TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hedef 25 milyar

ATB Başkanı Bilgiç, 19 Mart’ta Adana Ticaret Borsası kompleksinin açılacağını müjdeledi, 2023 yılında işlem hacmini açıkladı:

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2018 17:52
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2018 17:52
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Hedef 25 milyar


Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Geçtiğimiz yıl temeli atılan Adana Ticaret Borsası(ATB) Kompleksi açılıyor. Kompleksin Çukurova’nın tarımsal potansiyelini artıracağını belirten ATB Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç; “ATB Kompleksi sadece Çukurova Bölgesi’nin tamamına ve Doğu ve Güneydoğu’nun tarımsal potansiyelinin artmasına, ekonomisinin canlanmasına katkı sağlayacak” dedi.

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 19 Mart Pazartesi günü açılışı yapılacak Adana Ticaret Borsası Kompleksi’nin tanıtım toplantısını yaptı.

ATB Kompleksi ile borsanın büyük bir eksikliğinin giderileceğini belirten Bilgiç; “Ticaret borsaları, alıcı ve satıcının, üretici ile tacirin buluştuğu pazar yeridir. Fiyatların gerçek manada oluştuğu yerlerdir. Türkiye’nin en önemli ticaret borsalarının başında gelen Adana Ticaret Borsası’nın en büyük eksikliği pazar yerinin olmayışıydı. Meclisimiz bu eksikliği kendisine en büyük vazife olarak gördü. 19 Mart Pazartesi günü büyük hayallerimizden birini gerçekleştiriyoruz. İşte açılışını yapacağımız ATB Kompleksi ile bu bağlamda büyük bir çözüm üreteceğiz” dedi.

HEDEF 25 MİLYAR LİRA

Adana Ticaret Borsası olarak hedeflerinin 25 milyar işlem hacmi olduğuna değinen Bilgiç; “Adana Ticaret Borsası Türkiye’nin 113 borsa arasında en önemli borsalarındandır. İlk beşteyiz. Hedefimiz, 2023 ya da 2025 yılında işlem hacmimizi 25 milyar liraya çıkarmaktır. Şuan itibariyle tarımsal hasılada o rakam yok. Ancak sadece Çukurova’ya değil, güney doğudaki tarım hasılasını da burada değerlendirecek bir borsa projeksiyonu yaparak, buradaki tarım hasılasını Adana Ticaret Borsası’nda işlem görme noktasında hedefimiz 25 milyar liraya çıkarmaktır” ifadesi kullandı.

Son teknolojinin kullanıldığı Adana Ticaret Borsası Kompleksi’nin Çukurova ve bölgeye büyük katkı sağlayacağını belirten ATB Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, sözlerine şöyle devam etti;

“Adana Ticaret Borsası Kompleksi Adana-Ceyhan yolu üzerinde yaklaşık 10. km’de 72 bin m² alan üzerine inşa edilen 6 bin m² hizmet binası içerisinde Türkiye’nin en modern Elektronik Satış Salonu olan, Çiftçi Bekleme ve Çok Amaçlı Toplantı Salonu, en gelişmiş laboratuvarlarıyla, üyelerimizin ve üreticilerimizin hizmetine sunulacaktır.

ALICI VE SATICI BİR ARADA OLACAK

Elektronik Satış Salonu’nda İç Anadolu, Güney ve Güney Doğu Anadolu’da üretilen bütün ürünler işlem görecektir. Seanslarda ürünler gerçek fiyatında değer görecek. Alıcı ve satıcı görüşecek. Borsalar alıcı ile satıcıyı buluşturacak mekânlardır.

Türkiye’de tarım ve hayvancılıkla ilgili örneğin GDO analizleri ATB laboratuvarlarında yapılacak. Şimdilik hububat ve pamuk analizlerini yapıyoruz. Yeni yerleşkemizde yapmadığımız hiçbir analiz kalmayacak.

LİSANSLI DEPO HİZMETTE

Yıllardır özlemini çektiğimiz lisanslı depoculuğu hayata geçiriyoruz. Yeni tesisimizde bu sorunu çözmüş olacağız. Tüccar ofislerimiz 2 bin 500 m² kapalı alanda 52 ofisle üyelerimizin kullanımında olacaktır. Adana’mızda 50 bin tonluk ATB Çukurova Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk tesislerimizde, lisanslandırılarak hizmet vermeye başlamıştır. Projenin 2. kısmı tamamlandığında kapasitemiz 115 bin ton olacaktır.

Yetkili sınıflandırıcı laboratuvar hizmeti verdiğimiz ve 2 adet 60’ar bin tonluk kantar binamız da Borsa Kompleksi alanı içerisinde bulunmaktadır. Tüccarlarımız için her türlü ihtiyaca cevap veren donanımlı ofislerimiz yer almaktadır.

En son teknolojiyi kullandığımız, Adana üreticilerinin hizmetine sunduğumuz bu alan güzel hizmetlere imza atacaktır.

“BÖLGE EKONOMİSİ CANLANACAK”

Adana Ticaret Borsası Kompleksi lokasyon olarak Adana-Ceyhan yolu ile Güney Kuşak çevre yolu güzergahında otoban bağlantısıyla özellik arz eden bir konumdadır. Bu konumu ile sadece Adana’ya değil Çukurova Bölgesi’nin tamamına ve Doğu ve Güneydoğu’nun tarımsal potansiyelinin artmasına, ekonomisinin canlanmasına katkı sağlayacak, hizmet edecektir.

Ürün İhtisas Borsası’nın kuruluşu tamamlanmak üzeredir. Adana Ticaret Borsası olarak Ürün İhtisas Borsası’nın ortakları arasındayız. Ürün İhtisas Borsası’nın temelini lisanslı depoculuk oluşturmaktadır. Lisanslı depolara alınan ürünler oluşturulacak Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) ürün ihtisas borsasında işlem görecek, alınıp satılacaktır. En bilinen “Borsa İstanbul” gibi Ürün ihtisas Borsası ile üreticilerimizin ürettikleri ürünlerin fiyatları gerçek değerine buralarda ulaşacaktır.

Ekip olarak 2009 yılının Ocak ayında ilk defa göreve geldik. Göreve gelir gelmez Adana Ticaret Borsası’nın bütün üyeleri ile sektörler bazında toplantılar yaptık, sorunları yerinde tespit ettik ve kendimize bir yol haritası oluşturduk.

Adana Türkiye’de en kaliteli buğdayın yetiştirildiği bir yerdir. Kaliteli üretimin sürekliliği hepimiz için çok önemlidir. Adana’nın dağlık bölgelerinde süne sorunu başlamıştı. Bu bağlamda Adana’nın kuzey bölgelerinde daha çok dağlık yörelerde buğdaydaki süneyi kaderi belleyen üreticilerimizin dertlerine derman olmak için süne ile mücadeleyi programımıza aldık.

Doğaya keklik ve faydalı böcekler bırakarak yaklaşık 6 yıllık mücadelenin sonunda başarılı bir çalışma ile bölgeyi süne zararlısından kurtardık. Bu çalışmalarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü paydaşlarımız oldu. Çalışma ile her yıl ortalama 15-25 milyon liralık yemlik olacak buğdayı normal buğday haline getirdik.

Bugün normal buğdayın fiyatı bir lira 10 kuruş ise, yemlik buğday 90-95 kuruşa gidiyor. Bu mücadelede harcadığımız para 6 yılda 150 bin TL’yi bulmadı. Ama bölgeye sağlanan kazanç en az 100 milyonun üzerinde oldu. Buğdayın kalitesi yükselerek bu para üreticimizin cebinde kaldı. Yaptığımız çalışma ile doğayı koruma bağlamında da iyi iş yapmış olduk.

Adana Ticaret Borsası’nın 2008 işlem hacmi 2 milyar 525 milyon 718 bin 260 liradır. Borsa geliri de 3 milyon 907 bin 65 liradır. Adana Ticaret Borsası’nın 2017 yılı işlem hacmi de 9 milyar 351 milyon 996 bin 938 liraya çıkmıştır. Borsa geliri 8 milyon 843 bin 671 lira olmuştur. Adana Ticaret Borsası’nın işlem hacmi yaklaşık 4 kat büyümüş, geliri de yaklaşık 3 kat artmıştır.

Bundan sonra hayata geçirmeyi düşündüğümüz bazı projeler daha var. Kompleks içerisinde 65 bin tonluk depolar yapacağız. Narenciye son zamanlarda bölgemizin en önemli ürünlerinin başında gelmektedir. Narenciye için soğuk hava depoları ve narenciyenin elektronik ortamda alım-satımını yaparak değerini gerçek manada oluşturmak için çalışmalarımız var.

İlimiz için önemli eksiklik olan hayvan pazarı planımız var. İçerisinde kesimhanelerinde olduğu hayvan pazarını hayata geçireceğiz.

Adana’nın ‘Beyaz Altın’ı olan pamuk son yıllarda yeniden canlanmaya başladı. Pamuk için de 50 bin tonluk lisanslı depolama tesisleri kuracağız.

Adana oda ve borsalarımız ile OSB’miz birlikteliği başarmış, bu gayret ve çalışmalarıyla Türkiye’ye örnek olmuştur. 19 Mart’ta açılışını yapacağımız Adana Ticaret Borsası Kompleksi’nin de Adana’mıza, üyelerimize, üreticilerimize ve ülke ekonomisine bereket getirmesini, hayırlı olmasını diliyorum”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.