TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Olmazsa olmazımız canım turşumuz

Turşu, Türk mutfağının geleneksel tatlarından ve vazgeçilmezleri arasında yer almakla birlikte, probiyotik olmasıyla da sağlık açısından çok faydalı bir gıda olarak karşımıza çıkar.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2017 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2017 16:13
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Olmazsa olmazımız  canım turşumuz

(ÖZEL HABER)

 

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Turşu, Türk mutfağının geleneksel tatlarından ve vazgeçilmezleri arasında yer almakla birlikte, probiyotik olmasıyla da sağlık açısından çok faydalı bir gıda olarak karşımıza çıkar.

Turşu, insanoğlunun binlerce yıl önce keşfettiği bir gelenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaz sebze ve meyvelerini kış aylarına saklamak ve uzun süre tazeliğini korumak için çeşitli yöntemlerle yapılan turşu, bugün tüm dünyada kullanılmakla beraber, kültürümüzde ize binlerce yıldır yer almaktadır.

Ayrıca iştah açıcı özelliği, C vitamini açısından zengin olması, yararlı bakteriler barındırması özelliğiyle turşu çok sağlıklı bir gıda karşımıza çıkmaktadır.

Bu nedenle her sonbahar mevsiminde, kış aylarında yemek için turşu kurmak Türk kültürünün de vazgeçilmez bir alışkanlığıdır diyebiliriz.

Adana mutfağında da önemli bir yere sahip olan turşu hemen hemen her evde yapılıyor. Adana’nın Yüreğir İlçesi, Yunusoğlu köyünde evinin bahçesinde el emeği, göz nuru ile yetiştirdiği biberlerden turşu yapan Hasan Tutuş, yaptığı turşuları da hem kendi hem de akrabaları ve dostlarına gönderiyor.

‘’TURŞU OLMAZSA OLMAZIMIZDIR’’

Turşunun çeşitli sebze ve meyvelerin sirke ve salamura denilen tuzlu su içerisinde fermantasyon tekniği ile dayanıklı hale getirilmesi olarak tarif eden Tutuş, ‘’ Turşu bizim kültürümüzün vazgeçilmesidir. Bizim Adana’da et kültürü çok fazla ve et yemeklerinin yanında da turşu olmazsa olmazımızdır. Ayrıca mutfağımızın geleneksel tatlarından önemli bir yere sahip olan turşu, soğuk kış aylarında hemen hemen bütün yemeklerimizin yanında rahatlıkla tüketilmektedir’’ dedi.

Adana’da hemen hemen herkesin kendi turşusunu yaptığını ifade eden Hasan Tutuş şöyle devam etti;

BAŞ TACI

‘’Bence turşu atalarımızdan bize kalan en değerli mirastır diyebilirim. Ben kendimi bildim bileli soframızdan eksik olmadı. Yani bir bakıma mutfakların vazgeçilmezi olan turşu, sofralarımızın baş tacıdır.

Herkes biliyor ki, özellikle kış aylarında ülkemizin her yerinde çarşıda, pazarlarda, seyyar tezgâhlarında, marketlerde turşu görebiliriz. Hatta tamamen turşu üzerine çalışan iş yerleri bile vardır.

Bugün turşu, bizim sofralarımızda salata gibi değerlidir. Ayrıca turşunun yanında suyu da çok değerlidir. Hatta turşu suyu bazı sofralarda içecek olarak da karşınıza çıkar. Biz ailece turşuyu çok seviyoruz. Hatta bizim buralarda turşuyu sevmeyeni bile duymadım desen yeridir.

HER YEMEĞİN YANINDA TÜKETİLİR

Adana Kebabı, kuru fasulye, pilav, sulu yemek gibi kısaca her yemeğin yanında mutlaka tüketiriz. Zaten sağlık uzmanları özellikle son dönemler probiyotiklerin insan sağlığı için çok önemli olduğundan bahsediyorlar. Zaten turşu ve suyu da tam bir probiyotik kaynağıdır.

Doğal olarak kendi yetiştirdiğim biberlerden yine kendim turşumu hazırlıyorum. Kendi ihtiyacım kadarını saklıyor, diğerlerini de akrabalarıma, eş-dost arkadaşlarıma veriyorum. Aile olarak zaten kalabalığız.

Turşu yapmayı çok seviyorum. İnsanın kendi ihtiyaçlarını kendi yapması kadar güzel bir şey yoktur. Zaten herkes turşu yapmasını bilir. Eskilerimizden yapmayan yoktur. Kime sorsanız size bir tarif verecektir. Herkesin bu eşsiz tattan mahrum kalmamasını dilerim. Kendi turşunuzu kendiniz yapın’’

İyi bir turşunun püf noktaları hakkında da bilgi veren Hasan Tutuş, şu şekilde devam etti;

FARKLI AROMALAR VERİLEBİLİR

‘’Turşu yapımı çok basittir. Yaklaşık 15-20 gün gibi kısa bir sürede yemeye hazır hale gelen turşuyu, biberlerinin renklerinin sirke ortamında değişmesiyle ayırt ederiz. Bu sebeple daha yeşil renkli biberlerden hazırlamak tercih edilebilir ki, olgunlaşma sırasındaki renk değişimi daha iyi gözlemlenebilsin. Ayrıca turşuya aroma vermek için çeşitli şeçenekler yapılabilir. İçerisine dereotu, defne yaprakları, asma yaprağı koymak turşunuza değişik bir aroma katacaktır. Önemli olan damak zevkinizdir.

Örneğin bir kilo turşu için şöyle bir tarif yapabiliriz;

KAYA TUZU ÖNEMLİ

Turşu kurmak için kullanacağınız biberler sert, taze ve diri olmalı, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Turşu yaparken tuz olarak, mutlaka iri taneli kaya tuzu kullanılmalıdır.

İYİCE YIKANMALI

Biberler çok iyi temizlenmelidir. Yıkanmış biberler mutlaka iğne ile birkaç yerinden delinmelidir, böylece biberlerin içine turşu suyu girecek ve turşu diri olacaktır. Turşunun daha çabuk olmasını isterseniz fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun dibine bir avuç nohut eklenir.

Malzemeler: Bir kg kadar süs biber, iki baş sarımsak, bir miktar limon tuzu, bir miktar sirke, iki yemek kaşığı kadar tuz. (Kimi buna 2 yemek kaşığı şeker de ekleyebilir)

İşe öncelikle biberleri çok temiz bir şekilde yıkayıp sap kısımlarını teker teker temizlemekle başlayın. Bunu yaparken bir kap içerisine su doldurun ve süs biberlerinin tümünü suyu içerisine bırakın. Çünkü biberler su içerisinde daha canlı duracaktır.

Ardından sarımsakların dış kısımlarını temiz bir şekilde ayıklayın ve tüm sarımsağı küçük küçük şekilde doğrayın. 

Sonra, bir kap içerisine bir küçük şişe sirkeyi aktaralım ve içerisine bir miktar limon tuzu (isteyen buna ek olarak bir miktar şekerde ekleyebilir) ekleyerek iyice erimesi için karıştırın.

Limon tuzu eridikten sonra ayrıca içerisine turşuluk normal tuz ekleyin ve tekrar karıştırmaya devam edin. İçerisindeki tuz ve şeker eridikten sonra artık süs biberi turşusu içerisinde kullanacağınız turşu suyu hazırdır demektir.

Turşu suyu hazır olduktan sonra varsa cam kavanoz daha iyi. Yoksa temiz su pet şişelerine biberleri dolduralım. Tabi ki süs biberlerini eklerken ara ara sarımsakları da eklemeyi unutmayın. Biberleri ekledikten sonra sirkeli suyu yavaş yavaş kavanoza biberlerin üzerine doldurabilirsiniz.

Kavanozların hava almaması için havayı çıkararak kapağını sıkı sıkı kapatın. Ayrıca turşuları güneş ışığı görmeyen bir yerde muhafaza edin. Bir de hazırladığınız turşuları serin ve güneş alamayan bir yerde muhafaza edin. Bir de en az iki hafta boyunca açılmaması gerekir.’’

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.