TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşverenler: Suriyeliler kayıtlı çalışmaya karşı

İŞ-KUR’un gerçekleştirdiği, Suriyelilerin İş hayatına adaptasyonu ve verilecek teşvikler konulu toplantı Adana’da yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2017 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2017 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
İşverenler: Suriyeliler  kayıtlı çalışmaya karşı

 

ADANA(İLKHABER) - Adana'da İŞ-Kur tarafından düzenlenen "Suriyelilerin Çalışma Hayatına Adaptasyonu ve Verilecek Teşvikler" konulu toplantı Sheraton Otel'de yapıldı.

 

Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, İŞ-KUR Adana İl Müdürü Ahmet Altunbaş, TETESFED Genel Başkan Yardımcısı ve Adana ETESO Başkanı İsmail Abike ile Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri, bazı esnaf odası temsilcileri, işverenler ile Suriyelilerin de katıldığı toplantıda Suriyelileri yasal çalıştırma şartları ve kayıt dışılığın önlenmesi konusunda bilgilendirme yapıldı.

 

Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ)Proje Yöneticisi  Alman Ruth Halle'nin, Suriyelilerin istihdama katılmasıyla ilgili projeleri destekleyen içerikli açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Adana Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Altunbaş, Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile T.C.Vatandaşlarına proje dahilinde eşit hizmet verdiklerini belirtirken, sosyal uyum için eğitim ve istihdam projelerine ağırlık verileceğini ifade etti.

 

MEKSA Vakfı Proje Başkanı Elif Alper Delice ise atıl vaziyetteki Suriyeli işgücünün değerlendirilmesi için 22 dalda mesleki eğitim verdiklerini ifade ederken, salonda bulunan işverenlere, Suriyeli çalıştırma zorlukları hakkında görüşlerini sordu,  bazıları ikamet yerlerinin farklı oluşu, kayıtlı çalıştırmanın zorlukları ve nasıl çalıştıracaklarını bilmedikleri yolunda beyanlarda bulundu.

 

İl Göç Uzman Yardımcısı Cihat Gezen, ülkemizdeki Suriyelilere Kızılay tarafından kişi başı her ay 120 lira yardım yapıldığını, bunun dışında maaş verilmediğini belirtirken, ülkemizde 3 milyon 300 bin, Adana'da 125 bin, Mersin'de 300 bin Suriyelinin yaşadığına dikkat çekerek "Göçü, güçbirliği ve işbirliğine çevirmemiz gerekiyor. Suriyeli çalıştırma konusunda yüzde 10'u bile henüz aşmış değiliz." dedi.  Gezen, ayrıca  34 personelin görev yaptığı Alo 157'nin de Suriyelilerin çağrılarına cevap verdiğini bildirdi

Bu arada, bazı işverenler de "Suriyeliler, kayıtlı çalışmak istemiyor. Çünkü, kayıt dışı çalıştıklarında daha çok para kazandıklarına söylüyorlar. Bu yüzden kağıt toplamak bile onlara daha karlı geliyor." diye konuştular.

 

Uluslar arası Eğitmen, Girişimci, Yazar Mehpare Şayan Kileci ise "Onurlu bir iş yapmak adına olumlu işler yapmak" gerektiğine işaret ederek, herkese ücretsiz iş bulan Rızık İstihdam Ofisi'nin bugüne kadar 60 bine yakın Suriyeli'ye yardımcı olduğunu, ancak Suriyeli kadınların yüzde 87'sinin çalışmak istemediğini de sözlerine ekledi. Toplantı, stant ziyaretleri ve başvuruların alınmasıyla tamamlandı.

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.