TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mısır tarlada kaldı

Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Hububat Tüccarı Aysun Çınar ve Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, yaptıkları ortak açıklamada, buğday, mısır ve mercimek ithalat politikasını, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hububat alım ve fiyatları belirleme zamanlamasını hakkında ortak bir açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2017 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2017 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mısır tarlada kaldı

Adnan AVUKA

MARDİN(İLKHABER) - Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Hububat Tüccarı Aysun Çınar ve Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, yaptıkları ortak açıklamada, buğday, mısır ve mercimek ithalat politikasını, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hububat alım ve fiyatları belirleme zamanlamasını hakkında ortak bir açıklama yaptı.

Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, il genelinde 2 milyon 500 bin dönüm alan üzerinde buğday, bir kısmında ise mercimek ekildiğini, 1 milyon 500 bin dönüm alan üzerinde ise , ikinci ürün olarak mısır ekildiğini söyledi. Buğday, mercimek ve mısır ithalatının, çiftçiyi iflas eşiğine getirdiğini aktaran Öter, şu ifadelere yer verdi:

“Dünyanın en kaliteli mercimeği bizde yetişiyor. 2007 yılına kadar dünyada en büyük mercimek ihracatçısı idik, şimdi en fazla mercimek ithalatçısı olduk. Devletin teşvik ettiği mercimek ekimi için, çiftçi tonunu 3 bin liraya tohum aldı, elde ettiği ürünü bin 800 liraya satıyorsa ortada bir yanlışlık var. İthal edilen hibritli mercimekleri tüketiyoruz. Sıfır gümrük vergisi ile ithalat, ekonomi bakanlığının sanayicileri destekleme düşüncesi ile ithalatın önünü açmaları, yerli çiftçinin sonunu getirir. Ekonomi ve Gümrük Bakanlığı’ndan ziyade tarım bakanlığının uzun süreli ve sürdürülebilir bir tarım politikasını hızlı bir şekilde devreye koymalıdır.”

“TMO ÖNÜMÜZÜ KESİYOR”

Mardin ve Türkiye genelinde yılda 50 bin ton dolayında hububat alımı yapan bölgenin tek bayan hububat tüccarı Aysun Çınar da, TMO’nun hasattan önce fiyat belirlemesi gerektiğini, serbest piyasada hububat fiyat hareketlenmesini önlemek için de stok eritme politikasının yanlış olduğunu ileri sürerek, şunları dedi:

“Gelişmiş ülkelerde tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi ve yaşatılması devlet politikası haline gelmiştir. Bizde ise devletin yanlış tarım politikası ile çiftçiler tefecilerin eline düşüyor. Çiftçiye, mazot, gübre ve ilaç desteği arttırılmalı, çiftçi için önemli olan lisanslı depolara teslim ettiği ürünlere nakliye, taşıma desteği sağlanmalıdır. TMO hasattan önce fiyat belirlerse çiftçi ürününü tefecilere 45-60 gün vadelerle satmak zorunda kalmaz. Hububatta ithalat, yerel ürünler yetersiz kaldığı zaman devreye girmelidir. Hasat döneminde ithalat yapılırsa çiftçinin ürünü elinde kalır.  Bu yıl mısır rekoltesi en üst düzeydedir. On gün önce tonunu 820 liradan sattığımız mısır, ithalat ve TMO’nun 400 bin ton ürünü piyasaya sürmesiyle birlikte 660’a düştü. Bunun için çiftçiler mısırı tarlada bıraktı, biçmiyor. Bu anlayışla Türkiye’deki tarımsal faaliyetler bitirilecek.”

“MISIR TARLADA KALDI”       

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi ise şöyle konuştu:

“Mısır ve hububatta uygulanan alım ve ithalat politikası çiftçiyi zor duruma düşürdü. Mardin genelinde bulunan 7 bin çiftçi zor bir dönem yaşıyor. Mardin genelinde binlerce dönüm mısır tarlada kaldı. TMO’nun 400 bin ton mısırı, biçme mevsiminde piyasaya sürmesi, çiftçinin, mısırı maliyetini altında satmasını zorladı. Ovada mısırlar biçilmedi, tarlada kaldı. Her yıl bu dönemlerde buğday ekimi yapılıyordu. Bu yıl mısır tarlada kalınca, buğday ekimi de yapılamayacak.  Yanlış tarım politikaları ile çiftçi can çekişiyor.” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.