TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ön yargıları kıralım

AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Özcan, Türkiye’de AB uyum süreci çalışmasında en büyük sıkıntının ön yargılar olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2017 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2017 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ön yargıları kıralım

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Programı’nda Beşinci Dönem başlıyor. Türkiye’den dernekler, vakıflar, bunların federasyon ve konfederasyonları ile Avrupa Birliği’nden kâr amacı gütmeyen kuruluşların başvuru yapabildiği, Sivil Toplum Diyaloğu Programı Beşinci Dönem Teklif Çağrısı ve Bilgilendirme Toplantısı’nın ilk toplantısı Adana’da yapıldı.

Toplantıda konuşan AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, karşı karşıya kaldığımız en büyük sorunun ön yargılar olduğunu belirterek,’’ Bu program bir hibe programı ve amacı da; Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin yani dernek ve vakıf olarak kabul edilen kuruluşların AB üyesi ülkelerdeki benzerleriyle ortaklaşa projeler yaparak, karşılıklı önyargıların giderilmesini temin etmek, Türkiye’de AB sürecinin doğru şekilde algılanmasını sağlamak, Türkiye ile ilgili de AB’deki ön yargıların kırılmasına destek olmaktır. Programın temel amacı budur.’’ dedi.

Adana Sheraton Otel’de yapılan toplantıya Adana Valisi Mahmut Demirtaş, AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, vali yardımcıları, kaymakamlar, belediye başkanları,  proje üreten kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, bakanlık olarak desteklenen programın amacı ve destekleme çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

AB Bakanlığı olarak yaklaşık bir yıldır Adana’da AB ile ilgili yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Özcan, ‘’Bir yıllık süre içerisinde yaklaşık 15 ayrı faaliyet ile AB projeleriyle alakalı olarak Adana’daki kuruluşlarımızın bu sürece daha aktif ve daha verimli katılabilmesi için çalışıyoruz.

Bu kapsamda da yaklaşık 15 ayrı eğitim faaliyeti doğrultusunda 2 bine yakın kişi bu programlardan yararlandı. Bu çalışmalar kapsamında da Adana’da bu süreçle ilgili olarak da belli bir farkındalığın oluştuğunu düşünüyoruz. Adana her zaman aktif yerler arasında yer almıştır.’’ dedi.

Adana’da bugüne kadar yaklaşık 850’nin üzerinde projenin, AB mali yardımları altında finanse edildiğini ifade eden AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, sözlerinin devamında şöyle konuştu:

‘’Rakam olarak 50 milyon EURO tutarında bir kaynağın bu projelere tahsis edildiğini görmekteyiz. Baktığımızda Adana ilinin her zaman bu sürece sahip çıkan canlı illerimiz arasında olduğu söylenebilir.

Bir yılda yapmış olduğumuz çalışmalarda bu süreçte daha da bir iyileşme olduğunu gözlemlemekteyiz. Valiliğimizin koordinesinde farklı kurumların katılımıyla bir proje ekibi oluşturuldu. Bu proje ekibi 2017 yılının başından itibaren yaklaşık 75 farklı proje fikri geliştirdi. Bu geliştirilen 75 proje farklı fikrinin 20 tanesi bu 2017 yılı içerisinde kamuoyuna duyurusu yapılmış, projelendirilerekten nihai hale getirilip programlara sunuldu. Bu da yaklaşık 120 milyon liralık bir kaynağa tekabül ediyor.

Son dönemde özellikle AB’nin mali yardımları açısından önemli programları arasında yer alan Erasmus Plus Programı’nda Adana’nın meslek eğitimi, yetişkin eğitimi, mesleki eğitim ve okul eğitimi alanında tüm Türkiye’yi kıyasladığımızda finansman edilme açısından neredeyse ilk 3 sırada yer aldığını görüyoruz. Biz Adana 01’iz dolayısıyla her şeyde de 01 olmamız gerekir.

Bugün AB Bakanlığının yürüttüğü Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde buradayız. Bilgilendirme programının ilkini de Adana’da yapıyoruz. Türkiye ile Avrupa Birliği(AB) sivil toplum diyaloğunun oluşturulması için bir programdır. Yaklaşık 10 yıldır uygulanmaktadır. Dört farklı dönem çerçevesinde uygulandı ve şimdi de beşinci dönemin uygulanmasına da geçtiğimiz hafta itibariyle başladık.

Bu program bir hibe programı ve amacı da; Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin yani dernek ve vakıf olarak kabul edilen kuruluşların AB üyesi ülkelerdeki benzerleriyle ortaklaşa projeler yaparak, karşılıklı önyargıların giderilmesini temin etmek, Türkiye’de AB sürecinin doğru şekilde algılanmasını sağlamak, Türkiye ile ilgili de AB’deki ön yargıların kırılmasına destek olmaktır. Programın temel amacı budur.

Siyasiler, bürokratlar, diplomatlar zaten bir araya gelmektedirler. Asıl sokaktaki vatandaşın AB süreciyle ilgili bu diyaloğa ihtiyacı var.

Yaptığımız çalışmalarda karşı karşıya kaldığımız en büyük sorunun ön yargılar olduğunu gördük. Türkiye her zaman için AB uyum süreci içerisinde birçok öncelik alanında ciddi ilerlemeler kaydetti. Önemli adımlar attı. Kalkınma ile ilgili son dönemde atılan adımları görüyoruz. Ancak bu süreçte kıramadığımız veya çoğalarak arttığını gördüğümüz en önemli huşulardan bir tanesi ön yargılardır. Bu program da bu ön yargıları kırmak amacıyla 2008 yılında başladı.

Sivil Toplum Diyaloğu Programının beşincisini Kasım ayının sonunda tüm Türkiye’ye duyurduk. 6 milyon EURO’luk bir bütçemiz var. 200 bin EURO’ya kadar projelere fon sağlayacağız. Yaklaşık 30-35 projeye yakın finansman sağlayacağız.

Bu programlarda Türkiye’den bir sivil toplum örgütü, AB üyesi ülkeden bir muadili ile ortaklık yaparak projelerini hazırlayıp sunacak. Biz bunu tanıtmak için geldik. AB Bakanlığı olarak yardımcı olmak için varız.

AB’nin Türkiye’ye sağladığı 2014-2020 fonları içerisinde sağladığı 190 milyon EURO’luk kaynağı sivil toplum örgütleri güçlendirmek ve desteklemek için ayırdık’’

Ardından Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Avrupa Birliği’nin, ekonomik ve politik bir birlik olmanın yanı sıra; eğitime, araştırma-geliştirme çalışmalarına, bilime ve kültürel entegrasyona oldukça önem verdiğini söyledi.

Sivil Toplum Diyaloğu Programının, dünden bugüne, Türkiye ve AB toplumlarını birbirine yakınlaştıran, karşılıklı anlayışı güçlendiren, bilgi ve deneyim aktarımına imkân sağlayan yüzlerce ortak çalışmaya sahne olduğuna değinen Vali Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Avrupa Birliği Programları ve Projeleri de, kültürler arası bütünleşme ve işbirliği, çevre, özgürlük, adalet ve ortak pazar gibi, birliğin vazgeçilmez ilkelerine hizmet etmektedir.

Sivil Toplum Diyaloğu Programı da Avrupa Birliği’ne Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilmektedir. Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmaları ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan bir platform olarak geliştirilmiştir.

Adana; yüzyıllar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Anadolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden biridir. Coğrafi konumu, doğal güzellikleri, tarihi dokusu, turizm değerleri, sanayisi ve ticaretiyle son derece önemli bir potansiyele sahiptir.

Adana'nın bu stratejik gücüne AB hibe desteklerinin eklenmesi, bölgemizin ve ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasına olumlu katkı sağlayacaktır. Malumunuz olduğu üzere Avrupa Birliği Bakanlığımızca yürütülen, Sivil Toplum Diyaloğu Programının Beşinci Dönemine ilişkin toplam 6 milyon avro hibe desteği sağlanacaktır.

Adana'nın tüm fasıl başlıkları ile ilgili projelerin kabul edileceği 5. Dönem tekliflerinde, geçtiğimiz dönemlerde gösterdiği performansı katlayacağına inanıyorum.

Bu amaçla Avrupa Birliği ile müşterek yürütülen çalışmaların sağlıklı bir biçimde yapılması için Valiliğimizin bünyesinde Avrupa Birliği Ofisimiz hizmet vermektedir. AB ofisimizle, proje döngüsü eğitimleri verilmekte, kurumlara proje başvurularında danışmanlık yapmaktayız. Ayrıca, Avrupa Birliği hibe programlarının tanıtımı ve duyurusu yapılmakta, uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içerisinde çalışmalar yürütmekteyiz.

Öte yandan Avrupa Birliği Bakanımız Sayın Ömer Çelik’in göreve gelmesinin ardından başlattığı “Çukurova’da AB Çalışmalarına Yönelik Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında da çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Projeyle ilimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda geliştirilen 75 proje fikri ortaya çıkarılmış olup bu projelerin uygun hibe programlarıyla eşleştirilme aşamasına geçilmiştir.

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızı, kamu yararına çalışan dernek ve vakıflarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı, üniversitelerimizi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarımızı, belediyelerimizi ve mahalli idare birliklerimizi, Sivil Toplum Diyaloğu Programı dâhilinde projeler üretmeye davet ediyorum. Bizler Adana Valiliği olarak tüm kesimlere destek vermeye hazırız.

Sizlerin program dahilinde prestij projelerine imza atacağınıza, enerjinizi, geleceğe dair umutlarınızı, emeğinizi, projelerinizi bu şehir insanı için seferber edeceğinize yürekten inanıyoruz. İlimizdeki gelişmenin hızlandırılması, kentimizin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve şehrimizdeki iş ortamının iyileştirilmesi açısından, stratejik önem taşıyan projelerin hayata geçirilmesi için, katkılarınızı bekliyorum.’’

Avrupa Birliği Bakanlığı, Proje Uygulama Başkanlığı’nca sürdürülen ve 6 milyon Avro hibe bütçesi programda her bir projeye azami olarak 200 bin Avro hibe desteği sağlanacak.

Vali Mahmut Demirtaş’ın konuşmasının ardından katılımcılara başvuru ve değerlendirme sürecine ilişkin bilgiler verilip, hibe programına ilişkin detayların anlatılarak, projelerin nasıl hazırlanacağına dair sunumlar yapıldı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.