TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık çalışanlarında yıpranma heyecanı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, “Sağlık emekçileri adaletli çıkarılacak böyle bir yasa ile memnun olacaktır.” dedi

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2018 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2018 15:18
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sağlık çalışanlarında yıpranma heyecanı


BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, “Sağlık emekçileri adaletli çıkarılacak böyle bir yasa ile memnun olacaktır.” dedi

Sağlık Bakanlığı, yüz binlerce sağlık çalışanının merakla beklediği kanun tasarısını tamamladı. Bakanlar Kurulu'nun onayının ardından TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi beklenen tasarı sağlık çalışanlarının yıllardır beklediği 5 müjdeyi içeriyor. Sağlık çalışanlarına her 5 yılda 1 yıllık yıpranma payı getirilecek. Buna göre çalışanlar mesleklerine göre yılda 90 güne kadar daha fazla prim kazanıyor. Bu sayede 20 yıl çalışan bir sigortalı 25 yıl çalışmış gibi oluyor ve emeklilik hesabı buna göre yapılıyor. Fiili hizmet zammı süresince çalışanın işe giriş tarihi geri çekiliyor. Bu hem prim hem de yaş avantajı sağlıyor.

FİİLİ HİZMET, YIPRANMA HAKKI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, sağlık hizmet emekçilerine fiili hizmet, yıpranma hakkı verilmesi konusunda değerlendirmelerde bulundu.  Yüksel, Hükümet TBMM’ye bir torba yasa sunuyor. İçin de sağlık emekçilerine yıpranma payı, fiili hizmet tazminatı, yasası da var. Basın da çıkan bilgilere göre, hemşirelere, hekimlere, eczacılara, diş tabiplerine bir yıla 75 gün yıpranma payı verilecek. Hekimlerin emekli maaşlarının arttırılacağı ek ödemelerin emeklilikten sayılacağı performans puanlarının arttırılacağını öğreniyoruz. Sağlık emekçileri hasta ve hastalıklar ile ilgileniyor. Çalışma ortamı, radyasyon, ısı, anestik gazlar, antiseptikler, kimyasallar, virüsler, bakteriler, biyolojik faktörlerle, hasta ve hasta yakınlarının şiddeti saldırısı ile karşı karşıyadır. Hpatit-b hepatit –c AIDS kırım kongo kanamalı ateşi, kan ve kan ürünleri inflüenza, sars, mers, solunum hastalıklarıyla,  uzun gece nöbetleri sonucun da diyabet, obezite, kalp, kanser, ülser, depresyon hastalıklarına yakalanma riski,  psiko-sosyal hastalıklar, iş yaralanmaları, iş kazaları ile sağlık emekçileri karşı karşıya ve iç içedir.” dedi.

RİSKLERE GÖRE YIPRANMA PAYLARI VERİLMELİ

Risklere ve çalışma şartlarına göre yıpranma paylarının verilmesi gerektiğini hatırlatan Yüksel; “Bu risklere karşı sağlık emekçilerine yıllık 360 güne karşılık, işyerine çalışma şartlarına göre, 90-120-150 -180 gün yıpranmalar verilmeli. Sosyal güvenlik, sosyal adalet sağlanmalı. İş risklerine göre sağlık personeline 120 gün, diğer personele 90 gün, nöbetçi, icapçı sağlık emekçisine 150 gün, yoğun bakım acil radyasyon da çalışan sağlık emekçilerine 180 gün hizmet süresine ek yapılmalıdır.” diye konuştu.

ÇALIŞTIĞI SÜREYİ KAPSAMALI

 Yasanın çalışanların çalıştığı süreyi kapsamasını istediklerini anlatan Yüksel, “Emeklilik yaşı erkene alınmalıdır. Yaş bekleyenler emekli olabilmelidir, emekli olanlar da dahil, yasa tüm sağlık emekçilerine çalıştıkları tüm yıllar için geçerli olmalıdır .Yıllar önce dönemin başbakanı iken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen büyük kongresin de 5 yıl çalışmaya 1 yıl ekleneceğini söylemişti. Dileriz bu defa adaletli bir şekil de tüm sağlık emekçilerini memnun ederler.” şeklinde konuştu.

MEMNUN KALINIR

Sağlık emekçileri ile ilgili yasa TBMM’ de görüşülürken yalnız hekimler düşünülmemesi uyarısında bulunan Yüksel, “Sağlık bir ekip hizmetidir. Tüm sağlık emekçileri düşünülmelidir. Gerçekten sağlık emekçilerinin emeklilik maaşları çok düşüktür. Çalışırken aldığı ücreti emeklilikte de almalıdır. Ek ödemeler döner sermaye payları performans ücretleri emeklilikten sayılmalıdır. Sağlık ta şiddet yasası da çıkarılmalıdır. Sağlık emekçilerinin ücretlerin de asgari ücret kadarın dan vergi alınmamalı, geri kalanda da vergi oranları yüzde15 ile sabitlenmelidir. Sağlık emekçileri adaletli çıkarılacak böyle bir yasa ile memnun olacaktır. Çalışma şevki artacak, verimlilik artacaktır. Dileriz TBMM üyeleri bu durumumuzu görerek faydalı bir yasa çıkarırlar” ifadelerini kullandı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.