan Bakan Elvan, burada proje hakkında bilgilendirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, “Bir proje düşünün ki, eğitimden sağlığa, kültürden sosyal hizmetlere, yoksulluktan istihdama, gençlik ve spordan güvenliğe, sosyal uyumdan kentsel yaşam koşullarının iyileştirilmesine varıncaya kadar 10 ana bölümde, 24 öncelik alanında, 47 alt eylemi içersin. Evet, yıllar geçse de hem Adana’da hem ülkemiz genelinde kendinden sonra yapılacak misallerine örnek teşkil edecek bir projeye, Güney Adana Kalkınma Projesine, Adana, tüm paydaşlarıyla birlikte imza atmıştır” dedi. (10, Sayfada)

 

 

 

 

 

 

Bakan Elvan: Türkiye’ye model olacak bir proje

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Adana’da Güney Adana Projesi'nin Çukurova Kalkınma Ajansı'ndaki sunum toplantısı ve Türk-Amerikan İş Adamları Derneği'nin düzenlediği akşam yemeğine katıldı.

 

İlk olarak, Adana Valiliği tarafından düzenlenen Güney Adana Projesi'nin Çukurova Kalkınma Ajansı'ndaki sunum toplantısı katılan Bakan Elvan, burada proje hakkında bilgilendirildi. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, toplantının açılış konuşmasını yaptı.   Adana Kalkınma Projesine, Adana, tüm paydaşlarıyla birlikte imza attığını dile getiren Vali Demirtaş, “Bir proje düşünün ki, 66 mahallede yaşayan 465 bin nüfusa hitap etsin. Türkiye’deki 38 ilden daha büyük bir kapsama alanı olsun. Doğu, Güneydoğu ve Suriye'den gelen göçün ilk durağına kucak açsın.” diye konuşan Vali Demirtaş, “Bir proje düşünün ki, eğitimden sağlığa, kültürden sosyal hizmetlere, yoksulluktan istihdama, gençlik ve spordan güvenliğe, sosyal uyumdan kentsel yaşam koşullarının iyileştirilmesine varıncaya kadar 10 ana bölümde, 24 öncelik alanında, 47 alt eylemi içersin. Evet, yıllar geçse de hem Adana’da hem ülkemiz genelinde kendinden sonra yapılacak misallerine örnek teşkil edecek bir projeye, Güney Adana Kalkınma Projesine, Adana, tüm paydaşlarıyla birlikte imza atmıştır. Bunda Güney Adana'nın sosyo-ekonomik anlamda Adana için dezevantaj oluşturmasının etkisi büyüktür. “Güney Adana Kalkınma Projesi” işte bu olumsuz tabloyu ortadan kaldıracak, bölgenin makus talihini yenecek, Güney Adana'yı yeni baştan dizayn edecek çapta büyük bir projedir. Bu minval üzere çatı projeye bağlı projeleri bir bir hayata geçirmeye başladık. Her hafta 2-3 projenin başlangıcını yapmaktayız. Şu ana kadar 16 projenin açılışını gerçekleştirdik” dedi.

 

VALİ DEMİRTAŞ: TEMEL AMACIMIZ İNSANIMIZA DOKUNMAKTIR

Vali Demirtaş, göçle gelen nüfusun kentimize entegresini sağlamasını amaçladıklarını anlattı. Projenin yürütücü kurumların öz kaynakları ile SODES gibi fon kaynaklarını değerlendirmeye yönelik esneklikte geliştirip uyguladıklarını vurgulayan Vali Demirtaş, “Projelerde yer alan alt faaliyetlerin, belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, STK’lar gibi kentimizin önemli aktörlerince yürütülmesini sağlıyoruz. Bilindiği üzere kentsel dönüşüm, sadece eski ve çarpık binaların yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması ile sağlanmaz. Gerçek anlamda kentsel dönüşüm, insanların zihinlerinde ve yaşam kalitelerinde olumlu değişim ve dönüşümleri gerçekleştirdiğinizde başarıya ulaşır. İşte Projenin temel felsefesi de burada yatmaktadır. Temel amacımız insanımıza dokunmaktır. Özellikle göçle gelen nüfusun kentimize entegresini sağlamaktır. Zihinsel değişim ve dönüşümü gerçekleştirerek, insanımızın şehir kültürüne aidiyet duygusunun arttırılmasına hizmet etmektir. Yaşadığı şehri seven, bu şehre sahip çıkan bir anlayışı hakim kılmaktır. Kentin güneyini eğitimde, sağlıkta, güvenlikte ve sosyal anlamda kentin kuzeyi ile aynı seviyeye çıkarmaktır. Bu sayede "Modern ve marka şehir Adana" idealine bir adım daha yaklaşmaktır” diye konuştu.

 

BU YOLCULUKTA KALBİNE GİRMEDİĞİMİZ BİR KARDEŞİMİZ, KAPISINI ÇALMADIĞIMIZ TEK BİR HANE BIRAKMAYACAĞIZ

Hem beşeri kalkınmayı hem de fiziksel kalkınmayı bu proje ile başaracaklarına inandıklarını söyleyen Vali Demirtaş, Güney Adana'yı yeni baştan ilmik ilmik dokumak adına bu zorlu yola çıktıklarını dile getirdi. “Bu yolculukta kalbine girmediğimiz bir kardeşimiz, kapısını çalmadığımız tek bir hane bırakmayacağız.”  diyen Vali Demirtaş, “Hem beşeri kalkınmayı hem de fiziksel kalkınmayı bu proje ile başaracağız. Bu şehrin kaderini yeni baştan yazacağız. Bu proje ile Adana’nın tarihine önemli bir not daha düşüyoruz. “Güney Adana Kalkınma Projesi”nin kentimizin prestij projesi olduğunu herkesin bilmesini istiyoruz.  Ülkemiz; 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda emin adımlarla hızla yürüyor. Ülke sathında atılan bu adımlara Adana elbette kayıtsız kalmayacak. Bu dinamik vizyonun yerel yansıması olarak kentimiz, üzerine düşeni yerine getirecek. Bu meyanda “Güney Adana Kalkınma Projesi”, bu yolculuğun önemli bir parçasını oluşturacak. Geleceğin Türkiye'sinde bereketli toprakların şehri Adana bir yıldız misali parlayacak. Sayın Bakanım, başta hükümetimiz olmak üzere, şahsınızın ve Kalkınma Bakanlığımızın, tüm Türkiye’ye model oluşturacak örnek bir proje ve devasa bir yerel kalkınma hareketi olan “Güney Adana Kalkınma Projesi”ne, desteklerinizi esirgemeyeceğinize tüm kalbimle inanıyor, katkılarınızı beklediğimizi belirtmek istiyorum. Bu vesile ile özünde insan olan, insanımızı merkeze alan bakış açısıyla, Şeyh Edebali'nin "İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın." sözünün müşahhas hali, "Güney Adana Kalkınma Projesi”nin bir kez daha Ülkemize ve Adana’mıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Projede emeği geçen tüm paydaşlara, kişi ve kurumlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

 

BAKAN ELVAN: ADANA'YA DEĞİL, TÜRKİYE'NİN DİĞER İLLERİNE DE MODEL OLACAK BİR PROJE

 

Daha sonra bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı  Lütfi Elvan Güney  Adana Kalkınma Projesi’nin sadece  Adana'ya değil, Türkiye'nin diğer illerine de model olacak bir proje olduğunu ve Bakanlık olarak her türlü desteği vereceklerini belirtti.  Elvan, hane halkı gelirlerinin yüzde 20'lik grubunda 2002 yılında yüzde 5.3'ken 2016'da yüzde 6.2'ye yükseldiğini anlattı. Gelir dağılımında iyileşmenin söz konusu olduğunu ancak bunun istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Bakan Elvan, gelir dağılımını iyileştirmede Türkiye'de çok önemli mesafeler kat ettiklerini aktardı. Bakan Elvan, eğitim, sosyal hizmetler, sağlık gibi konularda daha fazla çalışılması gerektiğini ve kalkınma ajanslarının üreteceği projelerle bu konuda önemli açığı kapatacağı belirtti. Bakan Elvan, Güney Adana Projesi'nin de kenti kalkındıracak, sosyal farklılıkları ortadan kaldıracak bir proje olduğuna kaydederek, bakanlık olarak her türlü desteği vereceklerine işaret etti ve yerel yönetimlerden de destek istedi.

 

 ELVAN, TÜRK-AMERİKAN İŞ ADAMLARI DERNEĞİ'NİN AKŞAM YEMEĞİNE KATILDI
 

Bu toplantının ardından ise Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türk-Amerikan İş Adamları Derneği'nin bir otelde düzenlediği akşam yemeğine katıldı. Burada yoğun ilgi ile karşılanan Bakan Elvan, bir konuşma yaptı. Bakan Elvan, küresel ticarette Türkiye'nin elini güçlendirmek için gerek mevzuat düzenlemeleri gerekse uygulama anlamında büyük adımlar attıklarını kaydetti. Çukurova bölgesinin Hatay'dan Mersin'e, Kayseri, Gaziantep, Kahramanmaraş'tan Adana'ya büyük bir potansiyeli bünyesinde barındırdığını işaret eden Bakan Elvan, hem Akdeniz havzasının önemli iki limanının bu bölgeye hitap ettiğini, hem de tarım ve tarıma dayalı sanayinin nabzının bu bölgede attığını savundu. Çukurova, Adana ve Türkiye için üreten, istihdam eden ve yatırım yapanlara teşekkür eden Bakan Elvan, “Küresel ticarette Türkiye'nin elini güçlendirmek için e-ticaretin güçlendirilmesi dahil gerek mevzuat düzenlemesi bağlamında, gerek ise uygulama bağlamında büyük adımlar attık. Türkiye'ye yatırımın önündeki engelleri önemli ölçüde kaldırdığımız gibi Türk sanayici ve iş adamlarımızın dünyaya açılmaları konusunu da bir devlet politikası olarak gördük. Günümüz dünyasında küresel dolaşıma girmeyen hiçbir değer karşılığını bulmuyor. Onun için bizlere büyük işler düştüğü gibi sizlere de sorumluluklar düşüyor. Bu noktada devlet olarak, hükümet ve Kalkınma Bakanlığı olarak yanınızdayız." dedi.

 

ADANA, YÜZDEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT YAPAN BİR İLİMİZ

 

ABD'den beklentileri de anımsatan Bakan Elvan, Türkiye'nin milli güvenliğine tehdit oluşturan mesellere gerekli dayanışmayı ABD’nin göstermesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin güneydoğusunda dönemsel olarak çıkan istikrarsızlığın Çukurova bölgesinin ticaretini olumsuz etkilediğini bildiğini söyleyen Bakan Elvan, “Bunun dönemsel ve kısa vadede tamir edilebilir olduğunu hepimiz biliyoruz. Bütün dünyanın bir pazar olduğunu en iyi sizler biliyorsunuz. Adana, yüzden fazla ülkeye ihracat yapan bir ilimiz. Bunun içerisinde ABD'de var. Ancak Türkiye'nin ABD ile ticari ilişkileri potansiyelin yüksekliğine rağmen istenilen düzeyde değil. Biz ne pahasına olursa olsun güvenlik meselesi neymiş asla diyemeyiz. İki müttefik arasında karşılıklı çıkar ilişkileri çerçevesinde hareket etmek durumundayız. İlişkilerimizde başta Suriye ve Irak olmak üzere terörle mücadelede iş birliğinin derinleştirilmesi FETÖ, PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı ortak mücadele verilmesi önceliğimizdir. ABD ile gündemimizdeki meselelerin çözümü ancak PYD, YPG ve FETÖ konularında birlikte daha yakın çalışarak mümkün olabilir. ABD'den beklentimiz, Türkiye'nin milli güvenliğine tehdit oluşturan bu mesellerde gerekli dayanışmayı göstermesidir. Bu çerçevede FETÖ'nün ABD'deki faaliyetlerinin sonlandırılması ve elebaşının iade edilmesi, PKK ile mücadelede daha fazla iş birliği yapılması örgütün finansal kaynaklarının kesilmesi ve istihbarat paylaşımının yoğunlaştırılması, ABD tarafından beklentimizdir.” diye konuştu.

ABD'NİN TÜRKİYE'DEN İTHAL ETTİĞİ ÜRÜNLER İÇERİSİNDE DEMİR ÇELİK 941 MİLYON DOLAR, MAKİNE 900 MİLYON DOLAR, OTOMOTİV 750 MİLYON DOLAR

Bakan Elvan sözlerini şöyle sürdürdü; “2016 yılı itibarıyla ABD 1,5 trilyon dolar olan ihracatıyla ile dünyada 2'nci, 2,3 trilyon dolar mal ithalatıyla dünyada birinci sırada yer alıyor. Dünya ithalatı içerisinde ABD'nin payı yüzde 13,9'a ulaşmaktadır. Bu çerçevede ihracata dayalı büyüme modeli uygulayan tüm ülkeler için ABD pazarı büyük önem arz etmektedir. Türkiye'nin ABD ithalatı içindeki payı ise çok düşük seviyede kalmaktadır. 8,5 milyar dolarlık bir payımız var ki bu da binde 4'e tekabül ediyor. ABD'nin Türkiye'den ithal ettiği ürünler içerisinde demir çelik 941 milyon dolar, makine 900 milyon dolar, otomotiv 750 milyon dolar. Bu sektörler önemini özellikle ticari ilişkilerimizde korumaktadır.  Türkiye'nin ABD'den ithalatına baktığımızda 2016 yılı itibarıyla 11 milyar dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bu ithalat içerisinde havayolu taşıtları, makine ve teçhizat, demir çelik en önemli kalemlerdir. ABD'nin dünyanın en önemli uluslararası doğrudan yatırım gerçekleştiren ülkesidir. 2016 yılında dünya toplam uluslararası doğrudan yatırım tutarı 1,8 trilyon dolarak olarak gerçekleşti. ABD, 300 milyar dolarlık doğrudan yatırım ile dünyada yüzde 17 payla ilk sırada yer almaktadır."

Çukurova Kalkınma Ajansı'nda düzenlenen "Güney  Adana Kalkınma Projesi" toplantısına Kalkınma Bakanı  Lütfi Elvan, Vali Mahmut Demirtaş, Adana Milletvekilleri Fatma Güldemet Sarı, Zülfikar İnönü Tümer, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay ve çok sayıda davetli katıldı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.