TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Organizeyi değil çözümü büyütün

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alkin Çukurova GİAD Akademi öğrencilerine nasihatlerde bulundu:

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2018 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2018 15:26
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Organizeyi değil  çözümü büyütün

ADANA(İLKHABER) - İstanbul Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı Akademik İstişare Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (Çukurova GİAD) gençlere yönelik son projesi olan Çukurova GİAD Akademi’nin (Management & Business Academy-MBA) öğrencileri ile bir araya geldi. ‘Yönetimde İnovasyon’ konusunda konuşan Prof. Dr. Alkin, “Her işinizde çözüm odaklı olun. Organizasyonu değil, çözümü büyütün” dedi.

   Dernek merkezinde gerçekleşen ve Çukurova GİAD üyelerinin de dinlediği dersine dünyadaki ekonomik gelişmeleri değerlendirerek başlayan Prof. Dr. Emre Alkin, iş hayatında en önemli unsurun insan kaynakları olduğunu vurguladı. Yapılan bir araştırmada “2 hafta bir yarım saat spor yapıyor musunuz?” sorusuna verilen cevapta Türkiye’nin son sıralarda yer aldığını kaydeden Alkin, “Ancak ölmek isteyen bir insan spordan bu kadar uzak durur. Döviz kurundan batmazsın ama spor yapmadan, sağlıksız yaşam seni götürür. Kendinize iyi bakacaksınız. İnovatif yönetimde artık herkese spor yaptırıyorlar. Kendinize bakmanız zorla yapılan bir şey olmamalı” dedi.  

   ŞANS VE BAŞARI

   Türkiye’de başarının şans eseri veya torpille elde edildiği kanısının yaygın olduğunu bildiren Alkin, “Şans eseri bir şey olmaz. Nasıl yaptığını unutursan şans eseri olur. Nasıl kazandığını bileceksin. Bir şey başardığın zaman hemen oturup (ben bunu nasıl yaptım?) diye düşüneceksin. İnovatif yönetimde her ayrıntıya dikkat edeceksin. Size delice gelen şeylerin arkasında mutlaka bir şey vardır. Kabiliyet tabi ki önemli, yanına çalışkanlık gelmezse hiçbir şey değildir” diye konuştu.

   Cumhuriyetin kurulduğu günden bu yana devalüasyonlar yaşamış, darbeler görmüş Türkiye’nin ekonomik göstergeler ve beklentilere göre 2030 yılına kadar G20 içinde yer alacağını da bildiren Alkin, “1985 yılında normalde gelişmekte olan ülkelerin toplam gelirlerinden 3,6 pay alan, bugün sadece 2,4 pay alan bir ülkeyiz. Büyüdük ama geri kaldık. Cumhuriyet tarihinden bu yana 89 tane devalüasyon olmuş ülkemizde. Buna can mı dayanır? Darbeler yaşamışız. Baktığınızda biz kötü bir şey yapmamışız ama öbürleri daha güzel şeyler yapmışlar demek ki. Adamlar bir şeyler bulmuşlar, yapmışlar ve ilerlemişler. Bu noktada (Neden olamıyoruz?) diye sormamak lazım, (nasıl yapmışlar?) diye sormalıyız. İnovatif yönetimde çarpıcı, sıra dışı işler yapmak iyidir. Ancak, herkesin birbirine dirsek attıkları yerlerde de dolaşmamalı. Yeni şeyler bulun, yeni alanlar yaratın, sıra dışı, çarpıcı şeyler bulun. Bunun için de birinci sınıf insan kaynağı ve ileri teknoloji kullanın. Ama organizasyonu sakın büyütmeyin, çözümü büyütün. Organizasyonu büyüterek para kazanamazsınız. 19,5 milyar dolar piyasa değeri var whatssapp’ın. Çarpıcı, sıra dışı marifetli bir iş yaparak 19,5 milyar dolar piyasa değerine ulaşabiliyorsunuz ” dedi.

   KORKU AKLIN TATİLİ

4 kuşağın bir arada çalıştığı şirketler bulunduğunu ifade eden Alkin, “Kuşaklar arası anlaşmanız imkansız.  Sakın anlaşmayla uğraşmayın, anlamaya çalışın” tavsiyesinde bulundu. Yerli ve milli tasarımın önemine de değinen Alkin, sözlerini şöyle noktaladı:

   “Katma değeri büyük tasarımlar yapmanız gerekir. Üretim kolay, tasarım ise her şeydir. İnovatif düşünce ile bir sürü iş çıkarmalısın. Bunun için de para kazanmaktan hür yapın kendinizi. Beyninizi, özgür kılmayacak her şeyden arındırın. Para kazanmakla ilgili kaygılarını minimum düzeye indirdiğin zaman acayip para kazanırsın. Ne zaman sanatına, tasarımına, yaptığın işin güzelliğine, mükemmelliğine kafayı patlatıyorsun o zaman para kazanıyorsun. Endişeler normal ama endişelerle bir yere varamazsın. Çünkü korku aklın katili. Korktun mu paralize olursun. İnovatif yönetimde dışlamak da yok. Kimseyi dışlamayın, patron olmayın lider olun. Lider orkestra şefidir. Zor bir müzik parçasını kolay bir parçaymış gibi ahenk içinde çaldıran ve beraber çalıştığı kişilerin kalitesini eğitimle yükselten şef gibidir lider. Tıpkı bize Cumhuriyet’i veren Mustafa Kemal Atatürk gibi. Olimpiyat şampiyonu Hüseyin Bolt son 3 olimpiyatta 9 altın madalya kazanmış. Sadece 2 dakika koşmuş. 115 saniye için toplam 119 milyon dolar para kazanmış, yani her saniye için 1 milyon dolardan fazla değer üretmiş. Ama bu hale gelebilmek için 20 yıl antrenman yapmış. İşte biz buna yatırım diyoruz. İnovatif yönetim özetle sabır, bol teknoloji, iyi insan kaynağı, özgür düşünce, yatırımdan kaçmamak, akılcı olmak ve Atatürk’ü anlamaktır.”

    Prof. Dr. Emre Alkin’e akademiye verdiği destek nedeniyle teşekkür plaketi takdim edilerek, ders sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.