TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özkan: Artık dur diyelim

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan, Devlet Demir Yolları’nın asli işlerinin müteahit firmalar aracılığıyla yapıldığını ve mütehaahit firma çalışanlarının demiryolu kültürünü bilmediklerinden sıklıkla ölümlü iş kazalarının meydana geldiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2018 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2018 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Özkan: Artık dur diyelim

 

 ÖZEL HABER

 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Son dönemde demir yollarında artan kazalar nedeniyle birçok kişi hayatını kaybediyor. Yaşanan bu durum yürekleri acıtsada maalesef bu işin sonu bir türlü gelmiyor. Yaşanan iş kazalarını BTS Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan ile konuştuk. Tonguç Özkan, Adana’da son bir yılda 2 iş kazasının meydana geldiğini söyledi. Bu kazalarda 3 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Özkan, “Son bir yıldaki 2. iş kazası bu. Daha önce Hacıkırı, Belemedik arasında yine müteahhitlerin yol yenilemesi ve yol çalışması çalışmalarından kaynaklı, onların mobil aracı ile yapılan manevra esnasında mobil aracın iki vakasının kaçmasıyla bizim arkadaşımız olan tren teşkil memuru ve 2 tanede şirket çalışanı arkadaşımız olmaz üzere 3 arkadaşımızı kaybettik.” dedi.

 

11 AYDA 2. KAZA

Son kazanında müteahit firsamanın yaptığı çalışma esnasında meydana geldiğini hatırlatan Başkan Özkan, “Kazanın ardından 11 ay geçti. Yine Belemedik, Hacıkırı arasında 20. Tünel diye tabir ettiğimiz yine müteahit firmanın tüneldeki sıva çatlakları ilgili ihaleyi aldığını öğrendik. İhale işini teslim almışlar. O esnada da bu tünellerin belli bir yüksekliği olduğu için bir iskele üzerinde bu çalışmanın yürütülmesi gerekiyor. Müteahhit firma bu iskeleyi Pozantı Sanayisi’nde yaptırmış. Biz bunu daha sonra gördüğümüz zaman demiryolu üzerinde çok küçük çaplarda bir makaranın üzerine oturtmuşlar iskeleyi. Bu araç demir yolu aracı değil. Demiryolu üzerinde gitmesinde ciddi sıkıntı var. Dengesi, tonajı, tekerlekleri, yürütülmesi. Daha sonra bu iskeleyi de bizim oto diye tabir ettiğimiz bir makineyle, önünde iki vagon olmasına rağmen belirli mevzuatlara aykırı olarak kendi kafalarına göre uydurma bir seyyar iskele ve ok yapmışlar ve bu oku vagonlara tel gibi cisimlerle bağlıyorlar ve bir iş otosu ile tünel içerisinde itekleyerek biz bunu pusu diye tabir ediyoruz. En önde seyyar iskele makaralar üzerinde yürüyor ve arkasında iki tane vagon ile onları itekleyen bir iş otosu var.” diye konuştu.

 

BAĞLANTI OKU YAMULMUŞ

Kaza esnasında bağlantı oku’nun yamulduğunu işaret eden Başkan Özkan, “Tünel içerisinde hareket halindeyken o makara düşüyor. Raydan çıkıyor. Arkadaki iş otosu bunu fark etmiyor, çünkü telsiz irtibatı yok. Vagon üzerinde, bizim yol çavuşu diye tabir ettiğimiz refakat memuru arkadaşımızda jeneratör ve malzemeler olduğu için kaçamıyor. Bu ok ta çok basit bir ok olduğu için otonun iteklemesi ile yamuluyor ve iskele üzerine düşüyor arkadaşımızın. Üzerine düşmesi ile kafasına aldığı darbeyle arkadaşımız yaşamını yitiriyor. 2 işçi arkadaşlarımızda yaralanıyor. Bir tanesinin durumu ağırdı ayaklarında ciddi ezilmeler vardı. Ama aldığımız bilgilere göre hayati tehlikesi yokmuş şimdi.” şeklinde konuştu.

 

DİĞER BÖLGELERDE DE BENZER KAZALAR YAŞANIYOR

Sedece Adana’da değil diğer bölgelerde de bu tür iş kazalarının yaşandığının altının çizen Başkan Özkan, “Başka yerlerde başka bölgelerde de bu tür iş kazaları ve iş cinayetleri meydana geliyor. Bunun temel sebebi de özellikle son 10 15 yıldan buyana özelleştirme ve yeni den yapılanma adı altında demiryollarının asli işlerinin de müteahhitler elinde yürütülmesi. Müteahhit çalışanlarının demiryolu kültürü yok. Onlar demir yollarını çok hafife alıyorlar. Normal kara yolu yada bir inşaat çalışma biçimiyle demiryollarındaki çalışma biçimini karıştırıyorlar. Halbuki demir yollarının 160-170 yıllık bir çalışma kültürü var, bu tamamen devre dışı bırakılıyor.” ifadelerini kullandı.

 

18 YERDE GÖREV VERİLMİŞ

Bir kontrol şefine 18 noktada kontrol şefliği görevi verildiğini önne süren Başkan Özkan,sözlerini şöyle sürdürdü; “Elbette ki müteahhitler üzerinde kontrol şefleri var, refakat memurları var demiryollarında görevli.Ama bu arkadaşlarımızın işyükü o kadar ağır ki mesela enson iş kazasında kontrol şefi olan arkadaşımıza 18 yerde kontrol şefliği görevi verilmiş. Konya’dan atıyorum Nusaybin’e kadar farklı müheahitlerle yapılan işleri kontrol şefliği görevi üstlendirimiştir. Bu tür işlerde okadar acele ediliyor ki, yani personel sayısı,iş güvenliği işin yapılabilirliği, bu işlerde kullanılan araç ve gereçler o kadar kontrol dışı yapılıyor ki çalışmlar bir kere bu refakat memurları ve kontrol şefleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor müteahhitler ve idareler tarafından. Arkadaşlarımız gördükleri bazı eksiklikleride söyleyemez itiraz edemez durumu gelmişler. Bundan dolayıdır ki bu tür kazalar yaşanmaya devam ediyor. Eğer biz bunun önüne geçmez isek, buna dur demez isek bu kazalar artarak devam edecek.”

 

YAŞANAN OLAY

 

Son yaşanan olay Adana-Ulukışla hattındaki Belemedik-Hacıkırı istasyonları arası Km: 292+000 ile 295+000 arasında 20 nolu tünel ıslah çalışması sırasında seyyar iskele makarasının raydan çıkarak devrilmesi sonucu, iskele ile iş otosu arasında kalan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Adana 6. Bölge Müdürlüğü Pozantı 623 Bakım Şefliği’nde görevli Hat Bakım Onarım Memuru Dur Hasan Güngör hayatını kaybederken, devrilen iskele üzerindeki yüklenici firma personeli İbrahim Özdemir ve Feyzullah Yıldırım yaralanmıştı..

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.