TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Banka faizleri Çok yüksek

Mardin Ziraat Odası Başkanı Özkan, çiftçinin yaşatılması yerine öldürüldüğünü ileri sürdü ve hükümete seslendi:

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2017 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2017 15:26
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Banka faizleri Çok yüksek


Adnan AVUKA

MARDİN(İLKHABER) - Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, çiftçilerin aldığı kredilerin geri ödenmesinde faizlerin çok yüksek olmasından yakınarak,” Yüksek rakamlar, çiftçinin belini büküyor. Hükümet bir an önce bununla ilgili bir önlem almalıdır.” dedi.

Çiftçinin yaşatmak gerekirken tam tersi öldürülmeye ve yok edilmeye çalışıldığını ileri süren Özkan, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Hükümetimiz güney ve güney doğu çiftçilerinin durumunu göz önüne alarak yaşanan sorunları bir an önce masaya yatırmalı. Çiftçiye ödenen kredilerin faiz oranları  çok yüksek çiftçi artık bankalardan aldığı krediyi ödeyemiyor. Çiftçinin bankası olan Ziraat Bankası tarafından çiftçiye 2 şekilde kredi sunuyor. Birincisi çiftçi Ziraat Bankası’ndan 12 ay veya 15 ay vade ödemeli kredi aldığında faiz oranları % 5 ile % 8 oranındadır. İkincisi ise kredi vadesi 24 ay veya 48 ay vadeli kredi aldığında faiz oranları %16 ile % 20 arasında değişmektedir.

Ziraat Bankası’nın özel bankalardan hiç bir farkı kalmamakta ve hatta özel bankalar Ziraat bankasına göre daha kolay kredi vermektedir. Ziraat Bankası’na kredi talep edildiğinde memur kefil, şehir merkezinde gayrimenkule ipotek istemektedir. Ziraat Bankası’nın bu taleplerinden dolayı çiftçiyi özel bankalara yüksek faize yönlendiriyor. Diğer bankalar ise bir çiftçi kefili yeterli görüyor. Çiftçiye gereken krediyi istediği vadeyle verebiliyor.

Çiftçinin girdilerin çok maliyetli olması ve DEDAŞ’ın uyguladığı yüksek elektrik faturalarından ve kestiği uygunsuz cezalardan dolayı çiftçi Ziraat Bankası  veya diğer bankalardan aldığı krediyi 12 ay vadeyle ödeyemiyor.

Ziraat Bankası çiftçiye kredi verdiği zaman faiz oranları değişmiyor. Çiftçiye ödenecek olan kredinin vadesi en az 24 ay ile 60 ay vade de düşük faiz oranı % 5  ile kredi vermelidir. Ziraat Bankası’nın kredi limitlerinin çok düşük  olduğundan dolayı, çiftçinin ihtiyacı olan kredinin bir kısmını Ziraat Bankası’ndan diğer kısmını kredi limit yetersizliğinden dolayı  özel bankalardan talep etmekte ve çiftçi yüksek faiz ile karşı karşıya kalmaktadır. Çiftçinin Ziraat Bankası’nda olan kredi limitlerinin arttırılması gerekiyor.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.