TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çalışan Gazeteciler Günü kutlandı

Adana’da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) tarafından bir dizi etkinlikle kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2018 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2018 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çalışan Gazeteciler Günü kutlandı

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Adana’da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) tarafından bir dizi etkinlikle kutlandı.

İlk etkinlik Atatürk Parkı’nda yapıldı. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük ile ÇGC Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda gazetecinin katıldığı program saygı duruşu ile başladı. Ardından ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve Yönetim Kurulu Üyeleri Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Daha sonra toplu tüm katılımcılar Sanatçılar Parkı’nda bulunan Basın Anıtı’na geçti. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın anıtına çelenk bırakıp, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük ve kadın gazetecilerle birlikte Basın Özgürlüğü meşalesini yaktı.

Ardından ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Gazetecilik haklarının giderek azaldığına değinen Esendemir, “Gazetecilik haklarımız giderek azalmıştır. Ülkemizde son yıllarda gazetecilik çok zor yapılmaktadır. Anadolu da bulunan yerel gazetelerin ise çok zor şartlarda ayakta durmaktadır.” dedi.

Yerel gazetelerin sıkıntılarını da dile getiren Esendemir sözlerine şöyle devam etti;

“Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. 10 Ocak 1961 tarihinde kabul edilen, gazetecilerin ekonomik ve sosyal yönden birçok hak elde ettiği 212 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihin yıldönümüdür. Bu yasa gazetecilerin görevlerini daha iyi yapmalarını sağlıyordu.

Ancak, 12 Mart 1971 Askeri Muhtırası ile birlikte gazetecilerin bu hakları mevcut koşullardan büyük ölçüde olumsuz olarak etkilenmiş, sonraki süreçte de giderek azaltılmıştır.  

İlk yıllarda ‘Basın Bayramı’ olarak kutladığımız bu günü, hakların giderek elimizden alınması nedeniyle de 1972 yılından bu yana, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutluyoruz.

Ülkemizde gazetecilik son yıllarda zor şartlarda yapılmaktadır. Özellikle Anadolu’da yerel gazeteler adeta yaşam savaşı vermekte, çalışanlara sigorta yaptırmakta bile güçlük çekmektedir.

Kurtuluş Savaşı’nda önemli görevler üstlenen Anadolu basını ne yazık ki, son günlerde bir başka tehlike ile karşı karşıyadır. Basın İlan Kurumu’ndan kamu ilamları karşılığında destek alan yerel gazeteler, vergi ve sigorta borçları nedeniyle yeni bir krizin eşiğine girmişlerdir. Basın İlan Kurumu gelirlerini, vergi ve sigorta borçlarını sıfırlamadan tahsil edemeyeceklerini öğrenen yerel gazete sahipleri, bu sıkıntılarından kurtulmak için Basından Sorumlu Başbakan Yardımcısı’ndan ve diğer yetkililerden yardım beklemektedir. Bu sıkıntı basın çalışanlarını da doğrudan etkileyeceğinden, basın çalışanları sektördeki yeni krizin sıkıntısını yaşamaktadır.”

Adana Baro Başkanı Veli Küçük ise gazetecilerin sıkıntılarının olduğunu belirterek, “Basın sektöründe işsizlik yüzde 30’lara varmaktadır. Dileğimiz görevinizi özgürce ifa ettiğiniz ve özlük haklarınızı yeterince aldığınız günler diliyor ve gününüzü kutluyorum” dedi.

Ardından söz alan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, gazetecilik mesleğinin önemine değinerek Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.