TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeşilay, kötülüklerin babasıyla savaşıyor!

Hangimiz; çocuğumuz, sevdiklerimiz alkol ya da tütün bağımlısı olsun isteriz...

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2017 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2017 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yeşilay, kötülüklerin  babasıyla savaşıyor!

 

Süreyya URİ

ADANA-Hangimiz; çocuğumuz, sevdiklerimiz alkol ya da tütün bağımlısı olsun isteriz... Hangimiz;  o canımızdan çok değer verdiğimiz insanların uyuşturucu batağına düşmesini isteriz.. Hangimiz; çocuğumuzun internet başında saatlerce kendisini ve sorumluluklarını unutmasını, hayattan vazgeçmesini isteriz.. İşte Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşu Yeşilay bizim ve sevdiklerimizin bağımlı olmaması, ya da bağımlılıktan kurtulması için yepyeni projeler üretiyor. 

Gazetemizi ziyaret ederek Yeşilay’ın Adana ve Türkiye’deki faaliyetleri hakkında bilgi veren Yeşilay Adana Şube Başkanı  Mehmet Aslanbaba, insanları zararlı alışkanlıklara karşı korumaya çalışan Yeşilay’ın, halka direkt temas edecek  çalışmalarını anlattı.

Kazaların, cinayetlerin, istismarların yüzde 65’inin alkol veya uyuşturucu etkisi altındayken gerçekleştiğini ifade eden Aslanbaba, dünyayı felakete sürükleyen bağımlılıkla mücadelenin önemli bir görev olduğunu söyledi.

 

Yeşilay da;  Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi ile STK’ların da paydaşı olduğu ortak projelerle Adana’da bağımlılığın kökünü kazımak için gardını aldı.  Geliştirilen ortak proje ile sigara, alkol, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığı ve bunların zararları konularında vatandaşlar bilgilendirilecek, bilinçlendirilecek.

YEDAM KURULACAK

Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi AMATEM’lerin bulunduğu illerde Yeşilay Danışmanlık Merkezi YEDAM kurulacak. Aslanbaba, Adana’da kurulması planlanan  YEDAM’ın  Seyhan ilçesinde kurulacağını belirtti. 

YEDAM’lar uyuşturucu, alkol, tütün ve teknoloji bağımlılarına danışmanlık hizmetleri sunacak. Onlara, madde ve teknoloji bağımlılığının zararları, onlardan korunma ve kurtulma yollarını anlatıp, yol gösterici bir rol üstlenecek.  

Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmalarda denetimli serbestlikten yararlanan uyuşturucu hükümlülerine; ayda iki kez olmak üzere uyuşturucu, alkol ve tütün bağımlılığı konularında eğitim veriliyor. Yeşilay Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, hali hazırda 11 farmatörün alkol,  tütün uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığı konularında eğitimlerini sürdürdüğünü söyledi.

Bağımlılıkla mücadele konusunda en önemli partnerlerinin Milli Eğitim Müdürlükleri olduğunun altını çizen Aslanbaba, “Bağımlılıkla mücadelede önemli olan bağımlı olmadan mücadeledir. Bu nedenle mücadelenin en büyük ve en önemli parçası da Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa başlattığımız mücadeledir. Farmatörlerimiz gençlerimizi bağımlılıktan korumak için okullarda eğitimler vermektedir. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı ile protokol ortaklığımız var.  Dünya Kay Federasyonu uyuşturucuyla mücadelede sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi. “Bağımlılığa karşı kay kayını al da gel” projesi ile gençlerimiz hem spor yaptı, hem de bağımlılığa karşı farkındalık oluşturuldu. Yine Gençlik Merkezlerinde spora gelen gençlerle söyleşiler yapılarak onları bağımlılığın zararları konusunda bilgilendiriyoruz” diye konuştu.

YENİ FORMAT, BAĞIMLILIKLA MÜCADELE

Gençleri zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan Yeşilay;  alkol ve tütünle mücadele modelinden, şimdi bağımlılıklarla mücadele formatına geçti. Artık sadece alkol ve tütün değil, zararlı olan tüm alışkanlıklar, bağımlılıklar Yeşilay’ın mücadele alanı içerisinde yer alıyor.  Günümüzde  bir çok ailenin baş edemediği bir sorun da teknolojik bağımlılık olunca, Yeşilay mücadele alanını genişleterek “bağımlılıkla mücadele” formatı geliştirdi. Çocuklardan başlayarak gençleri de bağımlı hale getiren, onları sosyal yaşamdan uzaklaştıran, onlara sorumluluklarını unutturan, gündelik yaşamı küçücük bir ekrana indirgeyen, mutsuz çocuklar ve endişeli aileler  yaratan ‘bilgisayar oyunları bağımlılığı’ ile mücadele de Yeşilay’ın zararlı alışkanlıklarla mücadele alanında önemli bir yer oluşturuyor.  Yeşilay’ın çalışmaları sadece bunlarla da kalmıyor. Yeşilay; Adana’da Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikalarda çalışanlara  bağımlılıkla mücadele seminerleri veriyor.  İş insanlarının grup üyelerine,  özel hastanelerde hasta ve hasta yakınlarına bağımlılıkla mücadele eğitim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.