TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zerdeçal ve zencefile büyük ilgi

Kış aylarının vazgeçilmezi olan kış çaylarına bu yılda ilgi artarak devam ediyor. Ancak bu yıl en fazla talebin zerdeçal ve zencefil olduğu öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2017 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2017 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Zerdeçal ve zencefile büyük ilgi

Zerdeçal ve zencefile büyük ilgi

Bayram BULUT / ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER)-Kış aylarının vazgeçilmezi olan kış çaylarına bu yılda ilgi artarak devam ediyor. Ancak bu yıl en fazla talebin zerdeçal ve zencefil olduğu öğrenildi.

Atalarından çerçilik mesleğini devralan Adana’nın tecrübeli aktarlarından Halil Değişmez ile bu yıl aktarların sattıkları ürünler ile ilgili bilgiler aldık. Geçen yılda Adana’da büyük rağbet gören çok sayıda  çeşit bitkinin karışımı ile yapılan kış çayının bu yıl yine revaçta olduğunu söyleyen Değişmez, kış çayını kullananların faydalarını gördüklerini ve bu yılda tercih ettiklerini kaydetti.  Halil Değişmez, “aktarlık bizim baba ve dede mesleğimiz. Yıllardır bu işi yapıyoruz. Baharat ve şifalı bitkiler satmaktayız”.  İfadelerini kullanarak, “En çok işimizin açık olduğu zamanlar kış aylarıdır. Kış aylarında malum grip, nezle, soğuk algınlığı vakaları daha çok olduğu için kış aylarında bizim satışlarımız daha artacaktır. Kış aylarında en çok sattığımız ürünler arasında kış çayımız var. Çok tercih edilen bir ürünümüzdür bu ürün. İçerisinde papatya, ıhlamur, adaçayı, tarçın, karanfil, zencefil gibi bir sürü baharatların bir araya gelmesiyle oluşan bir ürünümüzdür. Bu ürünümüzün sallama çay şeklinde olanını da satmaktayız. Çünkü bazı müşterilerimiz ben kaynatamam, ben bununla uğraşamam dedikle için bunun sallamasını da yaptık. Kış aylarında Adana’da en çok bu ürünlerimizi satmaktayız. “ dedi.

  SON ZAMANLAR   ZERDEÇAL VE ZENCEFİLE BÜYÜK BİR İLGİ Var

Kış çayının yanı sıra birde en fazla talep gören ürünlerin zencefil ve zerdeçal olduğuna dikkat çeken Değişmez, “ Son zamanlar televizyonlarda da çıktığı üzere zerdeçal ve zencefile büyük bir ilgi var. Taze zencefil, taze kuşburnu, papatya, tarçına da rağbet var ama. Zencefil ve zerdeçal bu sezon büyük önem kazandı. Nedeni ise, zerdeçal bağışıklık sistemini güçlendirdiği için, hastalıklara karşı direnci arttırdığı için çok fazla talep görmekte. Zencefilde keza aynı şekilde öksürük, balgam sökme, nefes darlığında çok iyidir. İnsanlar doktorlara gittiklerinde bunları doktorlarda önermektedir. Nasıl bunları doktor önermektedir derseniz, doktora gittiğinizde, “bu ürünleri kullanabilir miyim” diye sorduğunuzda kesinlikle bunun için bir hayır cevabı duymayacaksınız. Kesinlikle kullan diyeceklerdir. Bu ürünleri kesinlikle ilaç olarak kullanmayacaklar. Biz böyle bir şey söylemiyoruz. Böyle verilmesi zaten doğru değil, bizim tasvip etmediğimiz bir durum bu. Müşteri gelip de şu hastalığa bana şu otu tavsiye ettiler demedikçe biz kesinlikle al bunu bu hastalığa iyidir diyemeyiz. Böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Bizim ürünlerimiz sadece bir takviyedir. Yine hekimine başvuracak, hekiminin dediklerini yapacak ama bunları da takviye olarak kullanacak. Bu ürünler bitkisel ürünlerdir. Kimyasal karışım olmadığı için hiçbir zararı olmayan ürünlerdir bizim hazır çaylarımız.” diye konuştu.

BİZİM ÜRÜNLERİMİZ DÖRT MEVSİM KULLANILABİLEN ÜRÜNLER

Tedavi edici ürün satmadıklarını, takviye edici ürünler sattıklarını anımsatan Değişmez, “Bizim ürünlerimiz dört mevsim kullanılabilen ürünler. Ama kış aylarında daha çok önem kazanmaktalar. Mevsimsel hastalıklardan dolayı daha çok rağbet görüyorlar. Dört mevsim bunları her daim içebiliriz. Müşteriler geldiklerinde ürünleri bize bırakırlar genelde. İşte öksürüğüm var, ne yapabilirim? Balgam sökemiyorum ne yapabilirim? Gibi sorular yöneltiyorlar. Bizler de tabi ki ürünlerimizi gıda takviyesi olarak öneriyoruz.  Mesela adam gelip bize, ‘astımım var, beni tedavi edecek bir şey ver’ derse biz ona hayır bizde tedavi yok diyoruz. Bizim ürünlerimiz seni rahatlatır ama kesinlikle al bu iş bitti dememiz yanlış olur. Adaçayı, ıhlamur, papatya, zencefil, tarçın, karanfil gibi ürünlerin hepsi tek başlarına da çay yapılarak tüketilebilirler, bir araya gelerek kullanılabilirler. Bir araya gelmeleriyle daha güçlü bir antibiyotik gibi olurlar ve hastalıklara karşı direnci arttırırlar. “ ifadelerini kullandı.

REKLAMLARDA ÇIKAN ALDATICI ÜRÜNLER VAR

Reklamlarda çıkan aldatıcı ürünler olduğunu belirten Değişmez, vatandaşların bu ürünler itibar etmemelerini istedi. Bir ürünün hastalığa kesim çözüm diye lanse edilmesine itibar edilmemesini isteyen Değişmez; “ Reklamlarda çıkan aldatıcı ürünler var. Biz onları kesinlikle istemiyoruz ve kimseye de tavsiye etmiyoruz. Neden derseniz reklamlarda bir otu ya da bir ürünü hastane gibi anlatıyorlar. Bir tane ürünle bütün hastalığın geçti gitti olacak şey mi bu. Bu kesinlikle yanlış bir şey. Bu iş sahtekarlık boyutuna ulaştı artık. Onlar aslında bize zarar veriyorlar. Biz bu tür reklamlara bakanlığın el atmasını istiyoruz. Bu tür sahtekarlıklara izin verilmemeli. Tarım Bakanlığı tarafından senede 4-5 defa denetleniyoruz. Yazıyorlar bir ayda 8 kilo verilir, şöyle olur, böyle olur diye, biri çıkıyor atıyorum kansere tedavi diyor, bir diğeri mide ülserini yok ederiz diyor. Bunlar kesinlikle yanlış şeyler. Kimsenin bu tür reklamlara aldanmamalarını rica ediyorum.  Maalesef ki televizyonlarda bunlardan çok var. Maalesef müşteri o reklamları izleyip zarar gördüğünde bizi de aynı kefeye koyuyor. Bize de o gözle bakıyor. “ şeklinde konuştu.

BAHARAT GRUPLARIMIZI SERTİFİKALI OLARAK SATIN ALIYORUZ

Kendilerini sattıkları ürünlerin bakanlık onaylı ve sertifikalı ürünler olduğunu hatırlatan Değişmez; sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bizim ürünlerimizi dağlardan köylüler getirirler bitki grubumuzu. Diğer baharat gruplarımızı sertifikalı olarak satın alıyoruz. Zaten biliyorsunuz artık bakanlık onaylı, sertifikalı almak durumundayız. Çünkü zaman zaman gelip numuneler alınmaktadır. Bunun cezaları da sertifika sahiplerine kesilmektedir. Çünkü adam sertifikalı ürün verdiği için malının arkasında durmak zorundadır. Ama bitki grupları köylüler tarafından getiriliyor. Bitki çayımızı almayıp da kendileri mal etmeye kalkarsa yüksek fiyatlar çıkıyor. Ama biz 10 TL’ye paketini satıyoruz. 42 çeşit bitki içerisinde bulunuyor. Bakanlık onayı var zaten.”

ZERDEÇAL VE ZENCEFİL  VÜCUDUN DİRENCİNİ ARTTIR

Zerdeçal ve zencefilin vücudun direncini arttırdığını işaret eden Değişmez, kendilerinin du bu ürünler önerdiklerini dile getirerek, “Boğazımda enfeksiyon var öksürüyorum. Hapşırıyorum bunları için ne önerdiğimizi sorarlar hep . Bunların yanı sıra bala karıştırmak içinde en çok veya keçi boynuzu pekmezine karıştırmak içinde zerdeçal, zencefil karışımını tavsiye ederiz. Toz olarak bunlarda doğal antibiyotiktir. Bunların karışımı harikadır.  Vücudun direncini arttırır.  Hastalıklara karşı bağışıklık  sistemini güçlendirir. Zaten bu son zamanlarda zerdeçalla alakalı profesör ve doktorların  güzel makaleleri var. Kanser tedavisinde hücre yenilenmesinde bu çok önemli rol oynadığı için zencefil ve zerdeçalı kesinlikle tavsiye ederiz.” dedi.

BİTKİSEL ÇAYLARIN İDEAL TÜKETİMİ 3 BARDAKTIR

Bitkisel çayların günlük 3 bardak kullanımının ideal olduğunun altını çizen Değişmez, daha fazla içilmesi durumunda bir zararın olmayacağını ama ideal ölçünün 3 bardak olduğunu savundu. Değişmez,  sözlerini şöyle tamamladı; “Bitkisel çayların ideal tüketimi 3 ya da 4 bardaktır.  Biz bunu müşterilerimize söyleriz. Birde bir önemli bir şey daha var. Bitki çaylarına şeker atılmamalı. Bunu özellikle söylüyorum. Bitki çaylarına şeker atıldığı zaman bu çayların etken maddesini etkisiz hale getiriyor ve azaltıyor. Yaz aylarında genelde tarçın tüketilir, şekeri düşürür, susuzluğu giderir. Artı yine öksürüğe, balgama iyi geldiği söylendiği için tavsiye ediliyor. Tarçın iyi gider, diğerlerinin satışı azalır bizde. Vatandaşlar bitkisel ürürleri bildik yerden alsınlar. Her yerden almasınlar. Bu işi bilende yapıyor, bilmeyende yapıyor, başımıza bu çok geliyor. Vatandaş bitkisiyle geliyor bize.  Bana diyor bu otun ismine? Ben ismini söylüyorum. O otu istememiş başka otu istemiş ama ona farklı bir ot vermişler. Yani bu işi bilende yapıyor, bilmeyende yapıyor. Bitkisel ürünleri bildikleri yerlerden alsınlar.  Bu çok önemli. 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.