TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD’li yatırımcıları Adana’ya çağırdı

Türk-Amerikan Sanayi ve Ticaret İşbirliği Zirvesi’nde Çukurova Bölgesi’nin Marmara Bölgesi’ne tek alternatif bölge olduğunu savunan Adana Sanayi Odası Başkanı Kıvanç:

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2017 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2017 16:23
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
ABD’li yatırımcıları  Adana’ya çağırdı


Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, ABD’li yatırımcıları Adana’da görmek istediklerini söyledi.

Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA) tarafından düzenlenen “Türk-Amerikan Sanayi ve Ticaret İşbirliği Zirvesi”nde yaptığı konuşmada bölgesel teşvik sisteminin il değil ilçe bazında planlanmasını istedi.

Adana Sanayi Odası Başkanı Kıvanç konuşmasında, Adana’nın da içinde yer aldığı Çukurova bölgesinin sahip olduğu güç ve birikimle, Marmara Bölgesi’ne alternatif olabilecek ender üretim alanlarından birisi olduğuna dikkat çekti.

“TİCARET HACMİ 80 MİLYON DOLAR”

Adana ile ABD arasındaki ticaret hacminin 2016 yılı için 80 milyon dolar düzeyinde olduğunu işaret eden Kıvanç, ŞU İFADELERE YER VERDİ:

“Adana’nın da içinde yer aldığı Çukurova bölgesi sahip olduğu güç ve birikimle Ülkemizde Marmara Bölgesi’ne alternatif olabilecek ender üretim alanlarından biridir. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, Ceyhan Enerji Endüstri İhtisas Bölgesi gibi makro anlamda etki yaratabilecek önemli projeler bulunmaktadır. Verimli toprakları, köklü sanayi geçmişi, güçlü modern altyapısı, eşsiz coğrafi konumu, yüksek yaşam kalitesiyle yatırımcılara büyük avantajlar sunmaktadır. İlimiz ile ABD arasındaki ticaret hacmi 2016 yılı için 80 milyon dolar düzeyindedir. ABD, Irak, Almanya ve İspanya’dan sonra Adana’nın en fazla ihracat yaptığı 4. Ülke konumundadır ve yüzde 5’lik bir paya sahiptir. Bu rakamların çok daha yukarılara çıkarılmasını arzuluyor bu anlamda da yeni ABD’li yatırımcıları Adana’mızda görmek istiyoruz.”

 

ADANA ÖNEMLİ SAYIDA AMERİKAN VATANDAŞINA UZUN BİR SÜREDİR EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTADIR

 

Adana’nın önemli sayıda Amerikan vatandaşına uzun bir süredir ev sahipliği yaptığını hatırlatan Kıvanç, “Bölgemiz ABD açısından stratejik bir öneme sahiptir. Nitekim ABD’nin Ülkemizde sahip olduğu 4 misyon yerleşkesinden biri ilimiz sınırları içinde yer almaktadır. Konsolosluğun yanı sıra İncirlik üssüyle birlikte Adana önemli sayıda Amerikan vatandaşına uzun bir süredir ev sahipliği yapmaktadır. İnşallah uzun yıllarda yapmaya devam edecektir. Özellikle 15 Temmuz ertesinde ortaya çıkan fikir ayrılıklarının giderilmesi, FETÖ terör örgütü lideri başta olmak üzere tüm destekçilerinin Ülkemize iade edilmesi Adana ve Türk İş Dünyası ayrıca tüm Türk halkının en önemli öncelikleri arasındadır. TABA’nın da sık sık dile getirdiği gibi Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi maalesef istenen seviyelerde değildir. Uzun yıllara dayanan stratejik işbirliğine rağmen, ekonomik anlamda yeterli başarı elde edilememiştir. ABD ile Türkiye arasındaki işbirliği ve yatırım imkânlarının geliştirilmesi her iki ülke için de önemlidir. İş dünyası olarak bu tarz platformlarda bir araya gelerek, iki ülke arasındaki ticaretin artırılması ve iki ülke arasındaki dostluğun gelişmesine katkı sağlamak için gayret gösteriyoruz. Ekonomik düzeyde de çok daha memnun edici rakamları yakalamayı arzu ediyoruz.” diye konuştu.

 

 

 ÇUKUROVA’DA, EN AZ GÜNEYDOĞU İLLERİ KADAR ZOR YAŞAM ŞARTLARINA SAHİP, İLÇELERİMİZ BULUNMAKTADIR

Kıvanç beklentilerinin olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

“İlimiz maalesef geçmiş dönemlerde uygulamaya konan teşvik mekanizmalarından olumsuz şekilde etkilenmiştir. 5084 ve ertesinde uygulamaya konan bölgesel teşvik sistemi Çukurova bölgesi için planlanan yatırımların farklı coğrafyalara kaymasına neden olmuştur.   Çukurova’da, en az Güneydoğu illeri kadar zor yaşam şartlarına sahip, ilçelerimiz bulunmaktadır. Bu anlamda Bölgesel teşvik sisteminin il değil ilçe bazında planlanmasının daha uygun olacağını ifade etmek isteriz. Bölge olarak önemli bir beklentimizde Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde devam eden kamulaştırma çalışmalarının tamamlanarak bölgenin rafineri ve petrokimya yatırımlarıyla yeni bir cazibe merkezi haline getirilmesidir. Çukurova Bölgesinin vekili olarak sizi Adana’mızda daha fazla ağırlamak ve en kısa sürede Adana iş dünyası olarak sizinle yeniden bir araya gelmek arzusunda olduğumuzu burada dile getirmek isterim. Bu anlamdaki en önemli beklentimizdir.”

 

TÜRK-AMERİKAN İŞ DÜNYASI ARASINDA BİR SORUN BULUNMADIĞINI NET BİR ŞEKİLDE İFADE ETMEK İSTERİM

Başkan Kıvanç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Son dönemde Türkiye ile ABD “Stratejik ortaklık” ve “Müttefiklik” ilişkilerinde yaşanan olumsuzluklara karşın, iş dünyasının temsilcisi olarak Türk-Amerikan iş dünyası arasında bir sorun bulunmadığını net bir şekilde ifade etmek isterim.Ancak ülkemizde son dönemde oluşan “Amerikan Aleyhtarlığı”nın önlenmesine yönelik ciddi çalışma yapılmasını, daha sağduyulu politikalar izlenmesini ve özellikle ABD tarafının terör örgütlerine yönelik mücadelede daha hassas davranmasını arzu ediyoruz. Türk-Amerikan Sanayi ve Ticaret İşbirliği zirvesinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi yolunda verimli sonuçlar getirmesini diliyorum.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.