TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Veteriner ilaçlarında ‘E-Reçete’ dönemi

Hayvan sağlığında kullanılan veteriner ilaçlarında ‘E-Reçete ve ilaç Takip Sistemi’ne geçiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2017 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2017 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Veteriner ilaçlarında  ‘E-Reçete’ dönemi

(ÖZEL HABER)

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Hayvan sağlığında kullanılan veteriner ilaçlarında ‘E-Reçete ve ilaç Takip Sistemi’ne geçiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hayvan sağlığında kullanılan ilaçların reçete edilmesi, matbu evrak yerine E-Reçete Sistemi üzerinden yazılarak yürütülecek.

Mart 2017 tarihinde temeli atılan sistem, Temmuz ayından itibaren kullanılmaya başlanmış olup, 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren sistem zorunlu hale gelecek.

Yeni uygulama ile kalıntı süresi bitmeden hayvanların kesimine de izin verilmeyecek. Yani kesime gelen bir hayvan kesilmeden önce kulak küpesindeki kimliği, hayvan bilgi sisteminden o hayvanın en son ne zaman hangi ilacı kullandırıldığı belli olacak.

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. E-Reçete ve ilaç Takip Sistemi ile birlikte veteriner ilaçlarının denetimi, takibi ve kontrolünün sağlanacağını belirten Köse, ‘’ Ayrıca hayvan sağlığında kullanılan birçok ilacın et, süt ve yumurta değeri olan hayvan ürünlerinin tüketime sunulmadan önce ilaç kalıntısı bakımından takibi daha iyi yapılacak’’ dedi.

E-Reçete ve ilaç Takip Sistemi ile birlikte birçok sağlık sorunun da önüne geçileceğini belirten Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, açıklamalarına şöyle devam etti;

‘’ Yılbaşından itibaren, yani 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle veteriner ilaçlarında e-reçeteye geçiyoruz. Artık aynı beşeri hekimlikteki gibi hayvan ilaçları da e-reçete ile satılacak.

Yeni sistem ile amaçlanan, hangi hayvana hangi ilacın kullanıldığının tespit edilmesi ve izlenebilirliğin sürdürülmesidir. Ayrıca gereksiz veteriner ilaçlarının kullanılması engellenerek, halkımızın da sağlıklı hayvansal ürünler tüketmesi sağlanacaktır.

Bilindiği gibi özellikle son yıllarda herkesin gerek duyduğu ilaca karşı direnç te gelişiyor. Hastaları tedavi edecek antibiyotik bulunamayacak vs gibi sözlerin temeli de zaten kontrolsüz ilaç kullanımından kaynaklıydı.

Beşeri hekimlikte şu anda hekim reçetesi olmadan eczanelerimizden antibiyotik grubu ilaçlardan satın alamazsınız. Daha önceleri ise isteyen istediği ilacı (narkotik ilaçlar hariç) alabiliyordu. Beşeri hekimlikte bu işin önüne önemli ölçüde geçildiğini görüyoruz.

Antibiyotiklere direnç, yeterli sürede yeterli dozda kullanılmaması ve de gereksiz yere kullanılması sonucu gelişmektedir. Yeterli sürede kullanılması, yeterli dozda kullanılmamasının nedenlerinden biri de insanlarımızın gıda olarak tükettiği et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdaları tüketirken gıdanın kaynağında kullanılan hayvanda bilinçsizce kullanılan ilaçlar ve bu ilaçların vücuttan atılma sürece dolmadan o hayvandan et, süt, yumurta vs elde edip kalıntı bulunan gıdanın insanlarımız tarafından tüketilmesidir.

2018 yılından itibaren E-Reçete ve İTS sistemine geçilerek üretilen ilaç sisteme kaydedilecek ve sistemden veteriner hekim reçetesiyle hangi hayvana kullanıldığı izlenecektir. Bu uygulamanın başlaması iyi olmakla beraber hayvanlarımızın tamamını kayıt altında olması, küpe bulunmayan kedi köpek gibi hayvanlarımıza çip takılması, hatta büyükbaş hayvanlara da küpelerin düşmesi ihtimaline karşı cip takılması ülkemizde bulunan kanatlıdan koyun, keçi manda ya kadar bütün hayvanlarımızın kayıt altında olamaması gereklidir. Aksi takdirde istenilen amaca ulaşmak zor olacaktır.

Mevcut eski sistemde kesimler takip edilemeyebiliyordu. Bugün ilaç kullanmış olan bir hayvan yarın kesime gidebiliyor. Örneğin ilaç kalıntı süresi bitmeden kesime giden 400 kiloluk bir dananın etinin birer kilo et alan 400 aileye satıldığını düşünürsek, her ailede 4 kişi bile bu eti yese bin 600 kişinin sağlığını olumsuz etkileyen hatta tehlikeye sokan bir durum ile karşılaşabiliriz.

Yeni uygulama ile kalıntı süresi bitmeden hayvanların kesimine de izin verilmeyecek. Yani kesime gelen bir hayvan kesilmeden önce bilgisayara kulak küpesindeki kimliği girildiğinde hayvan bilgi sisteminden o hayvanın en son ne zaman hangi ilacı kullandırıldığı belli olacak. Bu durum tüm vatandaşlarımızın sağlığı açısından çok önemlidir. Bizce çok önemli bir adım atıldı.

Birde önemli bir konuya değinmek istiyorum. Hayvanlarımız kayıt altına alınmalıdır. Gıda bağlamında yetiştirilen hayvanlar mutlaka ruhsatlı kesimhanelerde kesilmelidir. Hayvanlarını kesime götüren üreticilerimizde mutlaka veteriner hekim raporu aranmalıdır.

İster il için ister il dışından getirilsin ama mutlaka kesimhaneye getirilsin. Şu anda il dışından kesimhaneye gelen hayvanlarımızdan kamu veteriner hekimlerinin olacağı yurtiçi hayvan sağlık raporu aranmakta fakat il içi nakillerde sadece vatandaşların doldurduğu ya da belediyelerden aldığı nakil belgesi yeterli olmaması serbest veterinerden olacağı bir raporun olması gereklidir’’

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.