TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Budama sezonu başladı

Adana’da nar hasadının sona ermesiyle birlikte, iyileştirme çalışmaları da başladı. Adana’da 21 bin 300 dekar alanda yaklaşık olarak yıllık 47 bin 500 ton nar üretimi yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2017 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2017 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Budama sezonu başladı


(ÖZEL HABER)

Serhat Şanlı

ADANA (İLKHABER) – Adana’da nar hasadının sona ermesiyle birlikte, iyileştirme çalışmaları da başladı. Adana’da 21 bin 300 dekar alanda yaklaşık olarak yıllık 47 bin 500 ton nar üretimi yapılıyor. Meyve bahçelerinin gelişimi ve verim artışı için budama işleminin doğru yapılmasının önemine değinen uzmanlar, doğru ve zamanında yapılmayan iyileştirme çalışmalarının kaliteyi de etkilediğini söylüyor.

Türkiye nar üretiminin yüzde 9'a yakınının yapıldığı Adana, Antalya, Mersin ve Karaman'ın ardından 4'üncü sırada yer alıyor. 

Nar hasadının sona ermesiyle birlikte ağaçların bir sonraki sezonda verimini artırması, verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında yapılan budama ve iyileştirme çalışmaları başladı. Bahçelerdeki budama işlemi gelişmiş bahçelerde de aralık sonuna kadar yapılabilecek.

Adana’da nar bahçelerinde bir yandan budama, gübreleme, kurumuş ve hastalıklı dalların kesimi, hastalık ve zararlılarla mücadele ile diğer bakım işlemleri yapılırken bir yandan da yaşlanmaya bağlı verim düşüklüğünü gidermek amacıyla yenileme ve gençleştirme çalışmaları kapsamında yapılıyor. Budama işlemleri mühendisler eşliğinde, uzman ekipler tarafından gerçekleştiriliyor.

Ziraat Mühendisi Mustafa Pamuk bu yıl nar hasadının sona ermesiyle birlikte, bahçelerde iyileştirme kapsamında budama çalışmalarının başladığını söyledi.

Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprağın işleme, sulama, gübreleme ve zararlılarla mücadele gibi tedbirlerin yanında budamanın da önemli olduğuna değinen Pamuk, ‘’ Budama işlemi yapılmayan ağaçlarda, düzensiz gelişme, fazla verim olan ağaçlarda dallar kırılır. Küçük ve kalitesiz meyve oluşumu meydana gelir. Kısa dönemde verim düşüşü yaşanır ve ürün bir yıl var ve bir yıl yok şeklinde olur. Bundan dolayı budama, meyvecilikte karlılık oranı ve kaliteyi artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir’’ dedi.

Budama yapılacak dönemin önemine de değinen Ziraat Mühendisi Mustafa Pamuk, şu ifadelere yer verdi;

‘’Meyve ağaçlarının uzun zaman iyi ve bol ürün vermelerini, verimden düşen ağaçların tekrar verimli hale getirmek için ağaçların toprak üstü organlarına uygulanan kesme, dal eğme, tomurcuk, sürgün alma gibi işlemlere budama diyoruz. Ayrıca budamanın önemini gittiğimiz tüm üreticilerimize anlatıyoruz.

Ağaçlarda budama bahçe tarımının olmazsa olmazıdır. Bir insanın bakımı nasılsa, ağaçların bakımı da budamadır.

Şuanda Adana ve bölge için nar hasadı sona erdi diyebiliriz. Bununla birlikte de hummalı bir budama dönemine girdik. Bundan sonra kış sonuna kadar budama işlemi devam edecektir.

Zeytin, devam eden narenciye hasatları sonrası da onlarda da iyileştirme çalışmaları kapsamında budama işlemi yapılacaktır.

Uzman işçilerimiz ile mühendisler eşliğinde budamaya başladık. Amacımız havalar tam soğumadan hastalıklı, fazla uzun hasatta zarar görmüş dalları ağaçlardan uzaklaştırmaktır.

Çukurova’da kışlar çok uzun sürmez. Onun için ağaçlar tekrardan uyanmadan budama işlemini bitirmeliyiz. Doğru ve bilinçli bir budama önümüzdeki sezon daha kaliteli ve bol ürün demektir.

 

Budama işlemi ağaçların hayati bir işlemidir. Çünkü dudama işlemi ile başta meyve ağaçlarının en kısa sürede ürün vermesini sağlarsınız. Ayrıca bitkilerin olmazı güneş ışığından iyi bir şekilde faydalanmasına katkıda bulunursunuz.

Meyve kalitesi, ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı kontrol altına alınır. Hastalıklı ve kuru dallar alınarak zirai mücadelenin eşit şekilde uygulanmasını sağlarsınız.

Ayrıca verimden düşen ağaçlar budama ile gençleştirilerek yeniden verimli hale dönüştürülür. Bir de hasat daha kolay yapılır.

Budamanın doğru yapılması kadar, yapıldığı dönemde önemlidir. Meyve ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılması daha uygundur.

Örneğin Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kış mevsiminin çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar da devam edilebilir.

Karasal iklimin hüküm sürdüğü, kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budamayı soğuklar geçtikten sonra, fakat ağaçların uyanmadan önce yapması uygundur.

Bahçe budaması sonrası çıkan artıklar, kuru bitki parçaları, hastalık ve zararlıları barındırdığından ya yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonrası ağaçlarda kış ilaçlamalarının da yapılması gereklidir.

Önemli bir hususta budama yapılacak yerlerin bir mühendis kontrolünde ve işin uzmanı kişiler tarafından yapılmasıdır. Yanlış yapılacak budama, bahçelerin hem veriminden, hem de ömründen alacaktır.’’

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.