TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karpuz seraları su altında

Türkiye’nin önemli tarım arazilerini barındıran Çukurova’da aşırı yağışlar nedeniyle karpuz ekili araziler adeta göle döndü.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2018 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2018 17:20
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Karpuz seraları su altında

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) –  Karpuz serlarının yanı sıra birçok narenciye bahçesi de aşırı yağışlardan nasibini aldı. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yağışlar nedeniyle yeni dikilen karpuz fidelerinin de bulunduğu seralarda zarar meydana geldiğini söyledi.

Türkiye'de en erken karpuz ekimi ve hasadının yapıldığı Adana'da, bahar ile birlikte karpuz fideleri toprakla buluştu. Ancak son günlerde yağan yağmurlar nedeniyle seralar su altında kaldı. Dünyada karpuz üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada olan Türkiye’nin karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini Adana karşılıyor.

Adana'da bu yıl turfanda karpuzda gecikme olabileceğine değinen Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, “Bu rekoltede de eksilme olabilir. Karpuz hem ülkemiz, hem de bölgemiz için önemli bir ürün. Ayrıca karpuz ülkemizde ilk önce Adana'da hasat edilip, piyasaya sürülüyor. Ancak bu yıl maalesef bölgemiz aşırı yağış oldu. Bazı narenciye bahçelerinin yanı sıra karpuz ekimi alanlarında hasarlar mevcut. Bu nedenle karpuz hasatlarında bir miktar gecikme olabilecek" dedi.

Adana’nın karpuz üretimi açısından önemli bir yeri olduğunu ifade eden Girmen sözlerini şöyle sürdürdü;

“Adana karpuz üretimi için önemli bir yer. Adana, ülke genelinde yetiştirilen karpuzun yüzde 20 -25'ini üretmektedir. Tabi son zamanlarda karpuzun ve diğer meyvelerin sağlık açısından faydaları kamuoyu tarafından daha fazla dikkatle takip edilmekte ve tüketilmektedir. Yani karpuzun çok önemli bir yeri olduğu bilinen bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor ve tüketilmesi gerekiyor.

Üreticiler dönem dönem çeşitli sıkıntılarla karşılaşılıyor. Bu yıl da maalesef aşırı yağış ve dolu nedeniyle üreticilerimiz zarar gördü. Bu olumsuz şartlar nedeniyle karpuz hasadında biraz gecikme olabilir. Gerek rekolte düşüklüğü gerek kalite düşüklüğü anlamında bir miktar eksiklikler yaşanacağını düşünüyoruz."

 

Aşırı yağışlar nedeniyle bazı tarlalar adeta göle dönerken, üretici ürünlerinin zarar görmemesi için hummalı bir çalışma içerisine girdi. Ayrıca bazı bölgelerde dolu yağışı da ürünlerde zarar meydana getirdi.

Adana’nın Yüreğir İlçesi’nde üretici olan Hasan Şanlı, arazilerinin su altında kaldığını söylüyor. Aşırı yağışlar nedeniyle hem karpuz, hem de narenciye bahçesinin zarar gördüğünü belirten Hasan Şanlı, “Sezon başında kuraklık olur mu diye endişelenirken, çok şükür şimdilik hiçbir sıkıntı yaşamadık.  Ancak son günlerde yağan aşırı yağışlar çok fazla geldi.  Bu dönem son yılların en fazla yağışı meydana geldi diyebilirim. Hem karpuz, hem de narenciye bahçem adeta göle döndü” dedi.

 

Karpuz seralarında sorun yaşadıklarını ifade eden Şanlı sözlerine şöyle devam etti;

“Tarlalarımızın yanından geçen drenaj kanalları da dolduğundan fazla suyu tahliye edemiyoruz. Zaten geçtiğimiz haftalarda yağan yağışlar nedeniyle toprak suya doydu. Hatta bu hafta yağan yağmurlar fazla geldi. Artık tahliye kanalları bile fazla suyu çekemiyor. Bu nedenle arazilerimizdeki suları bir türlü dışarı çıkaramıyoruz. Çünkü fazla sular ürünlerimizi çürütebilir.

Türkiye’nin ilk karpuzu hasadını biz yapıyoruz. Daha geçtiğimiz hafta seralarımızı kurup, karpuz ekimi yaptık. Umarım biriken sular karpuz fidelerine kavuşup çürütmez. Böyle giderse rekoltede sorun yaşayabiliriz. Ayrıca aşırı sular ciddi ürün kayıplarına, hatta fidelerin büyük bir kısmının ölmesine de neden olabilir. Bunun yanında fidelerin uzun süre su altında kalması mantar gibi bazı hastalıklara neden olabilir. Karpuzun yanında narenciye bahçelerimiz aşırı sudan çürüyebilir. Umarım belli bir süre yağışlar ara verir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.