TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vatandaş talep ediyor bizler de çözüyoruz

Adana Valisi Demirtaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle İLKHABER ailesini ziyaret etti, çalışmaları hakkında bilgi aktardı

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2018 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2018 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Vatandaş talep ediyor   bizler de çözüyoruz

BAYRAM BULUT- SERHAT ŞANLI

ADANA (İLKHABER)-Adana Valisi Mahmut Demirtaş, “Güney Adana Kalkınma Programı ile vatandaşları bizzat dinleyerek ne istediğini, bulundukları yerin probleminin ne olduğunu öğreniyoruz ve ona göre projeler üretip hayata geçiriyoruz” dedi.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle gazetemizi ziyaret etti. Ziyarette Gazetemiz Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Arslan, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Süreyya Uri, gazetemiz köşe yazarları Yardımcı Doçent Doktor Zeki Uyanık, Muhammet Tunç ve gazete personeli hazır bulundu. İlk olarak Gazetemiz ve Arslan Güney Doğu Gazetecilik, Kağıtçılık, Matbaacılık A.Ş hakkında Yönetim Kurulu Üyemiz Veysel Arslan, Vali Demirtaş’a bilgiler verdi. Veysel Arslan ve tüm gazete ekibine başarılar dileyen Vali Demirtaş, beraberinde getirdiği kırmızı karanfilleri gazete personeline takdim ederek 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günlerini kutladı. Vali Demirtaş daha sonra Adana’da yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

TAKDİR TOPLADI

Herkes tarafından büyük takdir toplayan Güney Adana Kalkınma Programı’ndan söz eden Vali Demirtaş, bu program kapsamında vatandaşların görüşlerinin alındığını ve bu görüşler ve talepler doğrultusunda projeler hazırlandığını anlattı. Vatandaşların hastane talebini dikkate alarak, Seyhan İlçesi’ne hastane yapacaklarını vurgulayan Vali Demirtaş, “Seyhan İlçesi’nde Hipodrom civarında bulunan karayollarının bulunduğu alana 150 yataklı Seyhan Hastanesi yapmayı düşünüyoruz. Biz Güney Adana Kalkınma Programı ile vatandaşları bizzat dinleyerek ne istediğini, bulundukları yerin probleminin ne olduğunu öğreniyoruz. Mesela o bölgede en fazla talep hastane yapılmasına yönelik. Vatandaşı dinledik oraya bir tane hastane yapıyoruz. Yeri çok güzel bir yer. Hastaneleri hep kuzey bölgelerine yığmışız.” diye konuştu.

1 MİLYON GÖÇ ALMIŞ

Adana’nın dışarıdan çok fazla göç aldığını belirten Vali Demirtaş, kentin 800 bininin üzerinde göç aldığını, Suriyelilerinde gelmesiyle bu sayının 1 milyonun üzerinde olduğunu dile getirdi. Bu durum karşısında projeler üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Vali Demirtaş, “Adana çok ciddi bir göç almış. 66 farklı mahallede 465 bin vatandaş yaşıyor. Bu rakam sadece E-5’in alt kısmında. Genel olarak baktığımızda Adana’nın aldığı göç 800 bin kişinin altında değildir. Buna Suriyelilerde eklenince sayı 1 Milyonu buluyor. Çok ciddi bir rakam bu. Bu da çeşitli sorunları beraberinde getiriyor. Bunun için projeler üretmemiz gerekiyor. Okul sayısını artırmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

MESLEK ÖĞRETİLİYOR

Suriye uyruklu vatandaşlara yönelik konteynır kent içerisinde meslek öğrenme programlarının olduğunu kaydeden Vali Demirtaş, “Biliyorsunuz Türkiye’nin dünyanın en büyük konteynır kentini Adana’da kurduk. Burada Suriyeli vatandaşlarımıza meslekler öğretmeye başladık. Bu mesleklerin arasında seracılıkta var. Meslek öğrenenleri konteynır kentten dışarı çıkartmak istiyoruz. Meslekleri öğrenenler dışarıda üretime katkı sunacak. Eğer dışarıda vatandaş kalifiye eleman bulamıyorsa, meslekleri tamamen öğrenenler bu işleri yapabilecekler. Bu insanlarında çalışmaya geçimlerini, sağlamaya ihtiyaçları var. Tekrar ülkelerine döndüklerinde mesleklerini öğrenenler, bu meslekleri icra ettiklerinde Türkiye’yi hatırlayacaklardır. Biz onlara balık tutmayı öğretiyoruz. Seracılığı çok güzel öğrendiler.” ifadelerini kullandı.

İSTİHDAM REKORU

Vali Demirtaş, Adana’da ki istihdam konusunda da bilgiler vererek, “15 bin kişi istihdam sözü verildi. Bu rakam 20 -25 bine çıktı. Bu ciddi bir rakam. Ceyhan’da yapmış olduğumuz Enerji İhtisas OSB’sinde artık son noktalara geldik. 3 tane Jeoloji Mühendisi bu alanda bir saha araştırması yapılıp zemin etüdü yapacak. Zemin etüdünden sonra yapılacak çalışmanın ardından vatandaşları yavaş yavaş davet edeceğiz. Burada 20 bin kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz. Bu proje ile Enerji Bakanı bizzat ilgileniyor. Diğer bakanlarımız da ilgileniyor. Başbakan ve Cumhurbaşkanımızın da ilgilendiğine kesinlikle inanıyorum. Çünkü bu projeye değer veriyoruz.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMAK ZOR İŞ

Kentsel Dönüşüm konusunda bilgiler vererek, kentsel dönüşümü yapmanın sanıldığı kadar kolay bir çalışma olmadığını işaret eden Vali Demirtaş, şöyle devam etti:

“Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar var. Ancak kolay bir şey değil kentsel dönüşüm. Vatandaşlarla anlaşma konusu var. Arz talep meselesi var kentsel dönüşümlerde. Vatandaşların 100 metrekarelik bir arsası var ve 3 katlı bir ev yapmış. Buraya gidip görüşüldüğünde vatandaşa arsası doğrultusunda daire verilmek istendiğinde kabul etmiyor. Benim 8 tane çocuğum var diyor. 8 daire isterim diyor. Buda kentsel dönüşüm sürecini zorlaştırıyor. Bence kentsel dönüşüm yerine önce vatandaşların zihninde dönüşüm yapmak gerek. Bunu anlatmalıyız.”

ADANA’YA HAZIR GİYİM SİTESİ

Vali Demirtaş Adana’ya Hazır Giyim Sitesi yapılacağını da vurgulayarak, “Tarıma dayalı sanayi konusunda sadece bir yazışmamız kaldı. Son bir değerlendirme yapacağız. Tarım İhtisas Sanayisi yapmayı düşünüyoruz. Ayakkabıcılar Sitesi ile ilgili biz devlet olarak gerekli işlemleri yaptık. Projelerini 3 katlı yapmışlar, 3 kattan 2 kata düşürecekler onları da götürüp yeterli maliyeti çıkarttıktan sonra TOKİ ile görüşme yaptık onlar için. TOKİ onlara 5 yıl vadeli ödeme planı çıkartacak. TOKİ ile anlaşmaları durumunda Allah izin verirse burayı bahara temel atabiliriz diye düşünüyorum. Hemen bu ayakkabıcılar Sitesinin yanında yine hazinenin bir arazisi var. Buraya Hazır Giyim Sitesi düşünüyoruz. Eğer hazır giyimden başlanmış olsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Çünkü onları daha heyecanlı gördüm. Bir şeyin istenmesi lazım. İstenmezse bu iş olmaz. Onlarda kendi aralarında kooperatif kuracaklar. Kooperatif olarak ne kadar yer talep edecekler bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

5 YILDIZLI OTEL AYARINDA BİR HASTANE

Vali Demirtaş Adana Şehir Hastanesi konusunda şunları söyledi:

“Adana Şehir Hastanesi Türkiye’nin en büyük hastanesi. Sağlık Bakanımızla birlikte bu hastaneye gittiğimizde bir teyzeye Bakan Bey “Ne yapıyorsun, iyi misin?” dedi. “İyiyim” dedi. “Memnun musun” dedi. “Çok memnununum” dedi, “Ama gideceğim yeri bulamıyorum” dedi. Böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. O da zaman içerisinde tahmin ediyorum hem çalışan personel açısından hem de gelen vatandaşlar açısından diyalogda problem var. Bizim hastane içerisinde bekleyen personelimiz var. Vatandaşı alıyor ve işini geze geze bitirip hallediyor. Bazen buluşmada problem oluyor. Ben Şehir Hastanesi’nde ciddi bir problem olduğunu sanmıyorum. Her kurumda başlangıçta bu tür aksaklıklar olabiliyor. Doktor hastane ilişkilerinde veya hasta ile sağlık personeli arasındaki ilişkilerde olabiliyor. Ama şunu söyleyebilirim. Dünya’nın en modern hastanesi hakikaten 5 yıldızlı otel ayarında bir hastane burası. Benim babam da burada rahatsızlığı nedeniyle yattı. Taburcu olacağında ben biraz daha kalsam olmaz mı?” dedi. İnsanı kıskandıracak kadar maşallah güzel bir hastanemiz.Yüreğir’deki eski hastanenin yerine yeni 100 yataklı bir hastane yapıyoruz. Hastaneleri hep kuzey bölgelerine yığmışız.”

ONLAR KARANLIK YERLERİ SEVİYORLAR

TOKİ Numune Hastanesi binasının zeminin çok kötü olduğunu söyleyen Vali Demirtaş, “Yerler deforme olmuş. Allah korusun önünüze bakmadan yürüseniz ayağınız kayıp düşer zarar görürsünüz. Bu hastanemizde çalışmalar yapıyoruz. İnşallah yakın zamanda biter. Orayı da tekrar açacağız. Çıkıp bazıları gazetelerde şurası kapanacak, burası kapacak diyor. Kapanan yerler tamamen tadilat amaçlı kapandı. Çukurova Hava alanı yapılıyor. Ama bizim hava alanı kapanmayacak ve faaliyetlerine aynen devam edecek. Öyle bir görüşte yok. Burası yolcu taşımacılığı yapacak. Çukurova Bölgesel Havalimanı ise daha çok kargo uçaklarına ev sahipliği yapacak. Nisan ya da Mayıs ayında stadyumumuzun biteceğini tahmin ediyoruz. Asayiş olaylarında önemli bir aşama kat ettik. Ben Adana’ya geldiğimde 22 tane mahalleye polis giremiyor demişlerdi. Şuanda bu mahallelerde ben gezebiliyorum. Vali gezdikten sonra polis haliyle gezer. Hani Adana’ya göçle 1 milyon kişi geldi dedik ya. Bu bir yılda değil 40 yılda yaşanan göçle bu duruma gelmiş. Bunu 3 günde, 5 günde hal edemezsiniz. Bu problem inanıyorum ki zamanla tamamen yapılacak çalışmalarla çözülebilinecektir. Oraya kentsel dönüşüm yaparsanız. Güzel caddeler, bulvarlar yaparsanız. Orada terörist barınır mı?, uyuşturucu satıcıları barınabilir mi? Onlar zaten karanlık yerleri seviyorlar.” ifadelerini kullandı.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.