TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sevindiren gelişme

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kıvanç, 2017’de ihracatlarının artarak 877 milyon dolar olduğunu açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2018 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2018 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sevindiren gelişme

 

HABER MERKEZİ- 2017 yılı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, %3 oranında bir artış kaydederek 8,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün 2017 yılında Türkiye toplam ihracatındaki payı ise %5,2 oldu. 2017 yılı genelinde Türkiye’den en fazla tekstil ve hammaddeleri ihraç edilen ülkeler İtalya, Bulgaristan ve İran olarak sıralandı.

 

2017 yılı ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2017 yılında 877 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirdiğini ve bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla sektör ihracatında %1,8 oranında beklenenden az artış olduğunu belirterek, “Ülke genelinde tekstil ve hammaddeleri ihracatındaki payımız %7.5 oldu. 1 milyar dolar ihracat hedefi için 2018 yılında daha fazla çalışmamız gerekiyor.” diye konuştu.

 

- En fazla ihraç edilen ürün grubu dokuma kumaş

 

Kıvanç, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin 2017 yılı ihracatını değer bazında ürün gruplarına göre incelendiğinde; dokuma kumaşların %40 pay ile ilk sırada, örme kumaşların  %25 ile ikinci sırada, pamuk ipliğinin ise %12 ile ise üçüncü sırada yer aldığını ifade ederek, 2016 yılına kıyasla, diğer iplikler ve yün elyafı ihracatında artış kaydedildiği bilgisini verdi.

 

- Bulgaristan’a tekstil ihracatında %41’lik değer artışı

 

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri Birliği’nin 2017 yılı değer bazında ihracatını ülkelere göre masaya yatıran Kıvanç, “İtalya %20 pazar payı ile ilk sırada, İspanya %5 ile ikinci sırada ve Birleşik Devletler ise %5 ile üçüncü sırada yer aldı.” şeklinde konuştu.

 

2016 yılı aynı döneme kıyasla, Bulgaristan’a ihracatta %41’lik değer artışı yaşandığına dikkat çeken Kıvanç, “Miktar bazında önemli bir azalış yaşanmasına rağmen değerde yaşanan artış sonucu, 2017 yılı içerisinde katma değeri yüksek olan ürünler ihraç edildi. 2018 yılı için de öngörülerin üzerinde bir ihracat artışı yakalamak amacıyla, tasarım ve ar-ge faaliyetlerine daha fazla önem verilmesi adına ATHİB olarak çalışmalarımız devam edecek.” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.