TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şehirlerarası otobüste sivil denetim

Adana’da kent içi trafik denetimi uygulayan Trafik denetleme Şube Müdürlüğü, bu kez şehirler arası yolda sivil denetim yaptı. Şehirlerarası çalışan otobüse yolcu gibi giren 2 sivil polis, yolculuk boyunca sürücünün hatalarını not aldı. Adana’ya gelindiğinde ise polisler sürücüye para cezası kesti.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2018 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2018 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Şehirlerarası otobüste sivil denetim

 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Daha önce kent içi trafiğinde uygulanan trafikte sivil denetim uygulaması, bu kez şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüsler üzerinde gerçekleştirildi. Otobüse bilet alarak yolcu gibi binen 2 trafik görevlisi, yolculuk boyunca sürücünün yaptığı kural ihlallerini tespit edip, yolculuk bitiminde sürücüye ceza yazdı.

Adana İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlık Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlileri, şehirlerarası otobüslerin karıştıkları kazaların önlenmesi için şoförler üzerinde “Algılanan Yakalanma Riski Duygusu”nun yoğun şekilde hissettirilmesi amacıyla habersiz sivil trafik polisi görevlendirilerek sivil denetimlerin yaptı. Şehirlerarası bir firmaya ait otobüse binen sivil trafik görevlisi, sürücünün yaptığı kural ihlallerini tek tek not aldı. Adana Otogarı’na gerişte, yolculuk bitiminde ise kimliğini çıkartıp ibraz ederek, sürücüye ceza yazdı.

Yolcuların ve sürücünün ne olduğunu anlayamadığı olayla ilgili sivil trafik görevlileri yolcuları bilgilendirmeyi de ihmal etmedi. Otobüsün yolculuğunun bitmesinin ardından, trafik görevlisi kimliğini çıkartıp sürücüye göstererek, kapıları açmayın diyerek konuyla ilgili yolcuları bilgilendirdi. Sivil trafik görevlisi şu ifadeleri kullandı, “Ben ve Arkadaşım Trafik Denetleme Müdürlüğü’ne bağlı trafik polisleriyiz. Bugün bu otobüse sizler gibi bilet almak suretiyle firmanın ve şoförün haberi olmadan binmiş bulunuyoruz. Bu otobüste bulunmamızın sebebi seyahat süresince, araç sürücülerimizin trafik kurallarına uyup uymadıklarını kontrol etmek karışmış oldukları, ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarını en az seviyeye indirmek, sizlerinde huzurlu ve güvenli bir yolculuk yapmanızı temin etmek içindir. Seyahat Süresince araç şoförümüz 2918 sayılı trafik kanunu 73-78’e 1/A 73 maddeye göre seyir halinde cep telefonu ile görüşmek, 78’e 1/A Maddesi ile de emniyet kemer takmadan araç kullandığından sürücüye idare para cezası tatbik edilecektir.”

ÇOCUĞUNU KUCAĞINA ALIP, TELEFONUYLA OYNAYAN SÜRÜCÜYE CEZA

Öte yandan Adana İl Emniyet Müdürlüğü tarafından sürücüler de davranış değişikliği yaratarak trafik kurallarına uyma alışkanlığı kazandırmaya yönelik denetimler ve vatandaşların daha güvenli ve kaliteli bir trafik ortamında bulunmalarını sağlamak amaçlı gerçekleştirdikleri başarılı çalışmalar devam ediyor.

Adana İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, “Kıyıboyu Caddesi’ nde otobüsü durdurup oğlunu eşinin kucağına verip yoluna devam etti” haberi üzerine harekete geçerek bahsi geçen görüntülerdeki sürücüye 216,00 TL. para cezası kesti. Konuyla ilgili İl emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Son zamanlarda yaşanan toplu taşıma araç sürücüleri ile çalışanlarının karışmış olduğu olumsuz örneklerden de hareketle vatandaşlarımızın ilimiz karayollarında güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak ve olması muhtemel üzücü olayların önlenebilmesi amacıyla; Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından şehir içi ve şehir dışı toplu taşıma araçlarında sivil kıyafetli personel görevlendirilerek seyahat sırasında sürücülerin kural ihlalleri ile tutum ve davranışları denetlenmesine başlanarak bu denetimler sırasında tespit edilen kural ihlalleri ile ilgili 2918 sayılı Karayolları Trafik hükümlerine göre gerekli cezai müeyyideler uygulanmaktadır.

12.02.2018 günü bazı internet sitelerinde; “izinli olduğu gün eşi ve çocuğuyla otobüse binerek dışarı çıkan ve 3 yaşındaki oğlunu da kucağına alan şoför elinde cep telefonu ile oynayarak yolculuk yaptığı, trafikte tehlikeli anlar yaşatan şoför görüntülendiğini görünce Kıyıboyu Caddesi’ nde otobüsü durdurup oğlunu eşinin kucağına verip yoluna devam etti” haberi ile ilgili olarak;  Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından 01 J 0378 plakalı Özel Halk Otobüsü habere konu sürücüsü ile birlikte ilimiz İbo Osman Caddesi üzerinde durdurulup gerekli bilgilendirme yapılarak hakkında 2918 sayılı Kanunun 73. (Araçları kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca sürmek, araçlarından bir şey atmak veya dökmek, seyir halinde cep telefonu veya araç telefonu yada benzeri haberleşme cihazlarını kullanmak) maddesi ile 47/1d (Trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan ve yönetmelikte gösterilen diğer kural, yasak, zorunluluk veya yükümlülüklere uymamak) kurallarını ihlalden 216,00 TL. trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenmiş, bir daha tekrarlamaması konusunda uyarılmıştır. Emniyet Müdürlüğü olarak, sürücülerde davranış değişikliği yaratarak trafik kurallarına uyma alışkanlığı kazandırmaya yönelik denetimlerimiz ve vatandaşlarımızın daha güvenli ve kaliteli bir trafik ortamında bulunmalarını sağlamak için çalışmalarımız kararlılıkla devam ettirilecektir.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.