TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelliye tacizden korunma eğitimi

Adana Özel Artı Eğitim Gönüllüleri Derneği ve Adana Kent Konseyi “Engellilerde Tacizden Korunma ve Cinsel Eğitim” konulu eğitim semineri gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2017 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2017 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Engelliye tacizden korunma eğitimi


ADANA(İLKHABER) - Adana Özel Artı Eğitim Gönüllüleri Derneği ve Adana Kent Konseyi “Engellilerde Tacizden Korunma ve Cinsel Eğitim” konulu eğitim semineri gerçekleştirdi. İki gün süren seminerin ilk günü 75. Yıl Sanat Galerisi’nde, özel eğitim veren eğitimcilere yönelik bilgi aktaran Doç. Dr. Ayten Düzkantar, ikinci gün de Tarihi Kız Lisesi Binası’nda aynı konuda velilere yönelik eğitim verdi.

 

Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği İkinci Başkanı Esin Parlak’ın sunuculuğunu gerçekleştirdiği seminerin açılış konuşmasını Adana Kent Konseyi Başkanı Ömer Güner Sazak yaptı. Doç. Dr. Düzkantar’ın Adana’da özel eğitimcilerle ve velilerle buluşturulmasının önemine değinen Sazak, böyle bir toplantının Adana’da gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Sazak, “Engellilerde Tacizden Korunma ve Cinsel Eğitim” konulu seminerin yararlı olacağına inandığını söyledi.

 

Açılış konuşmalarının ardından eğitim veren Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ayten Düzkantar, engelli çocukların cinsel tacizin hedefleri arasında yer aldığını belirtti.

“KİMSEYE ANLATAMAZLAR, BİLMEZLER”

DENİLEREK TACİZ EDİLEBİLİYORLAR

Düzkantar, özellikle zihinsel engelli çocuklar, ‘nasıl olsa bilemezler’ ya da ‘nasıl olsa kimseye anlatamaz’ düşüncesiyle kötü niyetli insanların hedefi olabildiğini belirterek, şunları söyledi:

“İyi ya da kötü bir şey yapıp yapmadıklarını da bilemezler ve dolayısıyla hedef olarak seçilebilirler. Engelli ya da engelsiz fark etmez, çocuklar ilkokul çağına kadar cinsel gelişim ile ilgili öğrenmesi gerekenleri öğrenmiş, beceri, kural ve davranışları edinmiş olmalılar.  Anaokulu, ilkokul ve özel eğitim eğitmenlerinin cinsel gelişim, cinsiyet eğitimi ve tacizden korunma eğitimini mutlaka alması gerekiyor. Eğer çocuğunuz engelliyse, özel eğitim için gönderdiğiniz eğitim kurumu; cinsel gelişim, cinsiyet eğitimi ve tacizden korunma yöntemlerini öğretecek donanımda eğitmenler çalıştırmalı. Siz bunu talep ettiğinizde özel eğitimin kurumunuz da bunu planlayacaktır. Çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişim eğitiminin yanında, cinsel gelişim eğitimi alması çok önemli. Anne ve babalar, çocukların 5 gelişim alanında iyi eğitim almasına dikkat etmeli. Cinsel gelişim alanı ihmal edilmemeli. Cinsel gelişim, cinsiyet alanı ve tacizden korunma çok önemli eğitim alanları. Tacizden korunmayı öğrenen çocuk, taciz etmemeyi de öğreniyor. Bu alanda eğitim almak için tereddüt etmeyin.”  

YARARLI VE ETKİN EĞİTİM

Etkinliğin gerçekleşmesinde önemli çaba harcayan Adana Özel Artı Eğitim Gönüllüleri Derneği Genel Sekreteri Ayfer Köni, Dernek Üyesi Burak Kırkali ve Çukurova Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği’nden Derya Kırkali de, Adana’da ihtiyaç duyulan bir konuda ve böylesine üst seviyede bir eğitim semineri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

KATILIM YOĞUNDU

Seminere Adana Özel Artı Eğitim Gönüllülere Derneği Başkanı Fatoş Başak Şen,  Adana Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı Ali Duran Karakaya, Adana Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmail Güneş, Adana Özel Artı Eğitim Derneği Üyeleri, özel eğitmenler, veliler ve konuklar katıldı.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.