TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Köklerimiz tarihte dallar gelecekte

‘Güney Adana Tarih ve Kültürle Buluşuyor’ proje açılışında konuşan Vali Yardımcısı Yavuz, tarihin önemine değindi ve ekledi:

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2017 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2017 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Köklerimiz tarihte dallar gelecekte

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHBAER) – Güney Adana’nın kalkınmasına yönelik olarak hazırlanan Güney Adana Kalkınma Projeleri bir bir hayata geçiyor. Ünlü şairimiz Yahya Kemal Beyatlı’nın ‘Kökü mazide olan atiyim’ dizesine değinen Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, ‘’ Hepimiz kökü mazide olan birer ati olmamız gerekiyor. Yani köklerimiz tarihte, dallarımız gelecekte olmalı. Mazi gönlümüzden çıkmamalı ve unutulmamalıdır. Geçmişi olmayan geleceğinden de söz edilemez. Dolayısıyla tarihimizi ne kadar iyi öğrenirsek, geleceğimizi de o kadar emin ve sağlam işleriz’’ dedi.

Proje ile Güney Adana’da yaşayan vatandaşların, okur-yazarlığın artırılması, mesleki eğitimin istihdama dönüştürülmesi, sağlıklı yaşam bilincinin oluşturulması, uyuşturucu madde kullanımıyla mücadele, girişimciliğin desteklenmesi ve kadınların sosyo-ekonomik olarak güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda Adana Kalkınma Projesi Kapsamında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Güney Adana Tarih ve Kültürle Buluşuyor” Projesi açılışı yapıldı.

Adana Müze Kompleksi’nde düzenlenen açılışa Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Seyhan Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu, Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, İl Kültür Ve turizm Müdürü Sabri Tari, İl Müftüsü Hasan Çınar ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Açılış öncesi katılımcılara ‘Güney Adana Kalkınma Projesi’ görsel video eşliğinde anlatıldı. Ardından Adana’nın tarihi ve kültürel eserlerinin yer aldığı video ile kent tanıtımı yapıldı.

Ardından açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, proje hakkında bilgi verdi. Proje kapsamında Güney Adana’da yaşayan öğrencilere proje kapsamında tarihi ve kültürel gezi düzenlediklerini belirten Tari; ‘’Güney Adana Kalkınma Projesi kapsamında müdürlüğümüzün düzenlediği Güney Adana’da okuyan öğrencilerimizin kültür ile buluşması kapsamında etkinlik yapıyoruz. Bu kapsamda bazı toplantılar yaptık. Yaptığımız bu toplantılarda belirtilen bölgelerde okuyan öğrencilere kendi kültürümüzü, tarihimizi, kentimizin diğer turistik yerlerini gösteriyor gezdiriyoruz’’ dedi.

ADANA KALELER ŞEHRİDİR

Adana’nın Türkiye’nin önemli turizm ve kültür kenti olduğuna değinen Tari, ‘’ Adana bir kaleler şehridir. Adana, 54 tane kalesi, bine yakın tescilli sit alanı, 80’den fazla sivil mimari örneği ile Türkiye’nin önemli turizm ve kültür potansiyeli olarak altıncı sırada yer alan bir kentimizdir. Burada önemli bir müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in desteği ile içerisinde bulunduğumuz eski Milli Mensucat Fabrikası aslına uygun olarak Türkiye’nin ve Orta Doğu’nun en büyük müze kompleksi olarak inşasına başlandı. Birinci etap çalışmaları geçtiğimiz yıl bitti ve faaliyete geçti.

YENİ MÜJDELER

Bu yılın sonunda ya da Ocak ayının ikinci haftası mozaik bölümünü de açacağız. Ayrıca müzenin ikinci etabın ihale çalışmaları başladı, ödenek tamamlandı. En yakın zamanda da ilk kazmayı vuracağız’’ dedi.

Güney Adana’da yaşayan çocukların birçoğunun tarihi ve kültürel yerleri hiç gezmediğine de değinen İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, ‘’Güney Adana Kalkınma Projesi Kapsamında “Güney Adana Tarih ve Kültürle Buluşuyor” Projesinin verimli olacağına inanıyorum. Bu proje kapsamında geçtiğimiz günlerde Karataş ilçemize bir gezi düzenledik. Oraya giden öğrencilerin yüzde 90’ı ilk defa denizi gördüklerini söylediler. Ayrıca Anavarza’ya düzenlediğimiz gezide de ilk defa bir antik kent görenler oldu. Bu da gösteriyor ki yapılan işin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor’’ şeklinde konuştu.

Ardından Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Güney Adana Tarih ve Kültürle Buluşuyor Projesi’nin önemli bir mekânda açtıklarına değinen Vali Yardımcısı Yavuz, ‘’Projeyi böyle önemli bir mekânda açıyoruz. Burası kompleks olarak tasarlandı. Bundan sonra mozaik, sanayi, tarım ve kent müzesi bölümlerini yapacağız’’ dedi.

Yaşamda tarih ve kültürel değerlere verilen öneme de değinen Vali Yardımcısı Yavuz konuşmalarına şöyle devam etti;

‘’MAZİ GÖNLÜMÜZDEN ÇIKMAMALI’’

‘’Ünlü şairimiz Yahya Kemal Beyatlı bir şiirinde şöyle diyor; ‘Kökü mazide olan atiyim’. Hepimiz kökü mazide olan birer ati olmamız gerekiyor. Yani köklerimiz tarihte, dallarımız gelecekte olmalı. Mazi gönlümüzden çıkmamalı ve unutulmamalıdır. Geçmişi olmayan geleceğinden de söz edilemez. Dolayısıyla tarihimizi ne kadar iyi öğrenirsek, geleceğimizi de o kadar emin ve sağlam işleriz.

‘’TARİH BİZLERE BİRER MİRASTIR’’

İş te Adana da birçok tarihe ev sahipliği yapmış önemli kentlerimizdendir. Bu projede bu bağlamda çok önemli bir anlam ifade ediyor. Proje sayesinde çocuklarımız bu eserleri görecek, tanıyacak ve koruyacaklar. Çünkü tarih bizlere birer mirastır ve hep birlikte korumalıyız.

‘’TARİHİMİZİ VE KÜLTÜRÜMÜZÜ İYİ ÖĞRENİN’’

Siz çocuklar; tarihinizi ve kültürünüzü iyi ve doğru kaynaklardan öğrenin ve özümseyin. Bu konuda öğretmenlerimize de çok büyük görevler düşüyor. Siz öğretmenlerimize emanet edilen en kıymetli varlığımız olan çocuklarımıza tarih ve kültürümüzü en iyi şekilde öğretmelisiniz’’

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.