TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Odun fiyatlarında dengesizlik

Adana’da soğuk havalar nedeniyle odun talaş satışlarında hareketlilik yaşandı. Yaşanan hareketliğin yanı sıra Adana içinde bulunan bölgeler arasında odun fiyatlarında ciddi oranda bir dengesizlik yaşanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2017 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2017 14:46
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Odun fiyatlarında dengesizlik

ÖZEL HABER

 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)- Adana’da mahallelerinde doğal gaz bulunmayan ve soba yakmak zorunda olan vatandaşlar, her yıl olduğu gibi bu yılda odun, talaş ve kömür alımlarını gerçekleştiriyor. Odun ve talaş satışları konusunda bir hareketlilik olduğu gözlenirken ancak bölgeler arasında fiyat farklarının olduğu belirtiliyor. Yüreğir İlçesi’nde bulunan odun ve talaş satışı yapan yerlerde ton fiyatlarının 500 TL ve üzerinde olduğu bildirilirken, Seyhan ilçesinde bulunan güney mahallelerde ise, fiyatlar 350 ila 400 TL’ye kadar ton fiyatları düşebiliyor. Yaşanan fiyat farklarını bazı satıcılar, mahalle halkının gelir durumuna göre değişiklik gösterebildiğini öne sürüyor. Kimileri ise, 600 TL’ye kadar odunun tonunu satanların olduğunu ve yüksek kar elde etmek için bu fiyata sattıklarını ileri sürüyor.

BU YIL FİYATLAR YÜKSEK SEYREDİYOR

Odun satıcılarından Salih Doğan, kendisinin 15 yıldır odunculuk sektöründe yer aldığını belirtti. Odun fiyatlarının bu yıl yüksek seyrettiğini anımsatan Doğan, Adana’nın çeşitli bölgelerinde fiyat farklarının yaşandığını ileri sürdü. Odun fiyatlarının sabahtan akşama değişe bildiğine dikkat çeken Doğan, odun fiyatlarının sanki dolara endeksli gibi bir iniş çıkış yaşadığını kaydederek, “Fiyatlar çok değişken oldu. Sabah bir fiyat olan odun, akşam ayrı bir fiyatta karşınıza çıkabiliyor. Galiba bizim odunumuzda dolara endeksli oldu.” dedi.YÜKSEK FİYAT NEDENİYLE TALEP AZ

Yüreğir’de bulunan satıcılarda fiyatların 500 ila 600 TL arasında odunun tonunun satıldığını kaydeden Doğan, kendisinin satış yaptığı Gülbahçesi Mahallesi’nde oduna yüksek fiyat nedeniyle talebin az olduğunu savundu. Bu nedenle fiyatı aşağıya çekerek odunun ton fiyatını 400 TL’ye indirdiğini anlatan Doğan, “Bende en yüksek sobalık odunun tonu 400 TL. Geçen seneye göre bu yıl oduna talep fazla yok. Gördüğünüz gibi akşama kadar oturuyoruz. Pazar günü birkaç çuval satabildiysek satabiliyoruz. Yoksa durumumuz ortada.” diye konuştu.

GEÇEN YIL SATIŞLAR DAHA İYİYDİ

Geçen yıl satışların bu yıla göre iyi olduğunu dile getiren Doğan, “Geçen yıl satışlarımız iyiydi. Fiyatlar ucuzdu ve insanlar gelip istedikleri kadar odun satın alabiliyorlardı. Bu yıl fiyatlar çok yükseldi. Ton fiyatı neredeyse 2 katına çıktı. Buda hem vatandaşlara, hem de biz satıcılara olumsuz yansıdı. Ben evime ekmek götürmek için azda olsa bir kar marjı katıp vatandaşın bütçesine hitap edecek şekilde bir fiyatla odunlarımı satmaya başladım. Ancak yinede işler pek de iç açıcı değil” ifadelerini kullandı.

5 ODUN ÇEŞİDİ VAR

Kendisinde 5 odun çeşidinin bulunduğunu kaydeden Doğan, tüm odun çeşitlerinin fiyatlarını aynı tuttuğunu söyledi. İsteyen istediği çeşit odunu talep ederek satın alabildiğini anlatan Doğan, “Bizim mahallemizde dar gelirli insanlar oturuyor. Fiyatlar 2 katına çıktı. Önce fiyatı yükselttim baktım kimse yüzüne bakmıyor. Mecburen fiyatı düşürdüm. Çok az bir karla satışlarımı yapıyorum. Adana’nın semtlerine göre odun fiyatları farklılıklar gösterebiliyor. Umarım fiyatlar daha fazla yükselmez ve vatandaşlar daha fazla üşümek zorunda kalmazlar” dedi.

TALAŞA RAĞBET VAR

Doğan, kendisinin aynı zamanda talaş satışı yaptığının altını çizerek, talaşlara rağbetin odun satışlarına göre çok iyi durumda olduğunu anlattı. Talaşın ton fiyatının şuanda 300 ila 350 TL arasında seyrettiğini belirten Doğan,  sözlerini şöyle sürdürdü; “Talaşın tonu 300 ila 350 TL arasında. Talaşa rağbet var. Talaş dayanıklı olduğu için ve kadınlıklara rahat geldiği için rağbet var. Bir kova talaş 4 ila 5 saat dayanıyor. Haliyle hem fiyatı ucuz, hem de dayanıklı olduğu için kadınlar talaşa rağbet gösteriyor”

YAZ AYINDA FİYATLAR DEĞİŞMEDİ

Geçmiş yıllarda yaz aylarında az da olsa indirime giren odun ve talaş fiyatlarının bu yıl yaz ayında da değişmediğini sözlerine ekledi.

VATANDAŞ FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ

Vatandaşlar ise fiyatların yüksek olmasından şikayetçi oldu. Fiyatların düşürülmesini isteyen vatandaşlar, “Kışın ısınmamız gereken aylarda maalesef tam ısınamıyoruz. Yaz ayından kalan kırılan eşyalarımızı atmıyoruz ve sobalarda yakıyoruz. Fiyatlar gerçekten çok yüksek. Fiyatların bir an evvel düşürülmesini istiyoruz. Kışın bizi soğuktan dondurmasınlar. Ucuz fiyatlı yerleri arıyoruz ve buralardan alış veriş yapıyoruz.” diye konuştular. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.