TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Esnaf kıştan umutlu değil

Adanalı esnaf kış sezonunun kötü gidişinden endişe duyuyor. Yaklaşık bir aydır havalar soğuduğu halde esnaf satış yapamamaktan şikayetçi.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2017 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2017 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Esnaf kıştan umutlu değil

(ÖZEL HABER)

 Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Bir zamanlar ekonominin lokomotifi olan özellikle Adanalı giyimci esnafı, kış aylarında satışların düşmesinden endişe duyuyor. Yaz aylarını iple çeken esnaf, çoğu zaman hiç satış yapamadan günlerini geçiriyor.

Özellikle içerisinde binlerce esnafı barındıran Adana’nın en eski çarşısı konum unda olan Mısır Çarşısı ve Amerikan Pazarı esnafı müşteri bulamıyor. Kentin en eski çarşısı konumundaki bölgelerde giyimden ayakkabıya, elektronik eşyadan aktarlara kadar binlerce esnaf bulunuyor.

Havaların soğumasıyla birlikte yazlıkları kaldıran esnaf, kışlıkları vitrinlerine koymaya başladı. Ancak kış mevsimin başlamasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen, esnaf işlerin iyi gitmemesinden endişe duyuyor.

Adana’nın en eski çarşılarından olan Mısır Çarşısı’nda giyim ve ayakkabı dükkânı bulunan Hüseyin Sündük, böyle giderse kış mevsiminde işlerin kötü gideceğini söylüyor. Günde sadece birkaç satış ile dükkânı kapattığını belirten Sündük, ‘’ Bu yıl yaz mevsimi iyi geçti. Fakat kışlıklarda henüz beklediğimiz gibi bir sezona başlayamadık’’ dedi.

Bazen günde bir alışveriş bile olmadığını ifade eden Hüseyin Sündük sözlerini şöyle sürdürdü;

‘’Ben ve 3 kardeşim yıllardır Mısır Çarşısı’nda esnafız. Giyim ağırlıklı iş yerimiz var. Kış sezonu ürünleri kaban, kazak ve ayakkabı olarak bot satışı yapıyoruz. Geçtiğimiz kış ilk başta işler durgundu. Ancak sonrasında biraz hareketlendi. Bu yıl kış sezonuna hiç de iyi başlamadık. Umarım sonrasında işler açılır. Esnaf olarak mutlu değiliz.

‘’SATIŞSIZ GÜNLER OLUYOR’’

Günde sadece birkaç satış yapabiliyoruz. Hatta bazen satış yapmadan kapattığımız günler oluyor. Görüyorsunuz ki müşteri yok. Kışın insanlarımızın zaruri ihtiyaçlarının masrafı daha fazla oluyor. İşte kömürdür, odundur derken diğer masraflardan kısmak zorunda kalıyorlar. Kış boyu işlerimizin düşmesi normal fakat bu kış kötü başladık. Temennimiz ileriki günlerde işlerimizin açılmasıdır.

KİRA VE FATURA ÖDEMELERİ SIKINTILI

Burada iki iş yerimiz var. Ben ve diğer 3 kardeşimle birlikte 4 kardeş burada çalışıyoruz ve geçimimizi bu dükkândan sağlıyoruz. Örneğin bugün sadece bir satış yapabildik. Müşteri geliyor ancak eli boş dönüyor. Ancak bakıp fiyat soruyor.

UMUT YAZ SEZONUNDA

İş yeri kiralarımız var. Toptancılara günü gelen borçlarımız var. Bunun yanında diğer zaruri ihtiyaç giderlerimiz var. Bunları ödemede güçlük çekiyoruz. Kış mevsimi bizim açımızdan pek de iyi başlamadı. Tek umudumuz bahar ve yaz sezonunun gelmesidir‘’

Adana’nın Ziya Paşa Bulvarı’nda bulunan Amerikan Pazarı’nda esnaflık yapan Erdal Yavuz da kış sezonunun kötü başladığını söylüyor.

 Ayakkabı esnafı olan Yavuz, ‘’Eski dönemleri arar olduk. Geçtiğimiz yıl kötüydü diyoruz. Ancak bu yıl bence geçtiğimiz yılın kış aylarından daha kötü. Bu kış iyi geçeceğe benzemiyor’’ Dedi.

Yeni yıldan umutlu olduklarını ifade eden Erdal Yavuz sözlerinin devamında şöyle konuştu;

‘’Ben çocukluğumdan beri bu işle uğraştım. Yaklaşık 15-16 yıldır bu sektördeyim diyebilirim. Kıl sezonu geldiğinde işlerimiz pek kötü olmazdı. En azından ödemelerimiz rahat yapabiliyorduk. Ancak son iki veya üç yıldır kış aylarında pek iş yapamıyoruz. İnsanlar en çok zaruri ihtiyaçlarına harcama yapıyor.

Ayrıca kışlık ürünler 3-5 yıl kullanılabiliyor. Bugün alacağınız bir mont veya bot ayakkabıyı yıllarca kullanabiliyorsunuz. Ancak yazlık ürünler hep sezonluk. Çünkü hem ucuz, hem de yaz dönemi ürünler bir-iki yıl kullanılıyor sonrasında yenileniyor.

Adana’da yaşayanlar aslında giyim konusunda çok şanslıdır. Çünkü bugün İstanbul’da ne varsa aynısını Adana’da da bulabilirsiniz. Ayrıca Kış ayları diğer iller gibi çok soğuk olmadığından aşırı sıkı giyinmek gerekmiyor. O konuda şanslılar diyebiliriz.

ESNAF YENİ YILDAN UMUTLU

Şimdi tek umudumuz yeni yıl. Yılbaşında havalar daha da soğur. Soğuk havalarda kullanılacak giyim ve ayakkabı satışımız belki artar. O zaman işlerimizin biraz daha açılmasını ümit ediyoruz. Hiçbir esnaf kış sezonunu çok sevmez. Yaz dönemlerinin hareketliliği esnaflara da yansır. Sıcak havları iple çekiyoruz diyebiliriz’’ 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.