TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nusaybin kronikleri

“Mardin gözüktü uzaktan, keyiflendim, birazdan normal hayat görecektim. Değişik insan yüzleri, çarşı-pazar, araç trafiği falan, yaşamın sürdüğünü belirten her türlü emare… Mardin’in beni rahatlatan tarihi dokusunun uzaktan iyice belirmeye başlayan görüntüsü, her zamanki gibi etkileyiciydi. “ diyor Nusaybin Kronikleri kitabında Mardinli Yazar Aziz Devrimci. İçindeki hiç bitmeyen Mardin Sevdası kitabının hemen her cümlesinde kendini gösteriyor. Mardin’i bütün gizemi ve özellikleriyle tamamen objektif bakış açısıyla değerlendirip, izleyiciye sunuyor kitabında Aziz Devrimci. Devrimci kitabını Adana’da açılan 11. Çukurova kitap Fuarı’nda tanıttı. Okurlar, kitap dostlarıyla fuarda sohbet etti, hem o bitmeyen Mardin sevdasını, sevdalanacak kadar gizem dolu Mardin’i okurlarına anlattı, hem de Mardin’i her yönüyle anlatan Nusaybin Kronikleri kitabını imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2018 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2018 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Nusaybin kronikleri


Serhat ŞANLI

 

ÖZEL HABER

 

ADANA (İLKHABER) –Mardinli yazar Aziz Devrimci, TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle, ÇUFAŞ Çukurova Fuarcılık A.Ş., Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesi destekleriyle düzenlenen 11. Çukurova Kitap Fuarı’na katıldı.

Memleketine dönüp atadan kalma Nezirhan’da turizmcilik yapan Aziz Devrimci, Nusaybin’de son 50 yıl içerisinde yaşanan ve ‘Kronik’ hale gelen sorunları günlüklerine kaydeder. Bunu yaparken karşısında kimler varsa, hepsini anlamaya çalışır. Sonrasında kaydettiği bilgileri bir araya getiren Devrimci, 2017 yılı Ekim ayında ‘Nusaybin Kronikleri’ ismiyle ilk eserini çıkarır. Aziz Devrimci’nin Nusaybin Kronikleri adlı yapıtı Everest Yayınları arasında okurlara sunuldu.

Fuarda iki gün boyunca düzenlediği imza gününde okurlarıyla bir araya gelen Devrimci, ilk kitabı ‘Nusaybin Kronikleri’ eseri hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Kitabında çarpıcı hikayelerin yer aldığına değinen Devrimci, “Kitapta çarpıcı hikâyeler var. Bu çarpıcı hikâyelerin içerisinde geçmişteki sıkıntıların günümüze yansımasını görebilirsiniz. Ama çoğunlukla umudu beslediğine de şahit oluyorsunuz. Nusaybin’in kabuk değişiminin nasıl yaşandığına, tarihi bir döneme şahit olduğunu görebilirsiniz.” dedi.

Eserinde yer alan hikayelerinde son 50 yıl içerisinde yaşanan olayları ve bu bağlamda büyüklerden de istifade ettiğine değinen Aziz Devrimci, “Nusaybin geçmişte tarihi dönüm noktalarını yaşadı. Ben de çocukluğumdan beri birçok tarihi dönemlere şahit olduğum. Son 50 yaşanan dönemlere bakacak olursak, tabi burada büyüklerimizden duyduklarımızı da eklersek bizde yaşanan dönüşümü yaşadık. Ben bu değişimleri yansıtmaya çalıştım. Ben o dönemleri yaşadım ve o dönemlerde ara ara notlar alıyordum. Çünkü zamanı geldiğinde gerek duyabilirim bir günlük şeklinde kaydettim. Sonrasında kronik halinde yazmam yazar Adnan Özer tarafından öneri geldi. Tarihi olayları sıralı bir şekilde yansıtılmasını önerdi.’’ şeklinde konuştu.

11. Çukurova Kitap Fuarı’nda hayranlarıyla bir araya gelen Devrimci, fuarların önemli olduğuna değinerek sözlerine şöyle devam etti;

“Kronik, tarihi olayları sıralamak ve iyileşmeyen, yineleyen hastalıklar anlamını taşır. Ben de bu iki anlamı nasıl birleştirebilirim diye düşündüm. ‘Nusaybin Kronikleri’ adlı eserimi 2017 yılını Ekim ayında çıkardık. Okunulması gereken güzel bir eserdir.

İstanbul’dan sonra Adana’da yapılan 11. Çukurova Kitap Fuarı’na geldik. Bu ikinci fuara katılışım. Fuarlar hepimizi için çok önemli etkinliklerdir. Okumalı insan. Okumak güzeldir. Türkiye’nin kitap okuma oranı düşük ve bunu yükselmesi gerekiyor. Hayatı sorgulayabilmek, öğrenmek için okumalıyız. Kitap fuarları da bu bağlamda çok önemli katkılar sağlamaktadır. Vatandaşlarımız kitap fuarlarına gelip kitabın kokusun almalı, onu hissetmelidir.

Ülkenin geleceği olan gençler bol bol kitap okusun. Eğer geçmiş nesilleri eleştiriyorlarsa, daha iyisini yapmaları için mutlaka okumalılar. Yanlışı eleştirerek ilerleyemezler. Okuyup, doğrusunu öğrenip yaparak ilerleyebilirler. Onun için insanın kendisini geliştirmesi açısından okumak çok önemlidir.

Adanalıların fuara katılımının iyi olduğunu gördüm. İlgi gayet iyi görünüyor. Özellikle gençlerin yoğun ilgi göstermesi, okumaya meraklarının olduğunu gösteriyor.

Nusaybin Kronikleri ilk kitabım. Üzerinde çalıştığım bir proje daha var. O da Mardin ile ilgili ve halen üzerinde çalışmaktayım. 2018 yılının sonlarına doğru hazır hale gelebilir.”

Kronik, sözlük anlamı olarak çok doğurgan: Hem günlük, vakayiname, iç dökme defteri olabilir; hem de iyileşmeyen, sürüp giden anlamındadır. Aziz Devrimci’nin ilk kitabı Nusaybin Kronikleri bu iki anlamı da ima ediyor.

Ayrıca Devrimci, bir tür okurla söyleşi, okurla dertleşme havasında olayları anlatıyor. Yakın zamanda yaşananları sunduğu romanında, Nusaybin’in sosyo – ekonomik yapısından terör olaylarına kadar anlatımları mevcut.

Aziz Devrimci yapıtında Mardin’in daha çok kentin mimari yapısı üzerinde duruyor. Dünkü ve bugünkü Mardin karşılaştırması yapıyor. Ayrıca kentin bozulan tarihi dokusuna dikkat çekiliyor.

“Aynı duyguyu, eniştenin taziyesinin yapılacağı Yenişehir denen mahalleye geldiğimizde hissetmedim. Buraya Mardin diyemiyordum, saçma geliyordu çünkü. Esas Mardin’i kuran toplumun torunları böylesine kötü, böylesine estetikten uzak ve böylesine ruhsuz bir yer kurup, yaşamaması gerekiyordu.” (s.339)

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.