TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Taşeronun gözü, kulağı çıkacak yasada

On binlerce işçinin yıllardır merakla beklediği konu Cumhurbaşkanı ve Başbakanın açıklamasıyla şimdi gündemde..

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2017 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2017 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Taşeronun gözü, kulağı çıkacak yasada


Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Önce Başbakan Binali Yıldırım'dan bir açıklama, ardından AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan taşeron işçilere kadro müjdesi geldi. Kamuda işçi statüsünde süresiz sözleşmeli çalışmasını öngören düzenlemeye yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan merakla beklenen  o açıklamayı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Yaklaşık 900 bin çalışanımızı ilgilendiren, taşeron işçilerimizle ilgili düzenlemeye değinmek istiyorum. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerdeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki iktisadi teşebbüslerinde istihdam edilecekler’’ dedi.  Şimdi taşeron işçilerin gözü kulağı çıkacak yasada...

Bu müjdeli haber sonrası taşeron statüsünde çalışan işçiler, çıkacak yasayı bekliyor.  Taşeron işçiler hangi statüye geçecek? Kaç taşeron işçi bu düzenlemeden yararlanacak? Taşeron işçilerin yıllık izin hakları yeni düzenlemeden nasıl etkilenecek? Taşeron işçi uygulaması neleri içeriyor? Maaşlar nasıl olacak? İşte taşeron işçiler yasanın çıkmasıyla birlikte çok merak ettikleri bu soruların cevabını da bulmuş olacak..

Adana’da taşeron statüsünde Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçiler haberin sevindirici bulurken,  yasanın içeriğini ve  ne zaman yasalaşacağını merak ediyor.

Adana’da kent merkezinde bulunan Merkez Park’ta güvenlik görevlisi olarak çalışan Levent Koçak taşeron şirket üzerinden çalışıyor. Cumhurbaşkanının verdiği müjdenin sevindirici olduğunu belirten Koçak, ‘’Haber gerçekten bizler için sevindirici. Ancak daha ne olacağı, ne zaman devreye gireceği, kime bağlı olacağımız tam belli değil. Yasa çıkmadan ne olacağını bilemeyiz. Doğal olarak yasalaşırsa inanacağız. Benim gibi binlerce işçi bu yasayı bekliyor. Umarım biran önce çıkar’’ Dedi.

Ücret konusunun önemine değinen Koçak, ‘’Maaşlarımız düşük. Ayrıca maaşlarımız geç alıyoruz. Umarım taşeron ile ilgili yasada maaşlarımızın iyileştirmesi de yapılır. Önemli olan maaşlarımızı zamanında ve tam almaktır’’ şeklinde konuştu.

Park ve bahçelerde bahçe düzenlemesinde çalışan taşeron işçisi E.K da müjdeli haberi bekleyenlerden. Kendisinin 6 ay önce işe başladığın söyleyen E.K. ‘’Habere tabi ki sevindik. Yalnız bize işe gireli 6 ay oldu. Bu yasa bizi de kapsıyor mu? Eski ya da yeni işe girenler aynı statüde olacak mı? Birde maaş konusunu merak ediyoruz. Maaşlarımız diğer memurlar gibi olursa iyi olur. İnşallah biran önce yasa çıkar. İş korkumuz olmaz’’ dedi.

Diğer bir taşeron işçisi olan K. Ö. Merakla yasanın çıkmasını bekliyor. Cumhurbaşkanının verdiği müjdenin çok iyi olduğunu ifade eden K. Ö. Mutlu olduklarını belirterek, ‘’Cumhurbaşkanımız önemli bir müjde verdi. Artık pür dikkat yasanın çıkmasını bekliyoruz. Yaptığımız işler çok zor. Emeğimizin karşılığı almak istiyoruz. Maaşlarımız da iyileştirilirse çok iyi olur. Ayrıca hepimiz farklı zamanlarda işe başladık. Kimler, ne zaman ve nasıl yararlanacak onu merak ediyoruz. Umarım tüm taşeron işçiler faydalanır. Bizde normal vatandaşız. Hepimiz faydalanmalıyız’’ şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili yaptığı açıklama yaklaşık 900 bin işçiyi ilgilendiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre,  yaklaşık 900 bin taşeron işçiler ile ilgili düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerdeki 400 bin işçi, çalıştıkları yerlerdeki iktisadi teşebbüslerinde istihdam edilecek. 23 bin mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek.

Yine kamuda 4C statüsünde çalışanlar da 4B kadrosuna alınıyor. Bu arada komisyonlar, taşeronlar ortadan kalkıyor. Belediyelerde de iktisadi teşekküllerinin görevlisi olarak devam ediyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.