TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlar siyasette “Cinsiyet Kotası” istiyor

Cumhuriyet Kadınları Seyhan İlçe Başkanlığı üyeleri Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı’nın kazanılışının 83. Yılı nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2017 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2017 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kadınlar siyasette “Cinsiyet Kotası” istiyor


Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Cumhuriyet Kadınları Seyhan İlçe Başkanlığı üyeleri Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı’nın kazanılışının 83. Yılı nedeniyle basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet Kadınlarını Seyhan İlçe Başkanı Avukat Nesrin Kılıçay, Siyasette yüzde 50'lik “Cinsiyet Kotası'' uygulamasının yasalaştırılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Seyhan İlçe Başkanlığı binasında düzenlenen basın toplantısına Avukat Aziz Erbek ve Şair Fuat Duymaz da katılarak kadınlara destek verdi. Burada bir açıklama yapan Cumhuriyet Kadınlarını Seyhan İlçe Başkanı Avukat Nesrin Kılıçay, Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkını kazanışının 83. yılında kadınlara siyasal haklarını pek çok ülkeden önce veren Mustafa Atatürk'e sonsuz sevgi, saygı ve minnetle andıklarını belirtti. 

 CUMHURİYET DEVRİMİ’NİN ÖZÜNDE BİR “KADIN DEVRİMİ”

Cumhuriyet Devrimi’nin özünde bir “Kadın Devrimi” olduğunu anımsatan Kılıçay, “Atatürk; Türk Kadınına Siyasal Haklarını verirken kadını, erkeği ile eşit, çağdaş ve gerçekten demokratik bir ülke hedeflemişti. Ne yazık ki yarım kalan aydınlanma devrimiyle bu hedeflerin hiçbirine ulaşılamadı. Bugün biz Türk Kadınları artık şunu çok iyi biliyoruz ki: haklara sahip olmak yeterli değildir. Önemli olan o hakları kullanabilmektir. Bu konuda kadınlar suçlu değildir. Suç; kadınlara haklarını kullandırtmayanlardır. Siyasette kadınlar engelli konumdadır ama 100 metre koşucusu erkeklerle aynı kulvarda yarışması istenir. Kısaca kadınların Siyasette ve Karar mekanizmalarında eşit katılımı sadece kadınlara ait sorunların değil, tüm toplumsal sorunlarımızın çözümü için tek şart, tek çaredir.” dedi.

NÜFUSUN YARISINI OLUŞTURAN KADINLAR

Kılıçay, nüfusun yarısını oluşturan kadınların yerel ve ulusal parlamentolarında eşit temsilini istemek salt bir eşitlik talebi değil, özünde bir demokrasi talebi olduğunu dile getirerek, “Gerçek bir demokraside yaşamak isteyen her birey, özellikle de siyasetçi ve ülke yöneticileri derhal eşit temsili sağlayacak uygulamaları yaşama geçirmelidir. Bunun içinde tek çare “Cinsiyet Kotası” uygulamasıdır. Bugün tüm dünyada 90'dan fazla ülkede uygulanan cinsiyet kotasının en etkin çözüm yolu olduğu hem bilimsel, hem de uygulama açısından ispatlanmıştır. Cinsiyet kotası uygulamayan ülkelerde kadınların temsil oranı yüzde 17'nin üstüne çıkamamakta, uygulayan ülkelerde ise ''Temsilde Kritik Eşik'' denen yüzde 30'un altına düşmemektedir. Önümüzdeki süreçte TBMM'de Anayasa Değişikliği Uyum Yasaları paketi içerisinde Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarında değişiklikler yapılacaktır. Biz CKD olarak bu süreçte ''Yüzde 50'lik Cinsiyet Kotası'' uygulamasının yasalaştırılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.