TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aşıklar atıştı

Adana Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Çukurova Edebiyatçılar Derneği’nin işbirliğiyle bu yıl ilki düzenlenen “Türkiye’nin Halk Ozanları Adana’da Buluşuyor” etkinliği Vali Mahmut Demirtaş’ın katılımlarıyla başladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2017 18:22
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2017 18:22
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Aşıklar atıştı


ADANA(İLKHABER) - Adana Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Çukurova Edebiyatçılar Derneği’nin işbirliğiyle bu yıl ilki düzenlenen “Türkiye’nin Halk Ozanları Adana’da Buluşuyor” etkinliği Vali Mahmut Demirtaş’ın katılımlarıyla başladı.

 

Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılışa Vali Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, kamu, sivil toplum kuruluşu ve Çukurova Edebiyatçılar Derneği’nin temsilcileri, halk ozanları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Etkinliğin açılışında konuşan Vali Mahmut Demirtaş, binlerce yıldan bugüne süzülüp gelen âşık geleneğinin Anadolu kültürünün en önemli yapı taşlarından birisi olduğunu söyledi.

 

Toplumun her zaman yanında yer alan ozanların, toplumun acılarını, yaşayışını ve hissiyatını türküleriyle dile getirdiğini hatırlatan Vali Demirtaş, “Milletimizin moral ve motivasyon kaynağı olan ozanlarımız birlik ve beraberliğimize çok ciddi katkı sağlamışlardır. Türklerin Anadolu’yu yurt edinmesinden itibaren bu topraklara yayılan köklü şiir geleneğinde, Çukurova coğrafyası da önemli bir yere sahiptir. Geçmişten bugüne Çukurova’nın bağrından birçok ozanımız çıkmış, namları Torosları aşıp tüm Anadolu’ya yayılmıştır” dedi.

 

“Türk Halk Edebiyatı’nda etkileri bugün bile hissedilen efsane ozanlarımız Karacaoğlan ve Dadaloğlu, Çukurova âşıklık geleneğinin en önemli iki temsilcisidir.” diye konuşan Vali Demirtaş, “Karacaoğlan ve Dadaloğlu eserlerinde, Çukurova’nın kültürünü, yaşayış biçimini, yaylalarını, ovalarını, bülbülünü ve gülünü dile getiren müstesna sanatçılardır. Adana, âşıklık geleneğinin sürdüğü Anadolu’muzun birkaç ilinden biridir. Âşıklarımız, bu kültürün yaşaması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla zor şartlarda mücadelesini sürdürmeye devam etmektedirler. Bugün bu mücadelede en büyük açmaz hiç kuşkusuz teknolojik gelişmelerdir. Baş döndüren bir hızla değişen teknoloji, ozanlarımızı kültürümüzün alt katmanlarına itmekte, yürütülen iyi niyetli çabalar karşılık görmeyince âşıklarımız, kendi kabuklarına çekilmektedirler. Bu hususta hiç kuşkusuz vatandaşlarımızla âşıkların, teknoloji ile geleneğin yollarını kesiştirmektir. Bu istikamette atılacak adımlar, kültürümüzün en önemli yapı taşlarından âşıklık geleneğinin yeniden canlanmasına vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Vali Demirtaş, Çukurova’da âşıklık geleneğinin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına yürütülecek her türlü faaliyete destek olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, “Dünyanın kan ve gözyaşına boğulduğu, savunmasız insanların zalimlerin zulmü altında inlediği bir ortamda, tüm insanlığın âşıklarımızın vereceği; sevgi, barış ve kardeşlik mesajlarına her zamankinden daha çok ihtiyaçları vardır. Unutmayalım ki, bu toprakları sonsuza kadar vatan kılmamız, geleneğimizi geleceğe taşımamıza bağlıdır. Medeniyetimizin temel öğelerinden olan âşıklık geleneğimize de bu gözle bakmalı, geleneği gelecek kuşaklarımıza sağlıklı bir biçimde aktarma bilincini taşımalıyız” dedi.

 

Etkinliğin gelenekselleşerek daha geniş kitlelere ulaşmasını temenni eden Vali Demirtaş, “Türkiye’nin Halk Ozanları Adana’da Buluşuyor, etkinliğinin düzenlenmesinde emeği geçen tüm halk ozanlarımıza, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanlığımıza, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze ve Çukurova Edebiyatçılar Derneğine teşekkür ediyor, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

 

Adana’yı Aşık Feymani, Gül Ahmet Yiğit ve İbrahim Özcanlı (Aşık Postacı)’nın temsil ettiği etkinliğe Kars’tan Halk Ozanları İlgar Çiftçioğlu ve Mahmut Karadaş; Erzurum’dan Fuat Çerkezoğlu, İhsan Yavuzer ve Rahim Sağlam; Ankara’dan halk ozanları Adem Aydın ve Mustafa Aydın, Denizli’den Ozan Nihat Sönmez, Kırşehir’den Burhan Ertaş, Bursa’dan Temel Turabi, Sivas’tan Yavuz Altay (Aşık Er ve Kahramanmaraş’tan Ali İhsan Öksüz (Öksüz Ozan) gibi değişik illerden katılan halk ozanları tarafından konser verildi.

 

Aşıkların karşılıklı keyif veren atışmaları ile devam eden “Türkiye’nin Halk Ozanları Adana’da Buluşuyor” etkinliği akşam Gala Yemeği ile sürdü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.