TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Buğdaya yağmur bereketi

Yaklaşık 2 milyon dekar alanda buğday üretimi yapılan Çukurova’da, son bir ay içerisinde yağan yağmurlar çiftçinin umudu oldu.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2017 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2017 15:25
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Buğdaya yağmur bereketi

  

(ÖZEL HABER)

Serhat Şanlı

ADANA (İLKHABER) –Yaklaşık 2 milyon dekar alanda buğday üretimi yapılan Çukurova’da, son bir ay içerisinde yağan yağmurlar çiftçinin umudu oldu. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde havanın kurak geçmesi birçok üreticinin ürününü çürütmüş, çiftçileri endişelendirmişti.

ÜRETİCİ UMUTLU

Yılda iki ürün alınan Çukurova’nın bereketli topraklarında buğday ekimi yapan üreticiler tarafından sevinçle karşılandı. Şimdilik yağışların yeterli olması nedeniyle rekoltenin de iyi olacağına değinen üreticiler, sezon sonuna kadar aynı şekilde yağmurların devam etmesini umut ediyor.

BUĞDAYIN YÜZDE 3’Ü ÇUKUROVA’DAN

Yıllık 20 milyon tonluk Türkiye buğday üretiminin yüzde 3’lük kısmının yetiştirildiği Çukurova’da buğday ekimi devam ediyor. Şimdiye kadar birçok üretici buğday tohumlarını toprakla buluştururken, geri kalan kısım ise uygun hava koşullarını bekliyor.

REKOR ÜRETİM

Türkiye'nin ilk buğday hasadının da yapıldığı Adana’da son haftalarda etkili olan yağışlar buğdayı gün yüzüne çıkardı. Geçtiğimiz yıl sonbahar ve kış aylarının kurak geçmesi nedeniyle üretici endişelenmiş, ancak ilk bahar yağmurları ile ürünlerde yüksek rekolte sağlanmıştı. Geçtiğimiz yıl sulu tarım yapılan alanlarda dekar başına yaklaşık 600 – 800, susuz alanlarda ise 400-500 kilogram arasında yüksek verim elde edilmişti.

Bu yıl 600 dekar alanda buğday ekimi yapan Çukurovalı üretici Emin Doğan, son günlerde yağan yağmurların sevindirici olduğunu belirterek, ‘’Geçtiğimiz yıl yine bu dönemde havalar kurak geçmişti. Bazı bölgelerdeki buğdayımızı tekrardan ekmek zorunda kalmıştık. Umarım bu yıl aynı sorunu yaşamayız’’ dedi.

Buğdayını toprakla buluşturanların son yağmurlardan çok fayda göreceklerini de ifade eden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü;

‘’Ben bu yıl buğdayımı ektim ve şimdi toprak yüzeyine çıktı. Kimi çiftçi arkadaşlar halen ekim aşamasında. Onların da bir an önce ekmesini tavsiye ederim. Geçtiğimiz yıl bu dönem kurak geçti ancak, bu sezon şimdilik havalar çok güzel.

ÜRÜNLER İYİ OLACAK

Hatta geçtiğimiz yıl birçok üretici buğday ektiği arazilerini sulamak zorunda kaldı. Bende bir iki kez sulamıştım. Ancak bu yıl inşallah daha iyi olacak. Şimdilik ürünlerimizin can suyu olan yağmurlar nihayetinde yağdı ve ürünlerimiz de iyi olacak.

Geçtiğimiz sezon dekara 750 kilogram civarında verim aldım. Hatta 800 kilogram alan üreticiler oldu. Ekim döneminde kurak havadan dolayı yaşadığımız korkularımız nihayetinde ilkbahar yağmurları ile sevince dönüştü ve bereketini hasat döneminde gördük.

Ayrıca daha sezon başındayız. Şimdilik havalar beklentimizin yönünde gidiyor. Kış boyunca birkaç kez daha yağmur bekliyoruz. Umarız öyle olur ve geçtiğimiz yılın rekoltesini bu yıl da yakalarız’’

Diğer bir üretici Kafur Bütünay da Çukurova’nın bereketli topraklarında bu yıl 80 dekara buğday ekimi yaptı.

Geçen yıl aynı dönem iki kez üst üste buğday ekimi yapmak zorunda kaldığını belirten Bütünay, ‘’Geçen yıl sonbahar aylarında havaların kurak geçmesi nedeniyle iki kez ekim yaptım ve bu da masrafımı arttırdı. Ayrıca tekrardan kurumasın diye sulamak zorunda kalmıştım. Umarım bu yıl aynı sorunu yaşamayız’’ dedi.

Üreticiliğin zor olduğuna değinen Kafur Bütünay, sözlerin devamında şu şekilde konuştu;

ÜRETİCİ OLMAK KOLAY DEĞİL

‘’Türkiye’nin en verimli arazilerinin yer aldığı Çukurova’da üreticiyiz. Ancak kolay bir iş değil. Ürüne çok iyi bakmalısınız ve bunu yanında en önemlisi de havaların uygun gitmesi. Havalar iyi gitmezse, sezon sonunda tüm emekleriniz boşa gidiyor. Çünkü masraflı bir iş ile uğraşıyoruz. Maliyetler küçümsenecek gibi değil. Ayrıca ektiğimiz yerler de kira olunca masrafımız daha da artıyor.

Geçtiğimiz sezon ürünümüzü ilkbahar yağmurları kurtarmıştı ve verimimiz de iyi olmuştu. Hatta bazı üretici arkadaşlarımız yağmurun az yağması nedeniyle, tohumları çürüdü ve ikinci kez buğday ekimi yaptı. Buna ben de dahilim. Ancak kışın son ayları ve bahar aylarında yağmurların ara ara ve çok yağması bizleri sevindirdi. Zaten o yağmurlardan sonra verimin iyi olacağını düşünüyorduk ve öyle de oldu.

YAĞMUR BEREKETTİR

Bu yıl ise daha sezonun başındayız. Şimdilik havalar gayet iyi gidiyor. Tabi sonrası nasıl olacak bilmiyoruz. Temennimiz hem kış, hem de ilkbahar aylarında havaların iyi gitmesi. Bizim için yağan her yağmur berekettir’’

Son dönem yağan yağmurların üreticiler için memnun edici olduğunu belirten Seyhan Ziraat Odası 2. Başkanı Cahit İncefikir, Adana'da yıllık ortalama 1 milyon 750 bin ile 2 milyon dekar arasında buğday ekimi yapıldığını söyledi.

Çukurova’nın Türkiye’nin önemli buğday üretim bölgesi olduğuna değinen İncefikir sözlerinin devamında şu bilgilere yer verdi;

‘’ Buğday üretimi, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yapılmaktadır. Buğday tarla bitkileri içerisinde ekiliş alanı ve üretim miktarı bakımından ülkemizde ilk sırayı alan bir üründür diyebiliriz.

BUĞDAY STRATEJİK ÜRÜNDÜR

Ülkemizde son 20 yılda içerisinde buğday ekim alanları 7- 10 milyon hektar arasında ekilmekte ve üretimi 17 - 22 milyon ton arasında değişmektedir. Bu da bir gerçektir ki, artan nüfus ile birlikte buğday talebimiz de artmaktadır. Yani stratejik bir üründür.

Buğdaya dayalı unlu mamuller tüketimi dikkate alındığında buğday tüketimimiz yaklaşık 18 milyon ton düzeyindedir. Adana’da her yıl ortalama 2 milyon dekar alanda buğday ekimi yapılmaktadır ve ortalama 700 ile 750 bin ton ürün elde etmekteyiz. Bu üretimle de ülke üretiminin yüzde 3’ünü Adana karşılamaktadır.

ÇUKUROVA BEREKETLİ

Çukurova’mız Türkiye’nin en verimleri arazilerini barındıran önemli tarım bölmesidir. Neredeyse ekimi yapılmayan tarım ürünü yoktur. Yılda iki hatta üç ürüne kadar verim alınabilmektedir. Buğday üretiminde Türkiye ortalaması 260 kilogram civarında ve Adana'da bu ortalamanın çok üzerinde verimler elde edilmektedir.

Üreticilerimiz geçtiğimiz yıl kıraç alanda bir dönümde ortalama 300-400, ovada ise 500-600 kilogram verim elde ederken, geçtiğimiz sezon hava koşullarının iyi gitmesi ile kıraç alanda 500-600 kilogram, ovada da 750 – 800 hatta 850 kilogram verim aldı. Bu rakamlarda bize gösteriyor havaların iyi olması üreticimiz açısından da çok olumlu sonuçlar doğurmaktadır.

BUĞDAY EKİMİ DEVAM EDİYOR

Şimdilik sezon açısından bir sıkıntı gözükmüyor. Üreticimiz açısından son dönemde yağan yağmurlar gayet olumlu oldu. Geçtiğimiz yıl bu mevsimde yaşanan sıkıntılar umarım bu yıl olmaz. Buğdayını şimdiye ekmiş olan üreticilerimizin ürünleri yeşermeye başladı. Diğer üreticilerimiz de ekimlerine devam ediyor.

Temennimiz geçtiğimiz sezon buğdayda aldığımız rekolteyi bu yıl da yakalamaktır. Tabi ki bunda önemli olan unsur, hava şartlarıdır. Kış boyu havanın nasıl olacağı, zirai don vakaları, aşırı yağmur yağması gibi etkenler üretimi etkilemektedir. Havaların uygun olması hepimizin yararınadır. Üreticimizin kazanması hepimizin kazanmasıdır. Tüm üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum’’

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.