TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Demire fahiş zam tepkisi

Müteahhitler demir fiyatlarındaki yükselişe tepki gösterdi. Müteahhitler adına konuşan AKAMDER (Adana Kamu Müteahhitleri Derneği) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, ‘’Ülkemizin kalkınmasında lokomotif sektörlerin başında gelen inşaat sektörü, 2017 yılı içerisinde demir fiyatlarındaki durdurulamayan artışlar nedeniyle sıkıntılı günler geçirmektedir’’ dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2017 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2017 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Demire fahiş zam tepkisi


ADANA (İLKHABER9 - Müteahhitler demir fiyatlarındaki yükselişe tepki gösterdi. Müteahhitler adına konuşan AKAMDER (Adana Kamu Müteahhitleri Derneği) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, ‘’Ülkemizin kalkınmasında lokomotif sektörlerin başında gelen inşaat sektörü, 2017 yılı içerisinde demir fiyatlarındaki durdurulamayan artışlar nedeniyle sıkıntılı günler geçirmektedir’’ dedi.

AKAMDER Başkanı Mustafa Karslıoğlu, beraberinde Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) ve Müteahhitler Derneği ile ortak basın toplantısı yaptı.

Toplantıda konuşan Karslıoğlu, ‘’Gerek özel sektör yatırımcıları gerekse kamuya iş yüklenen kamu müteahhitleri demir fiyatlarında meydana gelen bu spekülatif ve fahiş artışlardan olumsuz bir şekilde etkilenmektedir.’’ dedi.

Demirin inşaat sektörünün ana kalemi ve olmazsa olmazıdır diyen AKAMDER Başkanı Mustafa Karslıoğlu sözlerine şöyle devam etti:

‘’Yılbaşında bin 760 TL olan inşaat demiri fiyatları Kasım ayının son gününde 2 bin 570 TL’ye kadar yükselmiştir. İş gücü istihdamına ve piyasa ekonomisine katkıları herkesçe malum olan biz müteahhitler piyasalardaki dalgalanmaların farkında olmakla birlikte demir fiyatlarındaki bu artışın spekülatif ve fahiş olduğuna inanıyoruz

Dolar kuru yılbaşından bu yana yüzde 12,22 üretici fiyat endeksi (ÜFE) yüzde 9,13 artarken, demir fiyatlarındaki artış ise yüzde 44,89 olmuştur. Ülkemizin dünyanın önde gelen demir çelik üreticilerinden olduğu varsayılırsa kış aylarında bile durdurulamayan bu artışlar normal değildir üstelik fahiştir. Ülkemizin kalkınmasına da zarar vermektedir. Dolar düşerken bile fiyatlara zam geldiği görülürken yükselen fiyatlara döviz kurundaki artışın mazeret gösterilmesi bilimsellikten uzaktır.

Demir inşaat sektörünün ana kalemi üstelik olmazsa olmazıdır. Gerek yap-sat müteahhitlerimiz, gerek kamu müteahhitlerimiz bu ortamda taahhüde girmekte zorlanmaktadır. Önünü göremediği gibi başlamış oldukları işleri bitirmekte de zorlanmaktadır. Bugün demir fiyatlarını konuşuyor olsak da dünyanın ve ülkemizin içeresinde bulunduğu ekonomik ortamda daha birçok problemler mevcuttur. Müteahhitlerimiz tüm olumsuzluklara rağmen ekonominin lokomotifi olmaya devam ediyorlar ve edeceklerdir. Tüm bu istatistiksel açıklamalardan sonra görüldüğü fahiş fiyattan satılan demir fiyatlarının inşaat sektörünü zehirlememesi için hükümetimizi konuya el atmaya davet ediyoruz. Yatırımların kesintiye uğramadan devam edebilmesi için inşaat demirinin piyasada bol miktarda ve uygun fiyatta bulunması elzemdir.

Demir fiyatlarındaki bu öngörülemeyen yüksek fiyat artışlarından en çok etkilenen Kamu Müteahhitlerimizin sorunlarını çözmek üzere 2008 yılında olduğu gibi ilave Fiyat Farkı Kararnamesi çıkarılması uygun olacaktır. Yüksek faizler, artan döviz kurunun enflasyon etkisi ile boğuşan kamu müteahhitleri demir fiyatlarının geldiği bu noktayı taşıyamamaktadır ve dört gözle fiyat farkı beklemektedir.

Diğer bir sorunsa bölgesel bazda çimento üreticilerinin ekonomik ortamı bahane ederek adeta fırsatçılık yaparak çimentoya ard arda zam yapmalarıdır. Çimento fiyatındaki bu artışlar hazır betondan başlayarak pek çok inşaat kaleminde maliyet artışlarına neden olmaktadır. Birkaç üreticinin bir araya gelerek piyasaları manüpile etmeleri karşısında Rekabet Kurulu’nu devreye girmeye çağırıyoruz.

Tüm bu şartlar altında Yılbaşına kadar önlem alınmadığı takdirde Adana’daki müteahhitler mecburen şantiyelerini durdurmak zorunda kalacaklardır. Hükümetimizin de bu hususta tüm tedbirleri alacağına, müteahhitlerimizi ve piyasayı rahatlatacağına inanıyoruz.’’

Ortak basın açıklamasına, Açıklamaya AYAMDER Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş, Müteahhitler Birliği Başkan Yardımcısı İzzet Öksüzkaya ve derneklerin üyeleri katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.