TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Korsan emlakçılara dikkat!

Adana Emlakçılar Oda Başkanı Rabia Ülkü Uçar, vatandaşlar daima kayıtlı emlakçıları tercih etmesi gerektiğini belirterek, “Vatandaşlarımız emlak için gittiği yerlerde oda kaydı ve maliye kaydına bakmalıdır. Günümüzde korsan ve günübirlikçi emlakçılarda ciddi artış var. Dikkatli olunmalı, çünkü dolandırılabilirler.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2018 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2018 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Korsan emlakçılara dikkat!

 

ADANA (İLKHABER) -

Adana Emlakçılar Oda Başkanı Rabia Ülkü Uçar, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında yeni dönem için tekrar aday olduğunu açıkladı.

Toplantıda emlakçıların sorunlarına da değinen Uçar, “Ekibim olarak göreve geldiğimiz günden beri emlakçıların sorunlarıyla ilgileniyoruz. Özellikle kayıt dışı ile ciddi mücadelemiz oldu ve olmaya da devam ediyor.” dedi.

Emlakçılığın dışarıdan görüldüğü gibi kolay olmadığını, kendi içinde birçok sorunları olduğunu belirten Uçar, sorunların halledilmesi için meclisten çıkacak yasaları beklediklerini söyledi.

Emlakçıların özellikle son dönemlerde ‘Çantacı’ tabir edilen korsan emlakçılar ile mücadele ettiklerine değinen Adana Emlakçılar Oda Başkanı Rabia Ülkü Uçar, açıklamalarına şöyle devam etti;

“Emlakçıları bir adım ileriye nasıl götürebiliriz, ne yapabiliriz, emlakçılar için nasıl bir yasal düzenleme yapılabilir. Kayıt altına alma gibi sorunların mücadelesini verdik ve bundan sonraki dönemde de vermeye devam edeceğiz. Mevcut kadromuz ile yeniden göreve adayız.

Adana Emlakçılar Odası olarak kayıtlı 600 üyemiz var. Son yıllarda korsan emlakçılarda artış görülüyor. Korsan emlakçılar ile ilgili maliyeye bildiriyoruz. Belediyelere denetim yaptırıyoruz. Kayıt dışı çalışanları bildirdiğimizde maliye tarafından 6 bin ile 23 bin lira aralığında çeşitli cezalar kesiliyor. Bu konuda denetimlerimizi de sıkılaştırdık.

Bu yıl bu korsanlar ile ilgili yasa hakkında çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl içerisinde yasa çıkarsa, kayıt dışı olanlar artık iş yapamayacak. Yeni düzenleme ile 50 bin lira ile 250 bin lira para cezası ve bunun yanında hapis cezası da gelecek.

Şuan biz emlakçılar çok büyük zararlar veren günübirlik kiralık iş yapanlarla ilgili Odamız, Valilik, Emniyet, Maliye işbirliğiyle ortak çalışma başlattık. Kent içerisinde duvarlara, yerlere ağaçlara telefon numarası yazılı etiketler ile iş yapıyorlar. O numaralardan hareketle Adana’da yaklaşık 150 civarında günü birlik kiraya verilen yer tespit ettik. Gerekli yerlere bunları şikâyet ettik.

Yasa olmadan bunları denetim altına almak çok zor. Özellikle merkeze bağlanan köylerde ciddi bir şeklide çoğaldığını görüyoruz. Ciddi rant meydana geldiğini görüyoruz. İl genelinde 250-300 ‘Çantacı’ tabir ettiğimiz gün birlikçiler olduğunu tahmin ediyoruz. Bu bağlamda şimdiye kadar Adana genelinde toplamda 2 milyon 300 bin lira gibi bir ceza kesildi. Denetimlerimiz halen devam ediyor.

Vatandaşlar daima kayıtlı emlakçıları tercih etsin. Gittiği yerlerde oda kaydı ve maliye kaydına bakmalıdır. Bize yapacakları şikâyetlerde de denetim kurulumuz tarafından gerekli çalışmalar yapılarak çözüme ulaşabilirler. Günümüzde bunlara dikkate etsinler. Çünkü dolandırılabilirler.

Emlak en iyi yatırım aracıdır. En fazla 6 ay gibi bir süre bekler sonrasında aldığı fiyatın üzerine çıkacaktır.

 

 

                                 

Geçtiğimiz dönemde, emlak yasamızın çıkması için yasa metnimizi Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, ilgili bakanlıklarımız ve parlementodaki milletvekillerimize bizzat elden teslim ettik. Yeni çıkacak olan yönetmelikle ilgili bütün çalıştaylara katılım sağlayarak, görüş bildirdik.

Web Tapu uygulamasında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, emlakçımızı sisteme dahil ederek ön başvuru işlemine izin vermiş olup, yakında ilimizde de başlayacak.                               

İpotekler, hacizler ve Tarım Müdürlüğü’ne yazılacak görüşlerin internet üzerinden mail ortamında yapılması sağlanmış olup, esnafımıza zaman kazandırmış bürokrasiyi azaltmıştır.

Tapu harçlarının yüzde 1’e düşürülmesi ayrıca konut kredilerinin düşürülmesi içinde ilgili bakanlıklarla görüşmelerimiz devam etmektedir. Tapu harçları tahsili için tapu dairesine ATM cihazı konması sağlandı. Ayrıca kredi kartıyla harç ödemesi için yazışmalarımızda yapılmıştır. İlimizde Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü, ilgili bakanlığa talebimiz doğrultusunda kurulmuştur.

Emlak Danışmanlığı Kurslarıyla üyelerimize eğitimler verildi. Vergi mevzuatındaki sıkıntılarımız Vergi Başkanımıza iletilerek çözüm bulunmuştur. Odamıza gelen bütün şikayetler değerlendirilmiş olup, çoğunlukla müşteri-emlakçı mağduriyetleri giderilmiştir.

Odamız varlığını her alanda hissettiren yasa hazırlanmasında söz sahibi olan en saygın, itibarlı, sorunsuz, titiz, düzenli çalışan odalardan biridir. Hiçbir şaibeye karışmadan emlakcı esnafının itibarını her şeyden üstün tutan ben değil biz anlayışıyla hareket eden esnafını her zaman bir adım daha ileri götürmeyi hedefleyen yarı resmi bir kurumdur.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.